Κοινωνία
Αγρίνιο: Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»
Αγρίνιο: Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»,όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση» – «Ευελπιστούμε να λάβει παράταση το πρόγραμμα» αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής
Μέχρι και την Κυριακή 11 Ιουνίου μπορούν άτομα ηλικίας από 16 και άνω, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, να υποβάλλουν αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού.
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής του Αγρινίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή είναι πάρα πολύ μεγάλο και γι’ αυτό οι φορείς που γνωρίζουν το πρόγραμμα αυτό ευελπιστούν να δοθεί παράταση και να συνεχιστεί.
Από την αρχή της έναρξης του προγράμματος στην περιοχή του Αγρινίου, τόσο οι αιτήσεις, όσο και οι επισκέψεις στα δύο Κέντρα Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου είναι πολλές, αν και βάσει νόμου τα Κέντρα Κοινότητας εξυπηρετούν μόνο για την υποβολή αίτησης τα άτομα με αναπηρία, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μέσα στο σύστημα (πχ επιλογή ραντεβού αξιολόγησης, καταχώρηση συμφωνητικών, υποβολή αίτησης όσων θέλουν να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί κλπ).
Οι αιτήσεις από τους πολίτες μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας https://prosopikosvoithos.gov.gr και από τα Κέντρα Κοινότητας, ύστερα από προφορική εξουσιοδότηση και καθ’ υπαγόρευση του ενδιαφερόμενου πολίτη ή εκπροσώπου του.
Εύκολη η εφαρμογή για την αίτηση
Η αρχή έγινε στις 10 Μαΐου, ενώ όσοι χρειάζονται βοήθεια θα έπρεπε να γνωρίζουν πως είναι εύκολη σε γενικές γραμμές η εφαρμογή για την αίτηση. Ο προσωπικός βοηθός θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα εύστοχο πρόγραμμα για κάποιον που έχει κινητικά προβλήματα, αναπηρία και είναι μόνος του ή για μια οικογένεια που έχει τέτοιο άτομο στο περιβάλλον της. Όπως είναι γνωστό υπάρχει όριο χρονικό στο πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα διατεθεί περισσότερο, καθώς στην παρούσα φάση εξελίσσεται πιλοτικά, τόσο στην Αττική απ’ όπου έγινε η αρχή, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία που είναι σε εξέλιξη.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν αρχικά 2.000 άτομα. Επιλέχθηκαν πρωτίστως 1.000 άτομα από Αττική για να λάβουν την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού για δύο χρόνια, ενώ από φέτος, το 2023, προστέθηκαν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες περιφέρειες της χώρας, που θα λάβουν την υπηρεσία για έναν χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι, όπως προαναφέραμε, θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του. Από του χρόνου, το 2024, η υπηρεσία θα διευρυνθεί περεταίρω σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ!
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κώστας Καλαντζής μιλώντας στη «Σ» για τον προσωπικό βοηθό τόνισε:
«την Κυριακή τελειώνει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δοθεί παράταση διότι το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα του προγράμματος, το οποίο είναι πολύ πρωτοποριακό και στοχευμένο. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε προσωπικός βοηθός. Εφαρμόζεται στην Αθήνα εδώ και καιρό το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά και το σημαντικό είναι πως είμαστε ως νομός στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα ποσό που δίνονται για το πρόγραμμα είναι 600 ευρώ για το 8ωρο και καταλήγει για όλη την ημέρα ως και 1.200 ευρώ. Οι αιτήσεις για προσωπικό βοηθό γίνονται ηλεκτρονικά, όπως επίσης και μέσω των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου. Το ένα βρίσκεται στην οδό Γληνού και το δεύτερο στον πρώην Μηχανολογικό στην Ε.Ο.
Η επιτροπή που εξετάζει είναι από το ΙΚΑ. Αυτή θα κρίνει, ανάλογα φυσικά και το περιστατικό, πόσες ώρες θα χρειαστεί βοήθεια από τον προσωπικό βοηθό ο ασθενής. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να βοηθηθούν, είτε αναφερόμαστε σε άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε σε ηλικιωμένους, είτε άλλες περιπτώσεις όπου η οικογένεια θα πρέπει να εργαστεί και η λύση του προσωπικού βοηθού είναι ιδανική.
Χρειάζεται να υπάρχει πιστοποίηση από τις επιτροπές ΚΕΠΑ για αναπηρία άνω του 67%, ενώ το πρόγραμμα ξεκινά από 16 ετών και πάνω. Είναι ίσως το μεγαλύτερο και πρωτοποριακό πρόγραμμα πάνω στη βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες. Καλύπτει το κενό που υπάρχει από υπηρεσίες και οικογένειες και δίνει λύσεις».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:
· την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους ή την Κάρτα Αναπηρίας τους
· την ισχύουσα Πιστοποίησης Αναπηρίας τους
· πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της εφορίας για τον αιτούντα. Εάν είναι προστατευόμενο μέλος, θα αναρτάται το Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνετε ως προστατευόμενο μέλος. Εάν δεν έχει εισόδημα/δεν είναι υπόχρεος καταβολής φόρου, θα αναρτάται σχετική υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρέχεται στην πλατφόρμα (μέσα στην φόρμα αίτησης)
· Εκκαθαριστικά Σημειώματα των λοιπών μελών του νοικοκυριού του
Το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η σχέση Εκπροσώπησης, εάν το αίτημα υποβάλλεται από Εκπρόσωπο του ατόμου με αναπηρία και συγκεκριμένα:
· τον δικαστικό συμπαραστάτη του αιτούντος
· τον ανάδοχο του αιτούντος (είτε είναι ενήλικος είτε ανήλικος)
· τον γονέα, τον επίτροπο ή όποιον έχει την επιμέλεια του αιτούντος, εάν είναι ανήλικος
· εξουσιοδότηση, εάν ο προσερχόμενος δεν είναι ο ίδιος ο αιτών ή Εκπρόσωπός του
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Διαβάστε επίσης: Ο Σύλλογος Διαβητικών Αιτωλ/νίας τίμησε τον «Γλυκό Μένιο» ως εργαλείο στη Διαφοροποιημένη Εκπαίδευση (Videos – Photos)