Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

2016: Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, 2400 χρόνια από τη γέννησή του.Του Χρήστου Σιάσου

SIASOS%2BXRISTOS%2BXIROMERONEWS%2B1

Με πρωτοβουλία-πρόταση  του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, που υιοθέτησε και υλοποίησε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το έτος 2016 ανακηρύχτηκε ως «Επετειακό  Έτος  Αριστοτέλη».

Η πρόταση ξεκίνησε το 2013 από το ΑΠΘ με τη σκέψη να διοργανώσει Παγκόσμιο Συνέδριο το 2016 για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σταγειρίτη Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Η πρόταση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και συζητήθηκε το Νοέμβριο που μας πέρασε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, κατά την συνεδρίαση της 38η Συνόδου.

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ και εισηγήτρια της πρότασης, Καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου, δηλώνει μεταξύ των άλλων ότι: «… Η ανακήρυξη από την UNESCO του έτους 2016 σε “Επετειακό Έτος Αριστοτέλη”, τιμά την προσωπικότητα και το έργο του Αριστοτέλη και ενισχύει με τον καλύτερο τρόπο τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου, αντάξιου του μεγέθους της προσφοράς του Σταγειρίτη φιλοσόφου, ο οποίος έχει ασκήσει όσο κανένας άλλος στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, μια συνεχή επίδραση για μια περίοδο εικοσιτεσσάρων αιώνων…».

Για τον εορτασμό της επετείου, προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ». Το Συνέδριο αυτό τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και έχει τη στήριξη και τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, και άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Στάγειρα Χαλκιδικής – Ανδριάντας Αριστοτέλη

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.  Θα λάβουν μέρος οι σημαντικότεροι, σε παγκόσμια κλίμακα,  ειδικοί μελετητές του Αριστοτελικού έργου.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης, γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη, τα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ. και που έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας, επηρέασε δε τον κόσμο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ήταν μαθητής του Πλάτωνα που αργότερα διαφώνησε αρκετές φορές μαζί του. Υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης του Βασιλιά Αλέξανδρου.

Επί αιώνες οι θεωρίες του Αριστοτέλη παρέμεναν αναλλοίωτες τόσο για την επιστήμη όσο και για τη φιλοσοφία. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με το όνομα της Ελλάδας. Η επιρροή του μεγάλη και διαχρονική, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Η πρώτη έντυπη έκδοση των συγγραμμάτων του Αριστοτέλη γίνεται το 1489 στη Βενετία και το πρώτο Ελληνικό κείμενο εκδόθηκε το 1495.

Το Συνέδριο θα αρχίσει στις 23 και θα τελειώσει στις 28 Μαΐου 2016. Ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός», για το σκοπό αυτό έχει προγραμματίσει σχετική εκδήλωση. Να θυμίσουμε ότι το ΑΠΘ παρά τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατάφερε να αποσπάσει πάρα πολλές διακρίσεις,  χάρη στις άοκνες προσπάθειας των καθηγητών του και των σπουδαστών του.

Χρήστος Γερ. Σιάσος                                                                                                                                        Καθηγητής

Advertisement

AgrinioTimes ©2014