Slider
22 Μαίου τα εγκαίνια της ΑΜΦΙΓΑΛ,στην Αμφιλοχία
Στις 22 Μαίου.αναμένεται να πραγματοποιηθούν
τα εγκαίνια της ΑΜΦΙΓΑΛ . Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 7,6 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα αρχικά σχέδια και το επενδυτικό πλάνο, που εγκρίθηκε το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 6,8 εκατ. ευρώ. Θα παράγει φέτα και σκληρά τυριά (5.400 τόνοι). Το 20% θα πωλείται στην εγχώρια παραγωγή και το υπόλοιπο στις ΗΠΑ. Στο εργοστάσιο σε πρώτη φάση θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150. Η Ένωση Αγρινίου, διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης. Ποσοστό 10% διαθέτουν οι «Ελληνικές Πρωτεΐνες» και ακόμη 10% τα Καλάβρυτα και ο σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση καθυστέρησε να ολοκληρωθεί επειδή έγινε από ιδία κεφάλαια.
Στο πλαίσιο ενθάρρυνσης νέων ανθρώπων της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, η Ένωση, προκρίνει ένα πρόγραμμα επιδότησής τους για δημιουργία μονάδων, αλλά και ανάπτυξη συμβολαιακής σχέσης με την ΑΜΦΙΓΑΛ, για την απορρόφηση του γάλακτος. Σημειωτέον πως την περίοδο 2014-1015 η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής σε τιμές για το μεν πρόβειο από 98 λεπτά έως 1,08 ευρώ το κιλό, για το δε γίδινο 58 λεπτά του ευρώ, συνάπτοντας συνεργασία με ΔΩΔΩΝΗ και Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αλλά και μετέπειτα με την εταιρεία «Ήπειρος». Η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ σε γάλα ανέρχεται σε 8.000 τόνους, ενώ η εταιρεία μπορεί να παραλαμβάνει 120 τόνους γάλα ημερησίως. Υπάρχουν χώροι για παραγωγή γιαουρτιών και φρέσκου γάλακτος αλλά μια τέτοια δυνατότητα θα εξεταστεί μετά από δύο χρόνια.