Αγρίνιο
4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλ/νίας: Οι χαιρετισμοί του Ν. Φαρμάκη και του Κ. Ζαχαριάδη (Photos)
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Στόχος η Δυτική Ελλάδα του 2030, στο επίκεντρο η Αιτωλοακαρνανία»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, άνοιξε με χαιρετισμό του τις εργασίες της τρίτης ημέρας του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας από το “Άλμα Ανάπτυξης”, μιλώντας για ένα εξαιρετικό βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. “Και μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών μπορούμε να τα καταφέρουμε με την Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο”, είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά “είμαστε παιδιά αυτού του τόπου”.
Αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε στη πρόσφατη επίσκεψή του στην Γερμανία πάνω σε θέματα πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και κυκλικής οικονομίας όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, εξηγώντας πως με αυτοπεποίθηση μπορεί να χτιστεί η Δυτική Ελλάδα του 2030. Άλλωστε, όπως τόνισε, η εξωστρέφεια δεν είναι για τις δημόσιες σχέσεις αλλά είναι ζήτημα ουσίας κι επιβίωσης.
“Το Ολιστικό μας σχέδιο για την Τριχωνίδα “τρέχει” και είναι ενήμεροι και αρωγοί οι δήμαρχοι Αγρινίου και Θέρμου, ενώ το νέο Χωροταξικό που ήδη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση αναμένεται να λύσει προβλήματα που χρόνιζαν και να απελευθερώσει και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής”, τόνισε κ. Φαρμάκης. Παράλληλα, υπενθύμισε τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχη με 167 εκ. μόνο από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας, όπως για την είσοδο του Αγρινίου, για το οποίο η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη(ΒΑΑ) περιλαμβάνει έργα ύψους 133 εκ. ευρώ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. στα ενεργειακά θέματα στην περιοχή περιγράφοντας το πως το Νοσοκομείο Αγρινίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 θα εξοικονομήσει το 70% του κόστους που είχε σε πετρέλαιο, έχοντας σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, όντας ίσως το πρώτο που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε, δε, να υπενθυμίσει την στήριξη που έδωσε η Περιφέρεια στις τοπικές μονάδες Υγείας.
Ειδική μνεία έκανε, πάντως, στις επτά(7) ενεργειακές κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας που, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ιδίου στην ΡΑΕ, καθιστούν την περιοχή επίκεντρο ενεργειακής αλλαγής απαραίτητης στην δύσκολη εποχή μας. “Το μεγαλύτερο ενεργειακό Πάρκο της Ευρώπης θα φτιαχτεί στην περιοχή μας, στην περιοχή του Μεσολογγίου, με πάνω από 140 χιλιάδες οφελούμενους πολίτες από τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα”, τόνισε ο κ. Φαρμάκης.
Ακόμη, έκανε αναφορά στην άυλη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις δομές που φτιάχνει η Περιφέρεια ώστε να την έχει η κάθε επιχείρηση ως συμβουλό της και με στόχο να προχωρήσουν οι υποδοχείς επιχειρηματικόητας όπως το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγρίνιο. Τέλος, περιέγραψε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας πάνω σε θέματα αρχαιοτήτων, εμβληματικών κτιρίων όπως οι αποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο και το Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι. Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοκαρνανίας αλλά και οι παρεμβάσεις όπως η αποκατάσταση των γεφυριών στο Αιτωλικό είναι μέρος ανάλογων παρεμβάσεων που αγγίζουν τα 23,5 εκ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Κώστας Ζαχαριάδης: «Χρειαζόμαστε αλλαγή κεντρικής πολιτικής»
Παίρνοντας τον λόγο για τον δικό του χαιρετισμό ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχία, έκανε λόγο για σταθερή σχέση του ιδίου με την περιοχή καθώς είναι η δεύτερη φορά που μετέχει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο αλλά και για ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Αλλαγή που θα επιτευχθεί με το κόμμα του ως κεντρικό κορμό της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας, όπως εξήγησε.
Όπως επεσήμανε, υπάρχουν οι διεθνείς συγκυρίες που είναι πραγματικά δύσκολες όμως είναι οι κυβερνητικές επιλογές που έχουν κάνει την κατάταση αφόρητη για την πλειοψηφία των πολιτών. Έθεσε, μάλιστα, τέσσερις άξονες, όπως την ενεργειακή φτώχεια, τους λογαριασμούς ρεύματος όπου οδήγησαν οι κυβερνητικές ιδεοληψίες, όπως εξήγησε, την ανισότητα για τους πολίτες που όλο και αυξάνει αλλά και την πλήρη άγνοια για το τι γίνεται με το πιο σημαντικό εργαλείο στην μετά-covid εποχή, το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να εξαγγέλονται 72 δις από το Ταμείο και μέσα σε 2 χρόνια να έχουν απορροφηθεί μόνο 3 δις. “Μέσα σε πέντε χρόνια θα απορροφήσουν 69 δις;”, αναρωτήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η παρέμβαση Ζαχαριάδη έθεσε και άλλους άξονες προβληματισμού, όπως το τι θα γίνει με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και τα προβλήματά της π.χ. στο Αγρίνιο ή το πού ακριβώς βρίσκονται οι μελέτες και οι διαδικασίες για την ίδια την Τριχωνίδα, πέρα από εξαγγελίες. Ξεχωριστή αναφορά έκανε, τέλος, στην δημόσια Υγεία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αιτωλοακαρνανία σε τοπικό επίπεδο με την πανδημία, εκφράζοντας ανησυχία μήπως η χώρα αλλά και περιοχή επιστρέψουν τον Οκτώβριο στα δραματικά νούμερα των προηγούμενων μηνών.
Έκλεισε την ομιλία του εξαίροντας την προσπάθεια του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου και υποσχόμενος διαρκή επαφή του κόμματός του με τα ζητήματα της περιοχής.