Connect with us

Αγρίνιο

Αγρίνιο: Η 5η Ημερίδα ενημέρωσης για την Επιχειρηματικότητα στην Π.Δ.Ε. (Videos – Photos)

imerida

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου 2023 η 5η Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Το 52,8% των επιχειρήσεων που ζήτησαν υποστήριξη βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων γνωστού χώρου στην περιοχή του Ρηγανά, έγινε ανάλυση ως προς τα συμπεράσματα από την λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας τόσο στην Περιφέρεια, όσο και αποκλειστικά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη: «Συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι της αγοράς στην ημερίδα και αυτό σημαίνει πως πιάσαμε τον σφυγμό και το στόχο.

Ξεκινήσαμε δειλά, αλλά πλέον ξέρουμε τι θα κάνουμε και σε τι πρέπει να «επενδύσουμε» για να προσχωρήσουμε μακριά. Ήρθαμε να δώσουμε εργαλεία για να πάμε μπροστά και να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων ή της χορήγησης τμήματος πόρων.

Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και τα άτομά που αισιοδοξούν, θέλουν να πατήσουν στα πόδια τους και θέλουν να έχουν στην διάθεσή τους εργαλεία.

Στη Δυτική Ελλάδα και στην Αιτωλοακαρνανία οι επιχειρήσεις έχουν δίπλα τους μηχανισμό για να κάνουν τα βήματά τους προς την σωστή κατεύθυνση και μάλιστα ο μηχανισμός αυτός είναι δωρεάν».

Μάλιστα ο κ. Φαρμάκης έδωσε και στοιχεία που αφορούν άμεσα το μηχανισμό στήριξης και σχετίζονται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα!

Συγκεκριμένα ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «στη Δυτική Ελλάδα 1.500 επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενοι απευθύνθηκαν στο μηχανισμό στήριξης επιχειρηματικότητας για κάποιας μορφής υποστήριξης.

Περίπου 450 έλαβαν εξατομικευμένη συμβουλευτική. Απ αυτές τις 1.500, οι μισές περίπου, το 52,8% συγκεκριμένα, βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία.

Από τα στοιχεία που διαθέτουμε προκύπτει πως οι επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρήκαν λύση και μάλιστα είναι και εξίσου σημαντικό για εμάς γιατί δικαιώνει την πρωτοβουλία μας, αλλά μας δείχνει και τον «οδηγό» για τις επόμενες στρατηγικές μας.

Μας δείχνει προς τα που πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι και τα στοιχεία σ αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι απτά. Το 60% είναι επαγγελματίες που σημαίνει πως κατά κανόνα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω κουλτούρας.

Δε γνωρίζουμε να κάνουμε μια έρευνα αγοράς, να κάνουμε ένα business plan κλπ και συχνά ενεργούμε με το τι ακούγεται στην αγορά και με ποιον γνωρίζουμε για να μας πει κάτι. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα χρειάζονται οι επιχειρήσεις μηχανισμό στήριξης και μάλιστα η στήριξη αυτή είναι και εντελώς δωρεάν».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίσης προσέγγιση στις οριζόντιες και στις εξατομικευμένες υπηρεσίες, ενώ έγινε και προσέγγιση στο παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, στην λειτουργία του, το όφελος που προσφέρει στον εκάστοτε επιχειρηματία και σε ποιους τομές της επιχείρησης και του εκάστοτε κλάδου μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά!

Πριν η Ημερίδα φτάσει σε ένα μείζον θέμα, που αν οι ενδιαφερόμενοι ακολουθήσουν με τον σωστό τρόπο και έχοντας τα απαραίτητα «εφόδια» μπορούν να αλλάξουν ριζικά την παρουσία τους, την εξ’ αποστάσεως ανοιχτή διαδικτυακή εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της Ημερίδας έγινε η παρουσίαση και η προσέγγιση ανά περιπτώσεων στο σχέδιο στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα σε συνάρτηση με το περιφερειακό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας της Περιφέρειας.

Στην ενότητα της εξ’ αποστάσεως ανοιχτής διαδικτυακής εκπαίδευσης νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών δόθηκε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα και ήταν μια από τις ενότητες της ημερίδας που υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ ομιλητών και ενδιαφερόμενων που βρεθήκαν στο σημείο.

Επίσης, αναλύθηκε και το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία 2021-2027, βάση του οποίου η εκάστοτε επιχείρηση αποκτά κάποιες δικλίδες ασφαλείας και γνωρίζει προς ποια «κατεύθυνση» πρέπει να «κινηθεί» για να διαπιστώσει οφέλη, όπως επίσης να αποκτήσει και «γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίες» με αντίστοιχες επιχειρήσεις, ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τον «παλμό» της αγοράς στον κλάδο της και να πορεύεται προς την σωστή κατεύθυνση για την επιβίωση της, αλλά και την ανάπτυξή της.

Πέραν όμως αυτών, η εκάστοτε επιχείρηση για να αναπτυχθεί χρειάζεται υποστήριξη, καθοδήγηση και στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις και διαπιστεύσεις για το πώς η επιχείρηση, του εκάστοτε κλάδου, θα μπορεί να υποστηριχτεί και να έχει την κατάλληλη καθοδήγηση σε όλες τις απαραίτητες φάσεις, σε κάθε στάδιο. Αυτό ήταν ένα κομμάτι στο οποίο στάθηκαν ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενοι στο τελευταίο στάδιο της ημερίδας, αυτό της συζήτησης.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας βρέθηκε στο Αγρίνιο και τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΔΕ Χρήστος Τζομάκας, η Αναστασία Ζαχαράκη ICAP Advisory, ο Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σωτήρης Μιχαλόπουλος, ο Δημήτρης Δρακούλης από την TELESTO Ε.Π.Ε. και ο Άρης Μαμασιούλας στέλεχος μονάδας Α’, ΕΥΔΕΠ – ΠΔΕ. Συντονιστής ήταν ο Προϊστάμενος Μονάδας Α’ ΠΤΑ – ΠΔΕ Στάθης Παπαχριστόπουλος.

Στην Ημερίδα βρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

imerida

imerida

imerida

imerida

imerida

imerida

imerida

imerida

imerida

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Την Τρίτη το τελευταίο «αντίο» στην 73χρονη Μαρίνα Παπαθανάση-Μπάδα

Advertisement

AgrinioTimes ©2014