Αιτωλοακαρνανία
6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτ. Ελλάδας – Αποτελέσματα για Αιτ/νία
Ο 6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδαςπραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/6/2018 σε επίπεδο υψηλών προδιαγραφών, υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο φιλόξενο Κτίριο Β1 του Νότιου Λιμένα Πατρών, όπως παραχωρήθηκε από τον Ο.Λ.ΠΑ. με τις ανάλογες διευκολύνσεις. Ο διαγωνισμός είχε μέχρι και δρώμενο με παρκούρ, στο οποίο τα ρομπότ προφανώς μειονεκτούν!
Για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πείνα και φτώχεια, διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες από τη Δυτική Ελλάδα για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O 2018 (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί 16-18/11/2018 στην Ταϊλάνδη. Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Food Matters» και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα δύο ολυμπιακές διακρίσεις (2017 χάλκινο από Αχαϊκή ομάδα και 2015 αργυρό). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση αφιερωμένη στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, που συγκεντρώνει μαθητές και νέους από όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η επίλυση προβλημάτων.
Το Σάββατο 16/6/2018 λοιπόν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατασκεύασαν ρομπότ σχετικά με την καλλιέργεια, τη διανομή και την κατανάλωση της τροφής. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη «Zero Hunger», τα παιδιά κατέθεσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους που βελτιώνουν τη διατροφική αλυσίδα και συμβάλλουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη. Ο τελικός του Εθνικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου.
Οι θεατές είδαν λύσεις για το πώς καλλιεργούμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, τότε θα μπορέσουμε να παράγουμε θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουμε εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
20+ ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα προκρίθηκαν στον Εθνικό Τελικό της Αθήνας!
Η ημέρα ξεκίνησε με επίδειξη ποδοσφαίρου με ρομπότ από 2 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει, βάσει κανονισμού τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Τελικό και συνεχίστηκε κανονικά με τις προσπάθειες των παιδιών και τα ρομποτάκια τους στη διαγωνιστική (Regular) και ανοικτή κατηγορία (OPEN).
Επιπλέον, για πρώτη χρονιά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 θα διεξαχθεί πιλοτικά η κατηγορία WeDo Open Challenge, για ομάδες μαθητών Δημοτικού σε επιλεγμένες περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι και η Δυτική Ελλάδα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δήλωσε βροντερά το παρόν με τις κάτωθι ομάδες:
Η διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού ήταν υπόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι οι εξής:
Η φετινή πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που βοηθάει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.
Στη διαγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου προκρίθηκαν 3 ομάδες από την Αχαΐα και 2 από την Ηλεία:
Η πρόκληση της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η κατασκευή ενός ρομποτικού συστήματος με σκοπό να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του εδάφους των αγροτικών περιοχών και να τα χρησιμοποιήσει για να φυτέψει διάφορα σπορόφυτα ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.
Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και το 12ο ΓΕΛ Πάτρας:
Η πρόκληση στο Λύκειο είναι η δημιουργία ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας, οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία, στην επιθυμητή περιοχή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.
Στην ανοικτή κατηγορία (OPEN) η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας έλαβε την 1η θέση και την πρόκριση μαζί με άλλες 6 ομάδες:
Ανάλογα λοιπόν με την κατηγορία στην οποία συμμετείχαν οι διαγωνιζόμενοι/ες δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω κατηγοριών του 2ου Στόχου για Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:
- Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων
- Τερματισμός όλων των μορφών κακής διατροφής
- Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας
- Εξάλειψη της πείνας
Τον Περιφερειακό Διαγωνισμό υποστήριξαν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ – Hellenic Open University, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε. www.patrasport.gr, η Εθνική Τράπεζα www.nbg.gr (με τα δώρα των νικητών), το Αχαϊκό Χωριάτικο axaikoxoriatiko.gr (με τα νόστιμα μπριός και το υπέροχο παγωτό), η DUR Α.Ε. (με τις μπλούζες της αποστολής στον τελικό), η STEM Education Πάτρας, η LOUX – ΛΟΥΞ – Φυσική Ελληνική Απόλαυση (με τους χυμούς) το ΚΔΑΠ Τρίλιζα (με τα αναμνηστικά) το Super Market Kronos (με τα νερά), η ΠΕΚΑΠ Αχαΐας (με τις βεβαιώσεις) και το Ionian Channel με την επικοινωνία του ομολογουμένως επιτυχημένου φετινού διαγωνισμού (https://youtu.be/BBNYZpQL7J0). Επίσης, προσέφεραν με τα βιολογικά και υγιεινά τοπικά προϊόντα τους, μέλι και ρόδι αντίστοιχα, οι BeBee organic greek honey Βασίλης Φωτόπουλος και BioJuicery / Μικροχυμοποιείο Βιοκαλλιεργητών.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος περιχαρής έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις 21 ομάδες που προκρίθηκαν στον Εθνικό διαγωνισμό, στην Αθήνα, και αντίστοιχα ευχές για πρόκριση στην Ταϊλάνδη. Από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή η κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου ευελπιστεί ότι η επιτυχία της Κόστα Ρίκα (3η θέση της Αχαϊκής ομάδας Smartbirds Next) να εμπνεύσει τους διαγωνιζόμενους και για τον επόμενο προορισμό στην Ταϊλάνδη.