Connect with us

Οικονομία

Με 21 δις. ευρώ εγκρίθηκε το νέο Ε.Σ.Π.Α.

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 για την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέβαλε το στρατηγικό έγγραφο αναφοράς της για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης καθορίζει τις στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες που θα καλυφθούν μέσω των ταμείων της πολιτικής συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ). Η συμφωνία θα υποστηρίξει βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νέου ανταγωνιστικού και καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης, προσανατολισμένου στις εξαγωγές, για τη χώρα.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Με μεγάλη μου χαρά εγκρίνω την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027· πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ που την υπέβαλε στην Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πολιτικό συμβόλαιο που μεταφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε εθνικές προτεραιότητες και επενδυτικά σχέδια με στόχο να καταστούν τα κράτη μέλη μας ανθεκτικά στις προκλήσεις του μέλλοντος, και παράλληλα να διορθωθούν οι εσωτερικές ανισότητες. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με όλα τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι η επόμενη περίοδος προγραμματισμού θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλες τις περιφέρειες και όλους τους πολίτες, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Υπάρχει δυνατότητα για ένα πιο συνεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, με ισχυρότερες και ανθεκτικότερες οικονομίες και κοινωνίες. Είναι καιρός να κάνουμε τις εσωτερικές ανισότητες παρελθόν

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι στρατηγικές και οι επενδυτικές προτεραιότητες που περιγράφονται σ’ αυτή τη συμφωνία εταιρικής σχέσης θα βοηθήσουν να οικοδομηθεί ένας ευημερών και βιώσιμος κλάδος της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και μια ακμάζουσα γαλάζια οικονομία, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο για την υποστήριξη των παράκτιων κοινοτήτων και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.»

Συνολικά, η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει 22 προγράμματα: 13 περιφερειακά και 9 εθνικά. Τα 13 περιφερειακά προγράμματα (τα οποία συνδυάζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+) αντιστοιχούν σε κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για συντονισμένη χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων θα διευκολύνει τη διαδικασία προετοιμασίας των έργων και θα συμβάλει στην ενίσχυση της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας των δικαιούχων και των αρχών.

Πράσινη και ψηφιακή οικονομία

Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει σημαντικές επενδύσεις —30 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και 55 % των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής— στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και σε μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων. Η ανάπτυξη βιώσιμων δημόσιων συγκοινωνιών θα συνεχιστεί στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ένας νέος μηχανισμός διακυβέρνησης θα επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα ανέλαβε επίσης ισχυρή πολιτική δέσμευση για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στους ενωσιακούς και εθνικούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα. Τέλος, η συμφωνία εταιρικής σχέσης σηματοδοτεί επίσης μια στροφή όσον αφορά τις οδικές επενδύσεις, οι οποίες μετατοπίζονται σε πολυτροπικούς και πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.

Περισσότερη κοινωνική συνοχή

Η προώθηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα και θα επιτευχθεί με επενδύσεις στην απασχόληση, την ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση, τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα συνοδεύεται από βασικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και από μηχανισμούς ανάπτυξης ικανοτήτων για τους δικαιούχους και τη δημόσια διοίκηση.

Ολιστική προσέγγιση στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της ναυτιλίας

Η Ελλάδα θα επενδύσει σε μια ολιστική προσέγγιση στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της ναυτιλίας, ώστε να επιτύχει την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ και της ανακοίνωσης της ΕΕ για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Στη συμφωνία εταιρικής σχέσης περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους θα υποστηριχθούν οι ελληνικοί τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της γαλάζιας οικονομίας, καθώς και οι παράκτιες κοινότητες. Καθώς κύριος στόχος είναι να προωθηθεί η ανθεκτικότητα, καθώς και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, το 35 % των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας θα διατεθεί για την ενσωμάτωση των κλιματικών στόχων.

Ψηφιακή οικονομία και κοινωνία

Θα δοθεί προτεραιότητα σε στρατηγικές επενδύσεις τόσο στις υποδομές όσο και σε ήπια μέτρα για την ψηφιοποίηση των εταιρειών και των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Περισσότερο από το 38 % των κονδυλίων του ΕΤΠΑ θα στηρίξει την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάσει μιας νέας και βελτιωμένης εθνικής/περιφερειακής στρατηγικής για έξυπνη εξειδίκευση.

Ιστορικό 

Στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, κάθε κράτος μέλος πρέπει να καταρτίσει συμφωνία εταιρικής σχέσης σε συνεργασία με την Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή, η οποία συνδέεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ, αποτελεί έγγραφο αναφοράς για τον προγραμματισμό των επενδύσεων από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και το ΕΤΘΑΥ κατά τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Σ᾽ αυτήν προσδιορίζονται οι στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες που έχει επιλέξει το κράτος μέλος και παρουσιάζεται κατάλογος των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων που σκοπεύει να εφαρμόσει το εν λόγω κράτος, καθώς και ενδεικτικό ετήσιο χρηματοδοτικό κονδύλιο για κάθε πρόγραμμα.

Παρουσίαση-νέου-ΕΣΠΑ-2021_2027

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού, ένας από τους κυριότερους στόχους μου είναι η άνοδος της επίδοσης της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Πετύχαμε στο τρέχον ΕΣΠΑ να ανεβάσουμε την απορρόφησή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπολογίζουμε τους πόρους του REACT E.U.

Επίσης θέσαμε ως βασικό μας στόχο και υποσχεθήκαμε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι θα επιτύχουμε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, πράγμα που θα μας επιτρέψει να είμαστε και η πρώτη χώρα που θα απορροφήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο τρέχον έτος.

Σήμερα, η αρμόδια Επίτροπος, κυρία Ferreira, σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον κύριο Πρωθυπουργό και εμάς από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μας ανακοίνωσε επισήμως ότι πριν από λίγα λεπτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παίρνει έγκριση.

Άρα, αφήνουμε πίσω μας πολλά χρόνια κακοδαιμονίας και χαμηλής αποτελεσματικότητας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμη σε όλη την Ευρώπη ως προς την απορρόφηση για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού λαού προς το καλύτερο.

Ευχαριστώ πολύ όλους μου τους συνεργάτες για τη μεγάλη σημερινή εθνική μας επιτυχία».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνει το νέο ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Οι συνολικοί πόροι των 26 δις, θα έχουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας και παράλληλα θα της προσδώσουν ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες, σωστά βήματα και βέλτιστες πρακτικές, χρησιμοποιεί όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος της χώρας μας και των συμπολιτών μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε:

«Η έγκριση του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με άξονα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής. Το νέο ΕΣΠΑ θέτει φιλόδοξους στόχους για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιεραρχεί προτεραιότητες στους τομείς της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καθαρής ενέργειας, της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων μεταφορών, της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ουσιαστική ενίσχυση των δικαιούχων ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων».

e-ea.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014