Άρθρα-Απόψεις
Αγώνας ενάντια στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και στο ξεπούλημα της Δ.Ε.Η.
Ένα από τα πρώτα ζητήματα που «σήκωσε πολύ ψηλά» εξ αρχής η νέα Κυβέρνηση, ήταν αυτό της Ενέργειας με πρώτο μέλημα τη «σωτηρία της Δ.Ε.Η.» διαμορφώνοντας ταυτόχρονα, όπως λέει, ένα «νέο ενεργειακό τοπίο».
Εκτός αυτού έδειξε πόσο λίγο κράτησε η πολυδιαφημισμένη «αξιοπιστία και σοβαρότητα» της νέας Κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνάει οι εξαγγελίες διαδέχονται η μια την άλλη δείχνοντας κατά πόσο η Κυβέρνηση «άγεται και φέρεται» από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δρουν στο Χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Εκπονεί λοιπόν ένα βαρύγδουπο σχέδιο που το ονομάζει «Σχέδιο Σωτηρίας της ΔΕΗ» το οποίο με ένα προσεκτικό διάβασμα θα μπορούσε να μετονομαστεί άνετα «σχέδιο διάλυσης» και ξεπουλήματος της ΔΕΗ, ασυδοσίας του Κεφαλαίου αλλά και «αφαίμαξης» των οικιακών καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας!
Συγκεκριμένα:
Σχέδιο σωτηρίας Α) «500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.»
Εξ αρχής η νέα Κυβέρνηση δήλωνε «ρητά και κατηγορηματικά» πως «δεν θα γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος». Μετά δήλωσε πως «θα γίνουν αυξήσεις σε μονοψήφιο ποσοστό αλλά δεν θα τις επιβαρυνθεί ο καταναλωτής…»
Πώς όμως η νέα Κυβέρνηση θα δώσει λεφτά στη ΔΕΗ χωρίς να κάνει αυξήσεις;
Απλά «θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, η ΔΕΗ θα βάλει στα συρτάρια της μισό δις Ευρώ αλλά οι καταναλωτές θα καλύψουν την αύξηση στα τιμολόγια από την μείωση του ΦΠΑ και τη μελετώμενη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.»
Πρώτα από όλα η μείωση του ΦΠΑ έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση άρα η σημερινή αυξάνει κανονικά το ρεύμα ή καταργεί την προηγούμενη μείωση. Θαύματα εδώ δεν υπάρχουν!
Σε ότι αφορά την εξαγγελία για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ:
Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) είναι επί της ουσίας ένα τεράστιο χαράτσι (27% επί της κατανάλωσης ρεύματος) που πληρώνουν οι μικροί κυρίως καταναλωτές και το εισπράττουν οι βιομήχανοι ιδιοκτήτες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που πιστεύει, γνωρίζοντας τα τεκταινόμενα στην Ενέργεια και τη σχέση των Μνημονικαών κομμάτων με το κεφάλαιο, πως μπορούν να τους πάρουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από το στόμα όταν πριν λίγο καιρό υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να τους πληρώσει το ΕΤΜΕΑΡ και για τα 2 δις ανεξόφλητους άρα ανείσπραχτους λογαριασμούς; Σχεδόν μισό δις ευρώ πλήρωσε η ΔΕΗ για λογαριασμούς που δεν πληρώθηκε….
Τι ισχύει λοιπόν;
Το ΕΤΜΕΑΡ μπαίνει σε έναν λογαριασμό που λέγεται Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) όπου μπαίνουν και τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα εισπράττουν όλα μαζί οι ΑΠΕτζήδες. Στον ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) δημιουργήθηκε όντως φέτος ένα πλεόνασμα (χάρη στον 5πλασιασμό των φόρων διοξειδίου του άνθρακα) το οποίο προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα είναι στα 185 εκ. Ευρώ. Αυτά είναι τα λεφτά που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να μειώσει τον ΕΤΜΕΑΡ.
Αυτά τα λεφτά όμως δεν υπάρχουν! Όπως του διαμηνύουν οι «παραγωγοί» ενέργειας από ΑΠΕ. «το πλεόνασμα αυτό είναι λογιστικό και όχι πραγματικό καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ». Επίσης του λένε πως «η απόφαση αυτή δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ αλλά της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την αποζημίωση των ιδιοκτητών ΑΠΕ».
