Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Δυτική Ελλάδα

gefira

«Τα μεγάλα ελλείμματα στα μεγάλα αναπτυξιακά δίκτυα, είχαν σαν αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παρουσιάσει σημαντική υστέρηση στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στη χώρα». Αυτή την εξήγηση δίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ανάμεσα στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις προσπάθειες για ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι «έχουμε ένα ολοκληρωμένο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που είναι συμφωνημένο με τους φορείς και το οποίο βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας». Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αντέξαμε στα δύσκολα, αλλά οι μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις είναι μπροστά μας».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας για τα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας ανέφερε: «Η Περιφέρεια μας βρίσκεται στο κέντρο του δυτικού άξονα της χώρας, με μεγάλα ελλείμματα στα μεγάλα αναπτυξιακά δίκτυα, όπως οδικά, σιδηροδρομικά, αεροδρομίων και ενεργειακά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρειά μας να έχει μεγάλη υστέρηση στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά πληρώνουμε την κεντρική πολιτική επιλογή της χώρας, τη μονομερή της επιλογή, να αναπτύξει τον ανατολικό άξονα».

Ακόμη ο Περιφερειάρχης λέει ότι «η κρίση βρήκε την Περιφέρειά μας το 2011, χωρίς τις μεγάλες υποδομές και έτσι χάσαμε πολύ χρόνο». Μόλις τώρα, το 2017, συνεχίζει ο Απόστολος Κατσιφάρας «οι δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες, η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός, βρίσκονται στην παράδοσή τους, αλλά υπάρχει το έλλειμμα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να αναστραφεί το κλίμα και να υπάρξει ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης σημειώνει:

«Η Περιφέρειά μας έχει ένα ολοκληρωμένο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που είναι συμφωνημένο με τους φορείς και το οποίο βασίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δηλαδή, στον αγροτικό τομέα και τα ποιοτικά προϊόντα, στα πρώιμα κηπευτικά – εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα -, στον τουρισμό, αξιοποιώντας την Αρχαία Ολυμπία και το λιμάνι του Κατακόλου και βεβαίως στα πανεπιστήμια, στην καινοτομία, στην έρευνα και στην ενδυνάμωση της παραγωγικής μας βάσης με καινοτόμες πολιτικές».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις είναι μπροστά μας» και εξηγεί: «Μία από αυτές είναι η έλευση του φυσικού αερίου και αυτό χρειάζεται να γίνει εθνική υπόθεση. Δεν μπορεί να είναι η Περιφέρειά μας η μοναδική χωρίς τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου, η μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που δίνουμε ως Περιφέρεια μέσα από τη συνεργασία μας με τα τεχνικά επιμελητήρια και τη ΔΕΠΑ. Καλείται άμεσα να στηρίξει το αναπτυξιακό σχέδιό μας, για την έλευση του φυσικού αερίου». Επίσης προσθέτει ότι «οι υδρογονάνθρακες και η αξιοποίηση των δύο μεγάλων ευκαιριών που παρουσιάζονται στα δύο οικόπεδα του Πατραϊκού κόλπου και του Κατακόλου, πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως ακόμη και ο σιδηρόδρομος». Δεν μπορεί, συνεχίζει ο Απόστολος Κατσιφάρας, «να μην έχουμε σιδηροδρομικό δίκτυο, μέχρι το λιμάνι της Πάτρας».

Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι «εμείς πιστεύουμε στο σχέδιό μας, το οποίο είναι συμφωνημένο με όλους τους φορείς, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και στηρίζουμε με τα δικά μας μέσα τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής μας». Επίσης, σημειώνει ότι «θα αγωνιστούμε, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, ώστε να αλλάξουμε τα παραγωγικά δεδομένα», διατυπώνοντας σε αυτό το σημείο την εκτίμηση, ότι «η ανάπτυξη της χώρας θα έλθει από την ελληνική περιφέρεια».

Σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη οι τοπικές επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε:

«Έχουμε συμφωνήσει με τα Επιμελητήρια, τον ΣΕΒ, τα ερευνητικά κέντρα και το δίκτυο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αξιοποιώντας το βραβείο που πήρε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δράσουμε από κοινού, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Επίσης, κατευθύνουμε ένα μεγάλο μέρος των πόρων από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη διασύνδεσή της με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ακόμα, μέσα από την καινοτομία και την εξειδίκευση, θέλουμε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στον νέο επιχειρηματία και στοννέο επιστήμονα που θέλει να μείνει στον τόπο του και να παράγει».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014