Κοινωνία
Άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας-Λευκάδας σε Ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο για γυρίσματα στη Λευκάδα
Το δεύτερο μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, ήρθε στην Λευκάδα για γυρίσματα με θέμα την ομηρική Ιθάκη και τον Β. Νταίρπφελντ. Η άφιξη έγινε στο Νυδρί, Σάββατο 28 Απριλίου νωρίς το απόγευμα και έμειναν στο νησί μας και την επομένη μέρα.
Έχουν προηγηθεί επίσης γυρίσματα στην Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
Η ρωσική κοινότητα της Λευκάδας, μια ένωση ανθρώπων που αγαπά την ιστορία του νησιού μας, μέσω της δραστήριας εκπροσώπου της κ. Galina Smyrnova είχε καλέσει τον σύλλογό μας για να βοηθήσει την παραγωγή και να διευκολύνει τη διαδικασία. Την πρόταση για τον σύλλογό μας έκανε η κ. Μαρία Ρούσου, διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Η ρωσική παραγωγή είχε δύο επιστημονικούς συμβούλους: τον αρχαιολόγο κ. Mojaisky Andrey και τον ανθρωπολόγο κ. Mikhailin Vadim. Αφηγητής από την ρωσική πλευρά ο ηθοποιός κ. Khaburgaev Alexander . Αρχηγός της αποστολής ο κ. Malendev Vasily. Είχε προηγηθεί και η σχετική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας για τα συγκεκριμένα γυρίσματα.
Στο ντοκιμαντέρ θα ενσωματωθούν συνεντεύξεις του δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Θεόδωρου Γιαννόπουλου και του ομηριστή- ερευνητή κ. Κωνσταντίνου Δούκα. Έχει μεριμνήσει γι’ αυτές ο αγαπητός Γιάννης Φαλκώνης, ο οποίος ήρθε στην Λευκάδα και συμμετείχε και ο ίδιος με δική του παρέμβαση. Σημαντική επίσης και η συμμετοχή του ιστορικού ερευνητή – συγγραφέα και διευθυντή του Τεχνικού Λυκείου Λευκάδας κ. Αναστάσιου Στάμου.
Τη ρωσική ομάδα καλωσορίσαμε στο Νυδρί όλοι οι συντελεστές και επιβιβαστήκαμε στην Οδύσσεια, την τουριστική τριήρη του αγαπητού μέλους του συλλόγου Γεράσιμου Κτενά, ο οποίος προσφέρθηκε να μας μεταφέρει στην Αγία Κυριακή, μετά από μικρή βόλτα στη Μαδουρή και Σκορπιό, λόγω της έλλειψης χρόνου των Ρώσων.
Εν πλω οι επιστήμονες μας ρώτησαν και άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον για τον Σύλλογο Νταίρπφελντ Νυδρίου και έμειναν εντυπωσιασμένοι για το μέχρι τώρα έργο του. Κέντρο της συζήτησης φυσικά ο πολυχώρος Νταίρπφελντ στο Νυδρί , η υλοποίηση του μνημείου W. Dörpfeld – Νόστος του Francesco Risola στο λιμάνι και η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης τονίζοντας την σημαντική βοήθεια των τοπικών φορέων και όλης της κοινωνίας.
O κ. Khaburgaev άφησε λουλούδια στον τάφο του Νταίρπφελντ, που είχε προσφέρει ο σύλλογος, εκφωνώντας μικρό, συγκινητικό λόγο.
Αναφέρονται στον μεγάλο αρχαιολόγο, πολλές φορές με την έκφραση : τον αγαπημένο και σπουδαίο Νταίρπφελντ, μας έλεγε και η κ. Kristina Tarasova που έχει αναλάβει το κύριο έργο της μετάφρασης, παρούσα στην περιήγηση και η οποία βοήθησε σημαντικά στην προετοιμασία.
Λουλούδια στον τάφο με την μεγαλύτερη αγάπη και συγκίνηση άφησε και ο σύλλογός μας για τον αρχαιολόγο.
Ακολούθησαν γυρίσματα στα Σύβοτα από τη θέση Αγνάντιο με το κλειστό λιμάνι του Φόρκυνος στο πλάνο να στηρίζει με την φυσική του αλήθεια τα επιχειρήματα των αφηγητών και στο βάθος το Αρκούδι – η ομηρική Αστερίς.
Τελευταία επίσκεψη και γυρίσματα αργά το απόγευμα στην χοιροσπηλιά του Εύμαιου. Να ευχαριστήσουμε τον πάρεδρο του χωριού κ. Σπύρο Φατούρο, ο οποίος μερίμνησε για τον καθαρισμό του χώρου- άψογη δουλειά- και την γενικότερη φιλοξενία.
Την επόμενη ημέρα και όπως οι ίδιοι το επιθυμούσαν, κινήθηκαν αυτόνομα. Επισκέφτηκαν και έκαναν σχετικά γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο στο Στενό στο Νυδρί – παρουσία εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων- και στους καταρράκτες, σύμφωνα με την ενημέρωση που οι ίδιοι μας έκαναν.
Τους είχαμε προτείνει και είμασταν προετοιμασμένοι σχετικά, την επίσκεψη και σε άλλα σημαντικά μέρη των ομηρικών περιγραφών και τις ανασκαφές στο χώρο του θεάτρου, αλλά αυτό ήταν αδύνατον στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματός τους. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα ξανάρθουν.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κοινότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης ΜΙΡ, κ. Evgeniy Avdyukov ο βασικός συντελεστής της όλης οργάνωσης, ο οποίος έκανε την πολύμηνη διαδικασία του αιτήματος και όλη την σχετική προετοιμασία για να έρθουν στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον σύλλογό μας για την υποδειγματική οργάνωση και υποδοχή και η σκηνοθέτης κ.Eleonora Tukhareli για τις ευρηματικές προτάσεις. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας για γεύμα.
Κλείνοντας αυτό το ενημερωτικό κείμενο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, ξανά όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες, γιατί βοήθησαν, και μερικοί εξ αυτών ακόμη μία φορά, στην, έστω και αποσπασματική και σύντομη εδώ, προβολή ενός κορυφαίου έργου και μιας κορυφαίας προσωπικότητας, παγκοσμίως κορυφαίας, όπως είναι ο Β. Νταίρπφελντ και στο ρωσικό κοινό.
Είναι ακόμη μια μικρή, αλλά σημαντική αρχή, που μαζί με τόσες άλλες μικρές αφετηρίες ανοίγονται και ξεκινούν μέσα στη ροή των έργων, των προσδοκιών και του τυχαίου που προκαλείται, όταν υπάρχουν οι δύο πρώτες συνθήκες και είναι δυνατόν να οδηγήσουν όλο και περισσότερους από όλο τον κόσμο στον συναρπαστικό προορισμό.
Γιατί ο Νταίρπφελντ με την δική του επιστημονική Οδύσσεια, δεν μας έδωσε μόνο το ωραίο ταξίδι, αλλά και την ίδια την Λευκάδα – Ιθάκη τoυ.
mylefkada.gr