Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

«Με αφορμή τον θάνατο της Ελισάβετ», του Γιώργου Βαρεμένου

«Η θανούσα ήταν μία «ιστορική» Βασίλισσα, πρώτα και κύρια διότι βασίλευσε 70 ολόκληρα χρόνια, κάτι για το οποίο φρόντισε ο θεός ή η φύση. Μερικοί στην Μ. Βρετανία θεωρούσαν ότι ο θάνατός της θα έπρεπε να σημάνει και το τέλος της μοναρχίας, επειδή -εκτός των άλλων- η βασιλική οικογένεια συνδέθηκε με σκάνδαλα.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί διότι, πέρα από οργανικό στοιχείο του πολιτεύματος, η μοναρχία στην Μ. Βρετανία είναι βαθειά ριζωμένη στο λαϊκό φολκλόρ και αποτελεί μία ισχυρή τουριστική ατραξιόν. Κοστίζει ακριβά διότι η βασιλική οικογένεια είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο, αλλά θεωρείται ότι φέρνει και χρήμα στην τουριστική βιομηχανία.

Εκτός των άλλων, η Ελισάβετ εθεωρείτο ως ένα συνεκτικό στοιχείο σε ένα Ενωμένο Βασίλειο το οποίο, υπό το φως πρόσφατων εξελίξεων, δεν φαίνεται και τόσο Ενωμένο. Ο προβληματισμός για την κληρονομική μοναρχία δεν έπαψε, ακόμη και στην Μ. Βρετανία, να υπάρχει.

Οι Ρωμαίοι κατέληξαν να καταργήσουν την κληρονομικότητα στην διαδοχή των αυτοκρατόρων όταν είχαν την ιστορική ατυχία δύο ψυχοπαθών αυτοκρατόρων, του Νέρωνα και του Καλιγούλα. Κάτι που δεν ήταν ατυχία, διότι με τον νόμο των πιθανοτήτων είναι πολύ πιθανό. Κίνδυνος που ελλοχεύει και στην κληρονομική δημοκρατία, έστω κι αν εκεί ο λαός, με την ετυμηγορία του, είναι πιθανό να βάλει ενίοτε το χεράκι του στο ατύχημα και ο εκλεκτός του να είναι ανεπαρκής σε βαθμό επικινδυνότητας.

Ως προς την ιστορική απώλεια της Ελισάβετ, πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια, σε αντίθεση με τον διάδοχό της, κατόρθωσε να μην φορτωθεί τα σκάνδαλα που συνδέθηκαν με την βασιλική οικογένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνέβαλαν στην περαιτέρω φθορά του θεσμού, ο οποίος παρά τον αναχρονισμό του επιβίωσε λόγω ειδικών συνθηκών και παράδοσης στην Γηραιά Αλβιώνα. Με αυτήν την έννοια, οι προβληματισμοί εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να σημάνει και το τέλος της βασιλείας εντείνονται, έστω κι αν δεν είναι πλειοψηφικοί.

Υ.Γ.: Με το δίδυμο Καρόλου και Λιζ Τρας, οι εξελίξεις στην Βρετανία αναμένονται ενδιαφέρουσες…»

*Ο Γ. Βαρεμένος είναι Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014