Η αποτροπή ενός νέου μαφιόζικου «χτυπήματος» που όπως όλα δείχνουν ετοίμαζαν οι συλληφθέντες, ήταν ο στόχος των αστυνομικών της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής που τους είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση.
Από την στιγμή που περιήλθε η πληροφορία στις Αρχές πως τα συγκεκριμένα άτομα είχαν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων, επενέβησαν πριν προλάβουν να πραγματοποιήσουν κάποια επίθεση.
Μετά την ολοκλήρωση στην Εισαγγελία Πειραιά των καταθέσεων των 4 συλληφθέντων, τα δύο μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού παραπέμπονται στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, ο ένας με κακούργημα για τα εκρηκτικά και ο άλλος για πλημμεληματική πράξη παράβασης του νόμου περί όπλων.
Ο ένας από τους συλληφθέντες, που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι πρώην μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς», λόγω αναρμοδιότητας της Εισαγγελίας Πειραιά επιστρέφει στην Αθήνα για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων ενώ σε βάρος του τέταρτου κατηγορούμενου, πορτιέρη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σε δεύτερο χρόνο πλέον, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί ποιος θα ήταν ο στόχος τους και για ποιους λόγους. Το πρώην ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ο οποίος είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με μαφιόζους στην Φυλακή του Κορυδαλλού, φέρεται να πέρασε σε δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος μετά την αποφυλάκιση του.
Η σχέση με τον «Ράμπο»
Με τον δολοφονημένο στον Κορυδαλλό Βασίλη Ρουμπέτη, είχε πολύ στενές σχέσεις και ήταν συνεργάτες αφού είχαν από κοινού ανοίξει πρατήρια καυσίμων. Από την έρευνα είχε προκύψει πως ο επονομαζόμενος «Ράμπο» μετά την δολοφονία του Σκαφτούρου στα Δερβενοχώρια και τις εμπρηστικές επιθέσεις σε επιχειρήσεις συμφερόντων της «Greek Mafia» από την αντίπαλη εγκληματική οργάνωση των ομογενών, είχε βάλει βόμβες στους αντιπάλους τους στον Ασπρόπυργο και στην Θεσσαλονίκη ως αντίποινα.
Ερευνάται αν σε αυτό έλαβε την βοήθεια του πρώην τρομοκράτη.
Φοβόταν πως θα ήταν ο επόμενος
Όταν δολοφονήθηκε ο «Ράμπο» από τους ομογενείς στο Κορυδαλλό, το ηγετικό μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς φοβήθηκε πως θα ήταν ο επόμενος και επί τέσσερις μήνες κρυβόταν στην Θεσσαλία. Ακόμη και όταν επέστρεψε στα Κάτω Πατήσια, ήταν προσεκτικός στις κινήσεις του. Δεν θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του μεταξύ άλλων και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Η έρευνα άλλωστε για την μαφία των ομογενών από πρώην σοβιετικές χώρες και του πολέμου που έχει ξεσπάσει με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων παραμένει σε εξέλιξη και ο «κύκλος του αίματος» δεν θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.
Το προφίλ των κομάντο της ΟΥΚ
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης δύο στελέχη των Ο.Υ.Κ. και τον δίδυμο αδελφό ενός εξ αυτών σε Πειραιά και Πέραμα αντίστοιχα, ο οποίος είναι πορτιέρης σε γνωστό Club στο Γκάζι.
Ο ένας «ΟΥΚας» είχε απασχολήσει στο παρελθόν για τροχαίο με εγκατάλειψη, ο άλλος για διατάξεις σχετικά με την αθλητική νομοθεσία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ο δίδυμος αδελφός του για επικίνδυνη σωματική βλάβη και βιασμό.
Τα εκρηκτικά ΤΝΤ που βρέθηκαν στην κατοχή των «ΟΥΚάδων» πηγές του Πολεμικού Ναυτικού διαβεβαιώνουν ότι δεν εκλάπησαν και δεν προέρχονται από δικές τους εγκαταστάσεις. Οι κατηγορούμενοι είχαν τοποθετηθεί σε διοικητικές θέσεις και όχι σε επιχειρησιακές ομάδες.
Υπό έρευνα η ανατίναξη του αγωγού ΕΥΔΑΠ
Μία πρόσφατη δολιοφθορά, η ανατίναξη του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ που μεταφέρει νερό από την Σαλαμίνα στην Αίγινα σε βάθος 48 μέτρων, έχει τραβήξει ιδιαίτερα το «βλέμμα» των Αρχών.
Εξετάζεται η πιθανότητα εμπλοκής των βατραχανθρώπων, αφού και την τεχνογνωσία είχαν για το κάνουν και τα μέσα. Στην παρούσα φάση όμως ειδικά για αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αποδείξεις και τελεί υπό έρευνα.
Ενδεχομένως, η εξέταση των συλληφθέντων και η ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων και των τηλεφώνων τους, που συνεχίζεται, να δώσει περισσότερες απαντήσεις στις Αρχές για τους πιθανούς στόχους τους.