Η δεύτερη ένσταση έρχεται από την κομισιόν η οποία απαιτεί να ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθετική ρύθμιση η οποία ορίζει ότι «μειώσεις στον ΕΤΜΕΑΡ μπορούν να γίνουν μόνο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και όχι στους απλούς καταναλωτές» και «να καταργηθεί το πλαφόν που έχει μπει στις πληρωμές ΕΤΜΕΑΡ από τους οικιακούς καταναλωτές». δηλαδή να «απελευθερωθεί» η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερων αυξήσεων ΕΤΜΕΑΡ στους μικρούς καταναλωτές Η/Ενέργειας!
Και τέλος αν τα καταφέρει να γίνει αυτή η μείωση που δεν θα είναι σημαντική και θα ισχύει μόνο για φέτος γιατί ποιος εγγυάται ότι και του χρόνου ο ΕΛΑΠΕ θα έχει πλεόνασμα όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε έλλειμμα;
Η μείωση λοιπόν του ΕΤΜΕΑΡ, αν γίνει, μάλλον θα είναι προσωρινή ενώ οι αυξήσεις του ρεύματος θα είναι μόνιμες, σταθερές και εν δυνάμει όλο πιο αυξανόμενες!
Σχέδιο σωτηρίας Β): «Αποψιλώνεται» η ΔΕΗ από περιουσιακά στοιχεία. Ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των δικτύων.
- Πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστικός Μεταφορέας Ηλεκτρικής Ενέργειας) ή ολόκληρου του πακέτου που ανήκει πλέον στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι το 24% του ΑΔΜΗΕ έχει πουληθεί στην State Grid Europe Limited.
Πληροφοριακά, ο ΑΔΜΗΕ είναι η πρώην διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ στην οποία ανήκουν τα δίκτυα Υψηλής Τάσης. Είναι κερδοφόρα Επιχείρηση με τα καθαρά της κέρδη το 2018 να ανέρχονται σε 85,6 εκ. Ευρώ ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα το 2018 ανήλθε στα 178,2 εκ. Ευρώ. Η ΔΕΗ από την απώλεια της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ χάνει 200εκ Ευρώ ετησίως. (3)
- Πώληση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και διαχειρίζεταιτα Δίκτυα Χαμηλής και Μέσης τάσης που εκτείνονται σε 238.000 χλµ. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι διαχειριστής και όχι ιδιοκτήτης των δικτύων τα οποία ανήκουν στη ΔΕΗ, γι αυτό η κυβέρνηση δήλωσε ότι «θα μεταφέρει τα πάγια από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ» για να τον πουλήσει. Ενημερωτικά η ΔΕΗ βάζει στα ταμεία της από τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 350 εκ Ευρώ ετησίως.
Εκτός αυτού η κυβέρνηση ρίχνει και το καρφί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που όντως πρώτη πούλησε ποσοστό του ΑΔΜΗΕ! «Αυτοί πούλησαν πυλώνες εμείς θα πουλήσουμε και κολώνες»….
- Πώληση Υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών Σταθμών:
Παρότι υπάρχει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και προεκλογικά διαλαλούσαν, κλείνοντας το μάτι στο Κεφάλαιο, ότι θα τις πουλήσουν, τώρα αλλάζουν θέση. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης δεν υπάρχει πώληση μονάδων και η κυβέρνηση δηλώνει στην ΕΡΤ πως «δεν θα πουλήσουμε Υδροηλεκτρικές μονάδες και τις λιγνιτικές θα τις αφήσουμε για αργότερα επειδή τώρα είναι εντελώς απαξιωμένες».
Σε ότι αφορά τις Υδροηλεκτρικές και τα νερά γενικότερα η κυβέρνηση είναι εξόχως αποκαλυπτική σε ότι αφορά τις προθέσεις της: «…το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί.» Δηλαδή τις αφήνουν για αργότερα βάζοντας πρώτη προτεραιότητα το ξεπούλημα των δικτύων!
