Αγρίνιο
Αγρίνιο: Ημερίδα για την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία ανήμερα του Περιβάλλοντος (Videos – Ηχητικό – Photos)
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου 2024 με τους Αγρινιώτες να την τιμούν μέσα από μία Ημερίδα και την παρουσίαση λευκώματος για την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία, τις δίδυμες λίμνες, όπως αναφέρει ο τίτλος του λευκώματος που διανέμηθηκε δωρεάν σε όσους παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση.Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου 2024 με τους Αγρινιώτες να την τιμούν μέσα από μία Ημερίδα και την παρουσίαση λευκώματος για την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία, τις δίδυμες λίμνες, όπως αναφέρει ο τίτλος του λευκώματος που διανέμηθηκε δωρεάν σε όσους παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης για την προστασία σημαντικών ειδών της περιοχής, τους οικότοπους, την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα των Λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, καθώς και για τις Περιβαλλοντικές Υποδομές της Λίμνης Τριχωνίδας.
Πιο αναλυτικά:
Πριν την ανάλυση των δράσεων της Μονάδας για τη Λίμνη Τριχωνίδα ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ι.Π. Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννης Σελιμάς, έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τζιώλης, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Ζαμπάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λίνος Μπλέτσας και ο Νίκος Σ. Κωστακόπουλος που εκπροσώπησε τη Δημοτική Αρχή Θέρμου.
Μετά την κεντρική ομιλία του κου. Σελιμά ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια Έξοδος στο αλωνάκι της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ι.Π. Μεσολογγίου».
Στη συνέχεια η Γεωλόγος MSc, στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ι.Π. Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Μαλβίνα Καρανίκα ανέλυσε το θέμα «Οι Οικότοποι των Λιμνών Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας».
Αμέσως, μετά το σύντομο διάλειμμα τοποθετήθηκε ο Βιολόγος και Συγγραφέας, Γρηγόρης Τσούνης «Η Ορνιθοπανίδα των Λιμών Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας. Προστασία, Διαχείριση και οικοανάπτυξη»
Ο Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Κατσέλης επικεντρώθηκε στην ανάλυση του «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες. Υδροβιότοποι με σπάνια είδη ψαριών»
Το πρώτο μέρος της Ημερίδας έκλεισε με τον Ειδικό Επιστήμονα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη-Μάριο Ψιμάδα που είναι και Υποψήφιος Διδάκτορας Καινοτομίας και Σχεδιασμού.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με μία συναυλία από το μουσικό σχήμα «Trio Sonus» με τίτλο «Η λίμνη και ο ποταμό της».
Να σημειωθεί, πως η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ι.Π. Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διοργάνωσε τη παραπάνω Ημερίδα.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο κος. Σελιμάς αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και τη διοργάνωση της Ημερίδας στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Πρωινός Τύπος» του Παναγιώτη Τσακανίκα:
Διαβάστε επίσης: Απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για έναν μήνα στην Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου