Ειδήσεις
Η 74η επέτειος της μάχης του Μακρυνόρους
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 74η επέτειος από την μάχη του Μακρυνόρος. Πλήθους κόσμου, απογόνων πεσόντων στην μάχη, λιγοστών επιζώντων αγωνιστών εθνικής αντίστασης αλλά και εκλεκτών προσκεκλημένων από τη περιοχή Αιτωλοακαρνανίας, την Πρέβεζα και την Άρτα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Κος Βασίλειος Λεβέντης, ο Κος Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γ.Γ. Υπουργείου Εθνικής Παιδείας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Άρτας Κος Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κος Ντούπης Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου Κος Σπυρίδων Αδάμης, εκπρόσωπος της Π.Ε.Σ.Ε.Α. Ε.Ο.Ε.Α.- Ε.Δ.Ε.Σ. ο Κος Τσούτσης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α. – Ε.Δ.Ε.Σ. Ν. Πρεβέζης ο Κος Καραβίδας Δημήτριος, ο Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμφιλοχίας Κος Ιωάννης Πρεβεζάνος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κός Ευάγγελος Τσούκας και αρκετά μέλη τοπικών συμβουλίων του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σπύρος Αδάμης, Δάσκαλος και Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο οποίος ανάφερε τα εξής: « Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Βουλευτά, κύριε Γραμματέα, αγαπητοί φίλοι των Συνδέσμων Εθνικής Αντίστασης, αγαπητοί προσκεκλημένοι. Είναι μεγάλη η χαρά μας, γιατί βρισκόμαστε σε έναν χώρο μνήμης και ιστορίας. Σε έναν χώρο όπου ξεχάστηκε για κάποια χρόνια και μας χαροποιεί το γεγονός ότι ξανά ανασταίνουμε πάλι μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της Εθνικής Αντίστασης. Ότι ήταν ο Γοργοπόταμος για την υπόλοιπη Ελλάδα, για μας, για το Βάλτο, για την Αιτωλοακαρνανία, είναι το Μακρυνόρος. 74 χρόνια μετά, σ’ αυτά τα βουνά, σ’ αυτές τις ράχες, γυρίζει ο νούς μας στους αετούς του Βάλτου. Στο Στέλιο Χούτα και στα παλικάρια του. Αυτούς που γράψανε την Εποποιϊα του Μακρυνόρους. Εδώ αγαπητοί φίλοι πρέπει αν σκύψουμε για λίγο με περισσυλογή και να σταθούμε πάνω στην θυσία και στον αγώνα των απλών ανταρτών, των καπεταναίων και των αξιωματικών που αντιστάθηκαν στις μεραρχίες των Ιταλών και των Γερμανών. Οι πεινασμένοι Έλληνες της κατοχής, αυτοί που είδαν τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, τη Βιάννο και τις θηριωδίες των Γερμανών δεν μείνανε άπραγοι. Εδώ ο Στέλιος Χούτας, ένας Γιατρός, φτωχός από την Κεχρινιά, πρωτοστάτησε σε ένα μεγάλο αντάρτικο κίνημα. Μέσα από τις τάξεις των Ε.Ο.Ε.Α. – Ε.Δ.Ε.Σ. και μέσα από την δική του αντιστασιακή οργάνωση, η οποία είχε ιδρύσει, πρωτοπόρα, ξεκίνησε ένα αντιστασιακό κίνημα, το οποίο εάν μελετήσουμε την μάχη, τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε θα δούμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα στρατιωτικό ηγήτορα. Εδώ σ’ αυτές τις ράχες από τα υψώματα της Αμφιλοχίας μέχρι που τελειώνει η περιοχή του Μενιδίου, είχαν ταχθεί οι αντάρτικες ομάδες του Στέλιου Χούτα. Με τον Καραμπέκιο, τον Μπούρο, τον Καραμανώλη, το Μενέλαο Παντελίδη και 400 ακόμη Βαλτινούς, Αρτινούς και Πρεβεζάνους, οι οποίοι είχαν συνδράμει την αντιστασιακή οργάνωση της Ελεύθερης Ορεινής Ελλάδος. Με πενιχρά μέσα που ήταν 2 βαριά πολυβόλα και 12 οπλοπολυβόλα, οι 450 άνδρες του Στέλιου Χούτα δώσανε την μάχη από 13 Ιουλίου μέχρι της 22. Ένα δεκαήμερο οπου πολέμησαν, νίκησαν. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Λειτουργούσαν κάτω από την καθοδήγηση του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, στα πλαίσια της επιχείρησης «ΑΝΙΜΑΛΣ», το οποίο είχε σαν στόχο τον αντιπερισπασμό για την απόβαση στην Σικελία. Εδώ ο Στέλιος Χούτας έδωσε αίμα, έδωσε ιδρώτα, νίκησε και σταμάτησε τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες. Δεν θέλω να σας κουράσω, απλά να έχουμε στο νού μας, στην μνήμη μας, την θυσία των λίγων, το μεγαλείο τους και να θυμόμαστε κάτι: ότι ο Στέλιος Χούτας υπήρξε παλικάρι, ήταν Γιατρός, ήταν ένας μεγάλος Έλληνας. Δημοκράτης που έδωσε τα πάντα για την πατρίδα του και η πατρίδα του, οι Βαλτινοί τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Να είναι αιωνία η μνήμη τους.
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς.
Να είστε καλά»
Το συμβούλιο του Σ.Ι.Μ.Ε.Α. ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για την πολύτιμη προσφορά τους και για την άριστη συνεργασία για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.