Αγρίνιο
70 χρόνια από την εκτέλεση Μπελογιάννη: Βιβλιοπαρουσίαση από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»
Η Δημοτική Παράταξη Ανυπότακτο Αγρίνιο με αφορμή τη νέα εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του Σπύρου Σακελλαρόπουλου «Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη – Τα σήματα Βαβούδη» προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα
70 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του
Θα μιλήσουν οι:
Σπύρος Σακελλαρόπουλος, συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
Γιώργος Τζωρτζόπουλος, πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου
Συντονίζει ο Γιώργος Κατσιπάνος, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο.
Σάββατο 2 Απρίλη, ώρα 7.30 μ.μ στην αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας (οδός Αναστασιάδη 1, Αγρίνιο)
Περίληψη
Η έκδοση αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τα πλήρη πρακτικά των δύο δικών του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, μεγάλο μέρος από τα σήματα Βαβούδη, τα υπομνήματα μετατροπής της θανατικής ποινής των Μπελογιάννη, Μπάτση και Καλούμενου σε ισόβια κάθειρξη, σχολιασμό για τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δίκες.
Το περιεχόμενο των ιστορικών ντοκουμέντων συμβάλλει στο να αποκτήσει ο αναγνώστης τη δική του οπτική απέναντι στα συγκεκριμένα δραματικά γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να παρακάμψει καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των ιστορικών εξελίξεων όπως ο ρόλος των ΗΠΑ (η στάση των οποίων παρουσιάζεται μέσα από τη χρήση των αρχείων του Foreign Office), το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ, και ιδιαίτερα ο Ν. Ζαχαριάδης αμέσως μετά την ήττα στον Εμφύλιο, η αμφιθυμική στάση των κομμάτων του Κέντρου και προσωπικά του Ν. Πλαστήρα, ο ρόλος του Θρόνου και του Στρατού.
Η πρωτοτυπία της μελέτης των παραπάνω είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις το αρχειακό υλικό οδηγεί σε διαπιστώσεις εικονοκλαστικού χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ μόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Κορέα βρέθηκαν να πρωτοστατούν στην επιβολή του αυταρχικού μετεμφυλιακού πλαισίου, η δράση του ΚΚΕ απείχε παρασάγγας από την πολιτική του “όπλου παρά πόδα”, η κυβέρνηση Πλαστήρα είχε πολύ σοβαρές ευθύνες για τις εκτελέσεις, το Παλάτι διαδραματίζει υποδεέστερο ρόλο σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ και του Στρατού.
Στις ίδιες τις δίκες από τη μια εντυπωσιάζει ο ηρωισμός του Ν. Μπελογιάννη, και αρκετών άλλων που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους. Από την άλλη η σπουδή πολλών κατηγορουμένων να αποποιηθούν τη σχέση τους με το κομμουνιστικό κίνημα συμπυκνώνει τους όρους της ήττας στον Εμφύλιο για την ελληνική Αριστερά στο πλαίσιο της κρατικής τρομοκρατίας της εποχής.
Σακελλαρόπουλος, Σπύρος
Συγγραφέας
Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1989) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris VII (DEA στην πολιτική κοινωνιολογία, 1992, και Ph. D. στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1995). Την περίοδο 1999-2000 έτυχε της ειδικής υποτροφίας του ΙΚΥ για πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας με θέμα το μετασχηματισμό του Κράτους στην περίοδο της “παγκοσμιοποίησης” της οικονομίας. Από το Φεβρουάριο του 2001 έως το 2004 δίδασκε μαθήματα κοινωνιολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2003 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2005 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι διευθυντής της σειράς Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία των εκδόσεων Τόπος.