Αιτωλοακαρνανία
1o Σύστημα Προσκόπων Αγρινίου: Γιατί να γίνεις Πρόσκοπος
«Σύγχρονη και συναρπαστική», η Προσκοπική Κίνηση βοηθάει στην εξέλιξη των νέων, όπου, όπως φαίνεται και από σχετικές έρευνες σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από το πολυδιάστατο πρόγραμμά της ενισχύει την αυτάρκεια των νέων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δυσκολίες που επιφυλάσσει η ζωή.
Οι νέοι του σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες.
Έντονο στρες, που προκαλείται από το γεγονός ότι η ζωή τους βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αβεβαιότητα, εξαιτίας μίας αενάως εναλλασσόμενης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει άρδην και οι κοινωνίες σπαράσσονται από διαμάχες πάνω σε ζητήματα πίστης, αξιών και πεποιθήσεων.
Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που έχουν υπάρξει πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω του Προσκοπισμού τα κάτωθι χαρακτηριστικά όπως, σωματική δραστηριότητα, ενεργή συμμετοχή στα κοινά, συναισθηματική νοημοσύνη, ηγεσία, περιβαλλοντική συνείδηση, υπευθυνότητα & αξιοπιστία, ομαδικότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. (παρακάτω η σχετική έρευνα) .
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι Πρόσκοποι στην Μεγάλη Βρετανία σε 3.000 νέους (Προσκόπους και μη, ηλικίας 14-17 ετών) και αναλύθηκαν από ειδικούς στην κοινωνική έρευνα (SocStats & MAP polling company) και παρουσιάζονται παρακάτω.
Στόχος της έρευνας ήταν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι νέοι γίνονται Πρόσκοποι και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την όλη εμπειρία και την επίδραση που έχει ο Προσκοπισμός στη ζωή τους.
Ο Προσκοπισμός αλλάζει τη ζωή των νέων!
Η ζωή εκατομμυρίων νέων ανθρώπων σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από την εποχή που ιδρύθηκε η Προσκοπική Κίνηση το 1907.
Παρά τις έντονες αυτές διαφορές, ο Προσκοπισμός συνεχίζει 110 χρόνια μετά να είναι το ίδιο σημαντικός και επίκαιρος για την κοινωνία. Και για πρώτη φορά έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για να υποστηρίξουμε αυτή τη διαπίστωση.
Νέοι που είναι ή έχουν υπάρξει Πρόσκοποι έχουν καλλιεργήσει μέσω του Προσκοπισμού τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
Σωματική δραστηριότητα: 32,2%
Ενεργή συμμετοχή στα κοινά: 29,1%
Συναισθηματική νοημοσύνη: 19,4%
Ηγεσία: 17,0%
Περιβαλλοντική συνείδηση: 16,1%
Υπευθυνότητα & αξιοπιστία: 15,6%
Ομαδικότητα: 15,5%
Ανθεκτικότητα (ψυχικό απόθεμα): 13,3%
Σεβασμό στη διαφορετικότητα: 12,4%
Επίλυση προβλημάτων: 10,5%
Πνευματικότητα & ενδοσκόπηση: 4,2%
Σε κοινωνικό επίπεδο, εξαιτίας της ενασχόλησής τους με τον Προσκοπισμό:
• 78% των Προσκόπων αισθάνονται ότι είναι ευθύνη τους να προσφέρουν βοήθεια στην κοινότητα στην οποία μένουν
• 86% των Προσκόπων συναναστρέφονται άτομα από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο/περιβάλλον από το δικό τους
• 75% των Προσκόπων είναι περισσότερο θετικά διακείμενοι απέναντι σε ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο/περιβάλλον
Σε προσωπικό επίπεδο, εξαιτίας της ενασχόλησής τους με τον Προσκοπισμό:
• 78% των Προσκόπων συμφωνούν ότι αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες
• 87% των Προσκόπων αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τις ικανότητές τους
• 80% των Προσκόπων έχουν μάθει καλύτερα τον εαυτό τους
• 89% των Προσκόπων αισθάνονται περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει
Σε σύγκριση με νέους που δεν είναι μέλη της Προσκοπική Κίνησης, οι Πρόσκοποι :
• Προσφέρουν 54 ώρες περισσότερες εθελοντικής εργασίας το χρόνο
• Είναι κατά 29% περισσότερο προδιατεθειμένοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινότητα που ζουν
• Ψηφίζουν στις εκλογές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%
Γιατί , πως , ποίος , που γίνεσαι πρόσκοπος ;
Όλοι οι γονείς μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: να μπορέσουμε να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν υγιή και να εξελίσσονται σε αυτάρκεις και ανεξάρτητους ενηλίκους, δυνατούς σωματικά και ψυχικά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που η ζωή επιφυλάσσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιδιδόμαστε λοιπόν, «εξ απαλών ονύχων», σε έναν αέναο αγώνα αναζήτησης του καλύτερου σχολείου, των καθηγητών με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, των πιο «ψαγμένων» βιβλίων και των πιο συναρπαστικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων που θα γεμίσουν τον χρόνο των παιδιών μας δημιουργικά και εποικοδομητικά.
