Ειδήσεις
Συνάντηση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ με τη Φώφη Γεννηματά
Σύσκεψη, εφ’ όλης της (αγροτικής) ύλης Η αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ήταν ο κοινός παρονομαστής στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Φώφη Γεννηματά.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, με στόχο να επικοινωνήσει τα ουσιαστικά προβλήματα του αγροτικού χώρου, προτείνοντας λύσεις, έλαβε ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού η κα. Γεννηματά δεσμεύτηκε να εντείνει την προσπάθεια ανάδειξης μιας σειράς από ακανθώδη ζητήματα που αναδείχθησαν στη συζήτηση. Με δεδομένη την κατάθεση του νομοσχεδίου που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς, το προεδρείο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έθεσε πρώτο το θέμα, εξηγώντας ότι η εν λόγω νέα ευθεία παρέμβαση σε ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας και οργάνωσης περισσότερο συσκοτίζει παρά έρχεται να διευκολύνει καταστάσεις. Μάλιστα, χωρίς καμία πρόβλεψη για χρηματοδότηση, επιβάλλει περιφερειακές Ομοσπονδίες και αγνοώντας παντελώς τα πραγματικά δεδομένα κάθε Συνεταιρισμού εξομοιώνει Οργανώσεις με ουσιαστική παρουσία με άλλες που ενδεχομένως λειτουργούν υποτυπωδώς.
Τα μέλη του προεδρείου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τους παραγωγούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις στη χώρα μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού νόμου, εξηγώντας ότι στο δεδομένο, τόσο ασφυκτικό πλαίσιο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι αν ληφθεί, όσο σωστή κι αν είναι, δεν πρόκειται να φέρει απτό αποτέλεσμα. Άρα, βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος. «Δυστυχώς, φτάσαμε σε σημείο όπου η ίδια η παραγωγή τελεί υπό κατάρρευση. Και χωρίς παραγωγή, δεν υπάρχει ούτε φορολογητέα ύλη, ούτε και αντικείμενο συζήτησης», διαπίστωσαν τα μέλη του προεδρείου.
Απ’ την πλευρά της, η κα. Γεννηματά επεσήμανε την ανάγκη θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεων. «Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά.
Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικές παραγωγικές εκμεταλλεύσεις και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολυνθεί η ανανέωση των παραγωγών και για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν, κάτι που αποτελεί και πρόταση του κόμματός της. Κοινός τόπος υπήρξε επίσης στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων, με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με έμφαση έθιξε και το θέμα της διαχείρισης του ΟΣΔΕ, εξηγώντας στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη για μεσάζοντες, αφού τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ άριστα και με απόλυτη ασφάλεια για τον παραγωγό, να ολοκληρώσουν υποδειγματικά το έργο. Επίσης, το προεδρείο τόνισε πως πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά και ο τρόπος που γίνονται οι εκτιμήσεις, ζητώντας παράλληλα ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων. Για το θέμα των πληρωμών, τόσο της Ενιαίας Ενίσχυσης όσο και των μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επανέλαβε την πάγια θέση της για την καθιέρωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Φυσικά, το προεδρείο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, προτάσσοντας τη διασφάλιση των παραγωγών. Υπήρξε μια σειρά ακόμη από κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, με κυριότερα εκείνα της αγροτικής εκπαίδευση και της έρευνας, της έλλειψης υποδομών, της απαξίωσης των ΟΕΒ, της απουσίας σχεδιασμού για την αξιοποίηση της αγροτικής γης, των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η πάντα βασιλεύουσα στην Ελλάδα γραφειοκρατία. Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού ευχαρίστησε την κα. Γεννηματά για τη συνάντηση και για τη διάθεση που επέδειξε για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δήλωσε ικανοποιημένος απ’ την όλη συζήτηση και τόνισε ότι πρόθεση του Φορέα είναι να συνεχίσει τις επαφές και να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο έδαφος στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός κόσμος της χώρας.
neapaseges.gr