Ειδήσεις
Aγγελόκαστρο:Μεγάλο ενδιαφέρον για τις Νέες Τεχνολογίες στη Δενδροκομία
Για την υπάρχουσα κατάσταση και τις Νέες Τεχνολογίες στη Δενδροκομία ενημερώθηκε πλήθος αγροτών στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου (Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής), σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ΠΕ Αιτ/νίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση» και την «ΕΛΑΝΚΟ Ελλάς», στο Αγγελόκαστρο.
Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων γεωργικού ενδιαφέροντος που οργανώνει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με γενική Θεματολογία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ».
Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Μελιάδης, στο χαιρετισμό του, σημείωσε, ότι η θεματολογία των ημερίδων πηγάζει από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής του Δήμου, που έχουν ως στόχο την επίκαιρη ενημέρωση σε τεχνικά και επιστημονικά θέματα αλλά πολύ περισσότερο στο να αναπτυχθούν συνεργασίες. Τόνισε επίσης, ότι «Με τη σημερινή συνάντηση επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε τις καλλιέργειες της περιοχής, δίνοντας έμφαση στον πλούτο της χώρας μας που είναι η ελιά, το λάδι και τα εσπεριδοειδή μας. Προϊόντα που πρέπει να αναδείξουμε τόσο για την παραγωγή τους όσο και για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ.Μελιάδης, κατέληξε λέγοντας «Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι. Με συνέργειες και καλή διάθεση συνεχίζουμε την προσπάθεια και είμαι σίγουρος για τα θετικά αποτελέσματά της».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίοι μετέφεραν στο ακροατήριο εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την Δενδοκομία. Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τα θέματα που εισηγήθηκαν η κ. Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, η κ. Αφροδίτη Μπαρμπετάκη, Γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας / Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ο κ. Ηλίας Τραυλός, Λέκτορας ΓΠΑ, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, η κ. Βάσω Ψηλού, Γεωπόνος, Ειδίκευση στην Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου , ο κ. Κων/ νος Γιαννιός, Γεωπόνος, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωργικής Έρευνας-Envirolabs, οι κ. Γεώργιος Βασιλείου, Αθανάσιος Ράπτης και Χαράλαμπος Νίκας Γεωπόνοι από την «ΕΛΑΝΚΟ, Ελλάς» καθώς και ο Παναγιώτης Κανάτας, Γεωπόνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου Ναυπακτίας «Η Ένωση».
Ειδικότερα, η κ. Βασιλική Καραπαπά αναφέρθηκε στο σοβαρό φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας μεγίστου κινδύνου Xylella fastidiosa, δεδομένου της ανησυχίας των παραγωγών για το μέλλον των καλλιεργειών τους. Τόνισε ότι τυχόν τέτοιο πλήγμα στην ελαιοκομική ζώνη της περιοχής θα είχε καταστροφικές συνέπειες και ανέλυσε τα υποείδη του και το μεγάλο εύρος ξενιστών του. « Η παρουσία του στην περιφέρεια της Απουλίας της Ιταλίας είχε ολέθριες συνέπειες για τα ελαιόδενδρα και αυτό αποτέλεσε την πρώτη αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του παθογόνου στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την πρώτη φορά που διαπιστώθηκε η ασθένεια σε ελιές («Σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς»)» σημείωσε η κ.Καραπαπά.
Η κ. Αφροδίτη Μπαρμπετάκη αναφέρθηκε στην εξάπλωση του παθογόνου στη Μεσόγειο και στα προληπτικά φυτουγειονομικά μέτρα αποφυγής εισόδου του στην Ελλάδα, όπως έλεγχος φυτωρίων, σημείων πώλησης, πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και καλλωπιστικών φυτών καθώς και στην αντιμετώπιση των φορέων εντόμων.
Ο κ. Ηλίας Τραυλός παρουσίασε τα κυριότερα ζιζάνια στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στις μεθόδους διαχείρισής τους, όπως η εδαφοκατεργασία, η χορτοκοπή / βόσκηση, η χημική ζιζανιοκτονία και η εδαφοκάλυψη / δημιουργία χλοοτάπητα.
Η κ. Βάσω Ψηλού μίλησε σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, όπως ο σχηματισμός του ελαιολάδου στον καρπό, η συγκομιδή, η αποθήκευση και η επεξεργασία του και τους τρόπους σωστής παραγωγής ενός ποιοτικού ελαιολάδου.
Ο κ. Κων/νος Γιαννιός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των αναλύσεων εδάφους και φύλλων για την ορθή και οικονομική λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών.
Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών, τη φυτοπροστασία και λίπανση των εσπεριδοειδών και της ελιάς, εστιαζόμενοι στα προβλήματα της περιοχής, μίλησαν οι κκ. Γεώργιος Βασιλείου, Αθανάσιος Ράπτης και Χαράλαμπος Νίκας.
Tον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο κ. Παναγιώτης Κανάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του προγράμματος ελαιουργικού φορέα Α.Σ. Μεσολογγίου- Ναυπακτίας, όπως η βελτίωση των συστημάτων άρδευσης με χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής και το πρόγραμμα Διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων δόθηκε χρόνος για συζήτηση και ερωτήσεις των ενδιαφερομένων, ενώ στην ημερίδα, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος της Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Ανδρέας Καλαμπαλίκης, γεωτεχνικοί, παραγωγοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αγρινίου.