Ειδήσεις
Αγρίνιο – Δ. Γαλαζούλας: «Το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας θα μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο»
Ο Ταξίαρχος και Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Δ. Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή βία σημειώνοντας πως το θύμα θα μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο.Ο Ταξίαρχος και Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Δ. Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλας αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή βία σημειώνοντας πως το θύμα θα μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο.
Παράλληλα, ανέφερε στην Εφημερίδα «Συνείδηση» για τα Ειδικά Τμήματα, το «κουμπί πανικού» αλλά και τις συλλήψεις χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση μήνυση.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Οι γυναικοκτονίες και η επιδημία βίας μέσα στην ελληνικές οικογένειες έχουν θορυβήσει- πέρα από την Κυβέρνηση- τις ανώτατες Δικαστικές Αρχές της χώρας.
Τη Δευτέρα (8/4) έγινε γνωστό ότι ο Άρειος Πάγος απέστειλε εγκύκλιο προς την ΕΛ.ΑΣ. με οδηγίες για το πως να ενεργούν, ακόμα και χωρίς να το ζητήσει το θύμα ή ο καταγγέλλων σε πρώτη φάση!
Όχι όμως μόνο σχετικά με αυτόφωρο και αυτεπάγγελτη σύλληψη, αλλά σε μια σειρά διαδικασιών που από εδώ και στο εξής θα προβλέπονται σε όλη την χώρα, άρα και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ακαρνανίας και Αιτωλίας.
Η εγκύκλιος που απεστάλη από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Γκανέ με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, τίθεται σε εφαρμογή από την 01-05-2024.
«Οι εντολές προς τις Αστυνομικές δυνάμεις είναι σαφείς, μας τονίζεται πως είναι υποχρέωση της Αστυνομίας να παρέχει συνδρομή στα θύματα, κάτι που έχει ήδη γίνει και από την πολιτική ηγεσία, αλλά και τώρα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο από τις ανώτατες Δικαστικές Αρχές», εξηγεί ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α.Δ. Ακαρνανίας κος. Δημήτρης Γαλαζούλας μιλώντας στη «Συνείδηση», επισημαίνοντας ότι και πριν η ενδοοιοκογενειακή βία διωκόταν αυτεπάγγελτα, καθώς όταν διαπιστωνόταν από τα πρώτα στοιχεία, μαρτυρίες κλπ, δεν χρειαζόταν μηνυτήρια αναφορά.
«Επιπλέον, όμως, έχουν προστεθεί κάποιες σημαντικές ξεκάθαρες εντολές όπως η άμεση μεταφορά του θύματος σε ασφαλές περιβάλλον (safe house) χωρίς να το ζητήσει, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Παράλληλα, ενημερώνεται κάθετα όλη η διοίκηση της Αστυνομίας κάθε περιοχής για τέτοιο φαινόμενο, ενώ όταν ο Αστυνομικός αντιληφθεί την άσκηση βίας υποχρεούται να ενημερώσει και τον αρμόδιο Εισαγγελέα στην περιοχή, πλέον.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν οδηγίες για την επέκταση του «κουμπιού πανικού» (panic button) σε περισσότερες επικίνδυνες περιπτώσεις με βεβαρημένο ιστορικό σε τέτοια ζητήματα, ενώ επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.
Εδώ θυμίζω ότι η Α.Δ. Ακαρνανίας ήταν στις πρώτες 18 περιοχές όπου συγκροτήθηκαν τέτοια γραφεία», εξηγεί ο Αστυνομικός Διευθυντής.