Βέβαια εδώ πρέπει να περιμένουμε για το τι θα πει και το «μεγάλο αφεντικό» που είναι η ΕΕ (κομισιόν) όπου κυριαρχούν τα στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών και έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης των μονάδων απειλώντας μάλιστα τη Χώρα μας πως θα πάρουν άλλα μέτρα αν δε πουληθούν οι μονάδες. Επίσης θα πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις των πολυεθνικών της Ενέργειας στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες γιατί όπως δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης: «Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς θέλουν τις Υδροηλεκτρικές μονάδες και συγκεκριμένα τις μονάδες του Νέστου και του Αράχθου»
Στις υπόλοιπες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη «σωτηρία της ΔΕΗ» ξεχωρίζουμε:
∙ Κατάργηση των ΝΟΜΕ (Nouvele Organisation de Marche De l’ electricita). Αυτό όντως θα ήταν ένα θετικό μέτρο επειδή η ΔΕΗ «αιμορραγεί» δίνοντας υποχρεωτικά μεγάλης ποσότητες Η/Ενέργειας στους ανταγωνιστές της σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Όμως τώρα είναι άκαιρο και άκυρο επειδή οι δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) έχουν ήδη τελειώσει!
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ΝΟΜΕ ήταν για 4 χρόνια (λήγουν μέσα στο 2019) και επιβλήθηκαν από τους Θεσμούς και την ΕΕ ως τιμωρία στη ΔΕΗ γιατί κρατάει το μονοπώλιο στους λιγνίτες και στα νερά και δεν μειώνει κάτω του 50% το μερίδιό της στην αγορά. Τα ΝΟΜΕ έληξαν ουσιαστικά για το λόγο ότι στον τελευταίο διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ήταν πολύ υψηλή (58,12 € η MW/h) γι αυτό έμειναν αδιάθετες 200 MW/h από το σύνολο των 700 MW/h που μπήκαν στη δημοπρασία. Έτσι οι κερδοσκόποι «επιχειρηματίες» που δρουν στην Η/Ενέργεια είπαν «τέλος στα ΝΟΜΕ» νωρίτερα από την κυβέρνηση!!!
∙ Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Είναι γνωστό το ζήτημα και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω αλλαγής του ορίου των επιτρεπόμενων ρύπων (μείωση 50%). Πρόκειται για τον ΑΗΣ Καρδιάς (ισχύος 1200 MW) του οποίου οι δύο πρώτες μονάδες έκλεισαν πρόσφατα και δόθηκε προσωρινή παράταση στις δυο τελευταίες μονάδες για την συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Η κυβέρνηση φαίνεται να μη συμφωνεί με αυτή την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης γι αυτό και μιλάει για «παράνομη λειτουργία των μονάδων». Το ίδιο ισχύει και για τον ΑΗΣ Αμυνταίου (ισχύος 600 MW) με τη διαφορά ότι εδώ θα μπορούσε να γίνει περιβαλλοντολογική αναβάθμιση από την ίδια τη ΔΕΗ για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Η επένδυση αυτή κοστίζει 110 εκ. Ευρώ και προσφέρθηκε μάλιστα ο «εθνικός νταβατζής της Ενέργειας» κ. Μυτιληναίος να βάλει τα λεφτά με «μοναδικό αντάλλαγμα» να συνεχίσει να πληρώνει τα τιμολόγια του στη ΔΕΗ με τις σημερινές (εξευτελιστικές) τιμές για τα επόμενα δέκα χρόνια!!!
∙ Διώξιμο ακόμα 2.000 εργαζομένων με Εθελούσια έξοδο. Έτσι εκτός από τη συρρίκνωση της Δ.Ε.Η., συνυπολογίζοντας και τις θέσεις που θα χαθούν από τους έκτακτους και εργολαβικούς εργαζόμενους σημαίνει απώλεια τουλάχιστον 6.000 θέσεων εργασίας! Χωρίς να υπολογίζουμε τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από παράπλευρες δραστηριότητες εκτός Δ.Ε.Η.
Όσο για το «νέο ενεργειακό τοπίο» μία από τα ίδια: Στα χνάρια του Εθνικού Ενεργειακού σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμα περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά αγνοώντας ότι ήδη έχουμε τεράστια εγκατεστημένη, επιδοτούμενη, στοχαστική και ασταθή ισχύ. Και για να στηριχθεί αυτή χρειάζεται ακόμα περισσότερες μονάδες βάσης και μάλιστα όχι από ντόπιο και φθηνό λιγνίτη αλλά από εισαγόμενο και ακριβό Φυσικό αέριο. Έτσι ακόμα 5 εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 4.000 MW έχουν πάρει άδειες και ξεκινάει η κατασκευή τους. Ότι πει το κεφάλαιο και η ΕΕ αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην επάρκεια ισχύος, στην ασφάλεια τροφοδοσίας, και στην αλματώδη αύξηση της τιμής του ρεύματος (ο ΑΔΜΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι «η αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ κάνει το ρεύμα πιο ακριβό»(7)).
Και ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Μα ποιος άλλος; Ο πτωχευμένος, καταληστευμένος Ελληνικός λαός μέσα από τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» που είναι ακόμα ένας λογαριασμός ρεύματος αλλά η κυβέρνηση δεν τις ανάφερει καν.
Και για να είναι σίγουροι ότι θα υλοποιηθούν όλα αυτά, χωρίς παρεκκλίσεις, «φύτεψαν» και το κατάλληλο πρόσωπο για πρόεδρο της ΔΕΗ: Γιώργος Στάσσης, στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL… Επίσης έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)… Έξοχα!!! «Κατά το μεζέ και το πιρούνι» που θα έλεγε και ο Σουρής!
Όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση της ΝΔ δια του υπουργού της Κωστή Χατζηδάκηδεν σηματοδοτούν σε καμιά περίπτωση «σωτηρία» της ΔΕΗ απλά προετοιμάζουν την «εξόδιο ακολουθία» της! Είναι σχέδιο, περαιτέρω, σωτηρίας των ταμείων των πολυεθνικών της Ενέργειας και των ντόπιων συνεταίρων τους και σχέδιο νέας καταλήστευσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!
Και η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία «κάρφωσε» και αυτή με τη σειρά της ουκ ολίγα καρφιά στην κάσα της ΔΕΗ αντί να κάνει αντιπολίτευση χαίρεται και λέει πως «η νέα κυβέρνηση απομακρύνεται συνεχώς από το καταστροφικό πλάνο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο θα αποστερούσε τη ΔΕΗ από τον σχεδόν μοναδικό ανανεώσιμό της πόρο, τα υδροηλεκτρικά. Την καλωσορίζουμε λοιπόν, στην υιοθέτηση της δικής μας πολιτικής.»
Και σ’ ανώτερα λέμε εμείς!
Το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ δεν δείχνει προς το παρόν να παίρνει «επάνω του» την υπόθεση «σωτηρίας της ΔΕΗ» αφού οι παρατάξεις των μνημονιακών κομμάτων θεωρούν πιο κατάλληλες τις δικές τους εξαγγελίες και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ διαφωνεί φραστικά αλλά δεν παρουσιάζει κανένα αγωνιστικό σχέδιο αποτροπής των εγκληματικών σχεδίων της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Κεφαλαίου.
Είναι επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις που δρουν στη ΔΕΗ και όχι μόνο να συσπειρωθούν, να μιλήσουν και να αποφασίσουν να παίξουν το ρόλο που η ιστορία και οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν. Με ένα αγωνιστικό μέτωπο Εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, τοπικών κοινωνιών και λαϊκών καταναλωτών Η/Ενέργειας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να βάλουμε τις βάσεις για:
⮚ Να αποτρέψουμε το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ που είναι επενδύσεις και περιουσία φτιαγμένες με το αίμα του λαού μας.
⮚ Μια πραγματικά, 100% δημόσια, Ενιαία και Καθετοποιημένη Εταιρεία Ηλεκτρισμού κάτω από Εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
⮚ Επανεθνικοποίηση – Κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών, κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων του κεφαλαίου στην Η/Ε
⮚ Όχι στην «Απελευθέρωση Ενέργειας» που είναι ουσιαστικά η απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής Ενέργειας
⮚ Δημοκρατικός, Κοινωνικός, Μακροπρόθεσμος Ενεργειακός Σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της Χώρας και τις ανάγκες του λαού σε Η/Ε
- Πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων επιβαρυμένων περιοχών και ολόκληρης της Χώρας.
Σε μια χώρα υπό κατοχή που δεν αλλάζει η πολιτική αλλά μόνο οι πολιτικοί χρειάζεται μόνο ρήξη και ανατροπή.
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