Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

22 Απριλίου 1941: Η είσοδος των Γερμανών στο Αγρίνιο

germanoi plateia
dietrich

Joseph Dietrich

Το πρώτο τμήμα των γερμανικού στρατού που μπήκε στο Αγρίνιο τη νύχτα της 21ης Απριλίου ήταν μια μικρή μονάδα ανιχνευτών με δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα. Η μονάδα αυτή διανυκτέρευσε στην πλατεία Στράτου και στις 10:00 το πρωί της επόμενης μέρας, 22 Απριλίου, η μεραρχία «Leibstandarte SS Adolf Hitler» (LSSAH), την οποία διοικούσε ο συνταγματάρχης Joseph Dietrich, εισέβαλε στην πόλη από το βορρά (συνοικισμός, πάρκο, οδός Παπαστράτου, κεντρική πλατεία) και στάθμευσε τα μηχανοκίνητα οχήματά της πάνω στην πλατεία Μπέλλου.

Η μόνη ομάδα που υποδέχθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες, ήταν μια μικρή παρέα αγρινιωτών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν καταγραφεί πουθενά, για λόγους που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ιδιαίτερα σε μια μικρή πόλη όπως το Αγρίνιο εκείνης της εποχής, αλλά και των αμέσως επόμενων χρόνων. Η συγκεκριμένη ομάδα υποδέχθηκε τους Γερμανούς στη νοτιοανατολική γωνία του Πάρκου (εκεί που είναι η είσοδος των Παπαστράτειων Εκπαιδευτηρίων) προσφέροντας τους μερικές ανθοδέσμες, που είχαν πάνω σε ένα τραπεζάκι στην άκρη του πεζοδρομίου.

Η διοίκηση της Γερμανικής Μεραρχίας που κατέλαβε την πόλη, στρατοπεδεύοντας πάνω στην πλατεία, ζήτησε να εμφανισθούν μπροστά της ο Δήμαρχος και ο επικεφαλής της χωροφυλακής. Από τους δύο ο μόνος που εμφανίστηκε ήταν ο διοικητής της Χωροφυλακής Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος «έθεσε» ολόκληρη τη δύναμη χωροφυλακής Αγρινίου στις διαταγές των κατακτητών. Ο Δημήτρης Βότσης δεν εμφανίστηκε, και όπως αναφέρει ο Κώστας Μαραγιάννης, απείλησαν, πως, εάν δεν παρουσιαζόταν ο Δήμαρχος, θα διόριζαν για Δήμαρχο έναν λοχία των Ες-Ες.

Το πρώτο που ζήτησαν ήταν να τους υποδειχθούν χώροι για το στρατωνισμό των στρατιωτών, τη διαμονή των αξιωματικών και τη στέγαση των υπηρεσιών τους. Η πρώτη διαταγή που εξέδωσαν την επόμενη μέρα απαγόρευε την προσφορά οποιασδήποτε βοήθειας στους Άγγλους στρατιώτες που υποχωρούσαν πολεμώντας προς την Κρήτη, ενώ η δεύτερη διέταζε την άμεση παράδοση του οπλισμού, που τυχόν είχε ξεμείνει στα σπίτια ή τις αποθήκες της πόλης. Η παράβαση αυτών των δύο διαταγών τιμωρούνταν με τουφεκισμό.

 

katochi germ leschi

 

Οι Γερμανοί στέγασαν το διοικητήριο στο ανώγειο τμήμα του σπιτιού του Σκαλίγκου. Στο Ξενοδοχείο «Ακροπόλ» της πλατείας Μπέλλου στεγάστηκε η Γκεστάπο, ενώ ένα παράρτημά της αναπτύχθηκε στο σπίτι του Ηλία Λέκκα στην οδό Σκίπη.

Στο σπίτι του Μεγαπάνου, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, στεγάστηκε η Γερμανική Γενική Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς, στο ακίνητο των αδελφών Κοντογιώργου, στην πλατεία Μπέλλου λειτούργησε η Λέσχη των Γερμανών αξιωματικών και στο σπίτι του Ματσούκα, στο σιδηροδρομικό σταθμό, στεγάστηκε η Κομμαντατούρ

 

mitra

Ομάδα Γερμανών στρατιωτών με το διερμηνέα Μ. Καπέρδα μπροστά από τις αποθήκες Παπαστράτου στην πλ. Παναγιώτου απέναντι από την Κομμαντατούρ

 

Τα SS είχαν την έδρα τους στο σπίτι του Χαραλαμπίδη, επί της οδού Ευτυχίας Καλύβα και παράρτημά τους στην οδό Δεληγιώργη 13.

Σε Γερμανικές αποθήκες πυρομαχικών μετατράπηκαν επιταγμένες αποθήκες στα λιοστάσια του Ρουπακιά κοντά στον Άγιο Ιωάννη το Ρηγανά.

Στο σπίτι του Αριστείδη Σχισμένου στη συμβολή των οδών Μπαϊμπά και Κακαβιά στεγάστηκε η γερμανική και η ιταλική μετέπειτα αποθήκη φαρμάκων, ενώ το γερμανικό νοσοκομείο και αναρρωτήριο αναπτύχθηκε στον πρώτο όροφο του Παπαστρατείου Γυμνασίου.

 

39 syntagmatos germanoi am

Ομάδα Γερμανών στρατιωτών  στην 39ου Συντάγματος

 

 


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014