Το έγγραφο που απέστειλε στους κατά τόπους Εισαγγελείς η κα. Γκανέ αναφέρει επί λέξει:
«Είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο
α) να επισημαίνετε στις αστυνομικές αρχές που λαμβάνουν γνώση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας ότι η κοινωνική συμπαράσταση με την προβλεπόμενη διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που θα παρέχουν συνδρομή στα θύματα-ηθική συμπαράσταση και υλική συνδρομή- αποτελεί υποχρέωσής τους, ενώ δεν απαιτείται πλέον σχετικό αίτημα των θυμάτων και θα πρέπει να ενεργούν «αμελλητί», ώστε να τους παρασχεθεί, αμέσως η απαραίτητη κατά περίπτωση, αρωγή &
β) να παρέχετε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στις Αστυνομικές Αρχές, όταν επιλαμβάνονται αξιόποινων συμπεριφορών που εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακή βίας, να λαμβάνουν πάντοτε μέτρα ασφαλούς μεταφοράς και παραμονής των θυμάτων σε ενδεδειγμένους χώρους χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των δραστών».
Η προτεραιότητα στις Δίκες και οι οδηγίες για την ενδοοικογενειακή βία
Είναι σημαντικό ότι δίνεται η οδηγία να εκδικάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι σχετικές υποθέσεις, με σύντομο προσδιορισμό και αριθμητική πρόταξη στο πινάκιο δικασίμου.
Η ίδια εγκύκλιος απευθύνεται και προς τους Εισαγγελείς Εφέτες και Πρωτοδίκες της χώρας ως προς τη διαπίστωση, ακόμα και στο πρώιμο στάδιο της ακρόασης του θύματος, της διάπραξης ενδοοικογενειακής βίας και της ενημέρωσης των αρμόδιων κρατικών φορέων, με σαφή μνεία στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των πλημμελημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και την παραπομπή των κατηγορουμένων αμέσως στο αρμόδιο δικαστήριο.
«Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 2 παρ. 1 Συντ, 7 παρ. 2 Συντ., 21 παρ. 1 Συντ. συνάγεται ότι η Πολιτεία είναι επιφορτισμένη με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της οικογένειας μέσω παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο και άλλων αναγκαίων παροχών υλικής μορφής, ώστε κανένα άτομο να μην αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο προορισμένο να ικανοποιεί διάφορους σκοπούς» αναφέρει η εγκύκλιος κάνοντας αναδρομή στα νομοθετήματα που έχουν μέχρι σήμερα θεσπιστεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή έννομη τάξη, στο πλαίσιο καταπολέμησης του φαινομένου της ανισότητας των δύο φύλων και της προστασίας των γυναικών και της ενδοοικογεναικής βίας.
Σημειώνεται από την Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου στο έγγραφό της, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προς τον σκοπό προστασίας των γυναικών συνηγορούν στη δυσάρεστη παραδοχή της ύπαρξης ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων αλλά πέραν της έξαρσης του φαινομένου κακοποίησης των γυναικών, συντρόφων και συζύγων εστιάζει περαιτέρω και στις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά.
Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «Είναι ανησυχητικό ότι η έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία στην παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τα άτομα να γίνουν θύτες στην ανήλικη ζωή, διαιωνίζοντας τον κύκλο της κακοποίησης μέσα στις οικογένειες».
Για την προστασία των ανηλίκων ιδιαίτερης επισήμανσης και αξιολόγησης τυγχάνουν η διακεκριμένη περίπτωση τέλεσης ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και ενώπιον ανήλικου, που επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, αν δε φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης σωματικής βλάβης ενώπιον ανηλίκου με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και η επέκταση της αντικειμενικής υπόστασης της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής ή της ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας της (παρ. 2, αρθρ. 9, Ν. 3500/2006) στις περιπτώσεις που οι αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις τελούνται ενώπιον ανηλίκου.
Για τα ανήλικα θύματα νομοθετήθηκε ιδιαίτερη υποχρέωση ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών, όπως παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κα, όταν υποπέσει στην αντίληψή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ύπαρξη περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, να ενημερώνουν αμελλητί τις Αρχές.
Η ανωτέρω ειδική υποχρέωση επεκτείνεται και στους ιατρούς που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ευρήματα που συνηγορούν στην διάπραξη ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανήλικου.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr
Διαβάστε επίσης: Τ.Ε.Ε. Roadshow: Στο Αγρίνιο για τον Εορτασμό των 100 χρόνων του Τ.Ε.Ε. (Video – Photos)