Οι θεμελιώδεις αλλαγές που έχει επιφέρει η ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας αλλά και στον κοινωνικό ιστό, έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό περιβάλλον, που δεν έχει πολλά κοινά με αυτό των δικών μας παιδικών χρόνων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν την πρωταρχική επιλογή των παιδιών και των νέων σήμερα για την επικοινωνία και την διασκέδασή τους.
Κι εμείς ως γονείς καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να επιλέξουμε εκείνες τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα καταφέρουν να εξάψουν την φαντασία και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών μας, που έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν διαδικτυακά.
Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα έξοδα κάθε οικογένειας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές μας.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε εκείνη την εξωσχολική δραστηριότητα που θα συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά και ταυτόχρονα να είναι αρκετά οικονομική, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
«Δεν υπάρχει αυτό το είδος», θα έλεγε κάποιος. Κι όμως, υπάρχει!
Υπάρχει, ζει, μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια εδώ και 108 χρόνια. Και δεν είναι άλλη από την Ελληνική Προσκοπική Κίνηση.
«Αναχρονιστική» μπορεί να πουν μερικοί. Τι κάνουν; Περνάνε ακόμα γιαγιάδες απέναντι;
«Σύγχρονη και συναρπαστική» θα αντιτάξουν τα περισσότερα από 25.000 μέλη της και θα έχουν πολλά επιχειρήματα για να μας πείσουν.
Σε ποιους απευθύνεται;
Ο Προσκοπισμός είναι μία παιδαγωγική κίνηση ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις (φύλου, εθνικότητας, φυλής, πίστης, οικονομικής κατάστασης).
Από τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς;
Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.
Πώς ακριβώς διαχωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες στον Προσκοπισμό;
Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών.
Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:
- Στα Λυκόπουλα (από 7 έως 11 ετών)
- Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών)
- Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών)
- Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών)
Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.
Σε τι διαφέρει ο Προσκοπισμός από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;
Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις.
Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.
Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους.
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.
Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι το παιδί μου θα είναι ασφαλές; (ιδιαίτερα όταν συμμετέχει σε δράσεις στη φύση)
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στο ύπαιθρο.
- Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.
- Πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.
- Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δράσης που θα υλοποιήσουμε.
- Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε τουλάχιστον ένα ενήλικο στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.
- Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.
- Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δράσης, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους.
- Κατά τη διάρκεια της δράσης, υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα ενήλικα στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.
Παράλληλα, έχουμε υπογράψει ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάσει του οποίου έχουμε άδεια να πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των Προσκοπικών Τμημάτων δράσεις σε ελεύθερους χώρους, δασικούς και μη.
Γενικότερα, η προστασία των μελών μας από την έκθεση σε οποιονδήποτε κίνδυνο, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Προσκοπική Κίνηση και κύριο μέλημα όλων των ενήλικων στελεχών μας. Η Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευθύνη που της αναλογεί, εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού αλλά και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με άλλους φορείς, όπως το εγχειρίδιο «Η ευθύνη μας» που συντάξαμε σε συνεργασία με το ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.
Με τι ακριβώς θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί ένα παιδί μέσω του Προσκοπισμού;
Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες.
Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχια και κάνουμε δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε για τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.
Πραγματοποιούμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδευόμαστε από φορείς, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.
Και τέλος, συμμετέχουμε στα κοινά, είμαστε δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούμε συνειδητά να επηρεάσουμε το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Που βρίσκονται οι πρόσκοποι στο Αγρίνιο :
Στο Αγρίνιο οι πρόσκοποι βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Ιωάννη του Ρηγανά , συγκεκριμένα στη διεύθυνση Παπαρηγοπούλου 55Β . Όπως επίσης στα τηλέφωνα 6972851049 και 6937327125 . Οι ώρες των συγκεντρώσεων είναι στις 5 κάθε Κυριακή το απόγευμα .
Σας περιμένουν…..