Connect with us

Ειδήσεις

196η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου – Κυριακή των Βαΐων | Δεύτερη Ημέρα Εορτασμού (Photos)

mitropoli eortes

Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 196ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου. 

Κηρύσσοντας το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη νίκη επάνω στον θάνατο και την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Ανέφερε ότι η Κυριακή των Βαΐων έλαβε το όνομά αυτό από τα βαΐα των φοινίκων, με τα οποία υποδέχθηκε ο λαός στα Ιεροσόλυμα τον Χριστό. Είχε προηγηθεί η ανάσταση του Λαζάρου και ο λαός υποδέχθηκε τον Χριστό ως νικητή του θανάτου.

Η σκηνή είναι θριαμβευτική και θυμίζει εκδήλωση υποδοχής ενός λαϊκού ηγέτη, ο οποίος επιστρέφει, ύστερα από μια θριαμβευτική νίκη εναντίον των εχθρών του λαού.

Έτσι τον υποδέχονται με τα βαΐα των φοινίκων και τους κλάδους των δένδρων ως νικητή του θανάτου. Ο θάνατος είναι πράγματι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει, αφού όλοι πεθαίνουν, ύστερα από την προγονική αμαρτία. Αυτό έγινε από τον Χριστό. Αυτός νίκησε τον θάνατο.

Και εμείς σήμερα παίρνουμε στα χέρια μας τις δάφνες για να υποδεχθούμε τον Χριστό, όχι μόνο γιατί ανέστησε τον Λάζαρο, αλλά γιατί με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του νίκησε τον θάνατο και μας ελευθέρωσε από τον φόβο του θανάτου, αλλά και με την αποφυγή του πνευματικού θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι εμείς, σήμερα στο Μεσολόγγι κρατάμε δάφνες γιατί θυμόμαστε την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας, ύστερα από ενός έτους πολιορκία που υπέφεραν τα πάνδεινα.

Πρόκειται για μια ηρωική πράξη που δεν υπάρχει ανάλογη στην ιστορία αν τη συγκρίνουμε και με σύγχρονα γεγονότα. Είναι η πιο εμβληματική πράξη της Επανάστασης του 1821 παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ανέφερε επίσης ότι μετά την Δοξολογία θα γίνει λιτανευτική διέλευση πολλών νέων και μεγάλων με πολλές φιλαρμονικές από το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές μπροστά από τον πίνακα της Εξόδου που ζωγράφισε ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο οποίος αποκλήθηκε και ζωγράφος της Επανάστασης του 1821.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές αναλύσεις στον πίνακα αυτό. Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι ότι δείχνει την ορμή των Εξοδιτών προς την ζωή με την υπέρβαση του θανάτου, αφού ο συνήθης αποχαιρετισμός τους ήταν «καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο», ενώ οι εχθροί διακρίνονται από τον φόβο του θανάτου, την αγωνία και το μίσος.

Και βέβαια ψηλά εικονίζεται ο Θεός με ανοιχτά τα χέρια του σαν αγκαλιά να ευλογεί τους Εξοδίτες. Επίσης υπάρχουν πολλοί άγγελοι κρατώντας στεφάνια για να στεφανώσουν τους Εξοδίτες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα και με την εκκλησιαστική και με την εθνική εορτή τιμάμε τον Χριστό, ως νικητή του θανάτου, και τους Εξοδίτες, οι οποίοι, με την δύναμη του Χριστού, έκαναν υπέρβαση του θανάτου και πέρασαν στην αθανασία. Αυτά είναι τα πρότυπά μας στις δύσκολες συνθήκες ζωής που ζούμε.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η ιερά Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.

Κατά την σύντομη προσφώνησή του στην Δοξολογία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον ιστορικό νόμο που λέγεται «ετερογονία των σκοπών». Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο ένα γεγονός αρχίζει με άλλη προοπτική και καταλήγει σε άλλα αποτελέσματα, δηλαδή γονιμοποιεί άλλες θετικές ή αρνητικές καταστάσεις.

Αυτός ο ιστορικός νόμος ίσχυσε στο Μεσολόγγι τόσο όσο ήταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οι κάτοικοι του, όσο και όταν αποφάσισαν την Έξοδο. Αγωνίσθηκαν δηλαδή για την ελευθερία τους, αλλά τελικά προκάλεσαν άλλα αποτελέσματα. Με την θυσία τους αυτή προξένησαν μεγάλη εντύπωση στους δυτικούς λαούς, εκεί που επικρατούσε αρνητική στάση έναντι της Ελληνικής Επαναστάσεως, λόγω των απόψεων της «Ιεράς Συμμαχίας». Από τότε αποφάσισαν να βοηθήσουν την συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Κράτους.

Μάλιστα, λέγεται, ότι ο ισχυρός άνδρας της «Ιεράς Συμμαχίας», Καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ στην πρόταση του Σουλτάνου να στείλει στρατεύματα της «Ιεράς Συμμαχίας» για να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση είπε: «Τώρα πια, μετά το Μεσολόγγι, αυτό είναι αδύνατον». Έτσι, εφαρμόστηκε ο ιστορικός νόμος της «ετερογονίας των σκοπών».

Για αυτό στη λιτανευτική πορεία που θα γίνει και σήμερα, όπως χθες το βράδυ, μπροστά στον πίνακα της Εξόδου που θα τεθεί έξω από τα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος παρουσιάζεται ότι όλη η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στο Μεσολόγγι, στην Εκκλησία που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο τον αγώνα και στο αδάμαστο θάρρος τόσο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», όσο και των ηρώων Εξοδιτών.

Ευχήθηκε, τέλος, εμείς οι απόγονοι τόσων ηρώων να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας με αίμα. Γιατί, ότι έχουμε δεν μας το έδωσαν οι άλλοι ως δώρο αλλά το κερδίσαμε με αγώνες, θυσίες και πολύ αίμα που πότισε την γη μας.

Στην συνέχεια άρχισε η ιερά λιτανεία με την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.

Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού.  

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε  και  Φιλελλήνων»

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.

mitropoli eortes

mitropoli eortes

mitropoli eortes

mitropoli eortes

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014