Αυτοδιοίκηση
Αγρίνιο – Παράταξη Πιστιόλα προς Δημοτική Αρχή: «Εκεί, κάνουν δουλειά!»
Ανακοίνωση εξέδωσε η Παράταξη «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» με Επικεφαλής τον Κώστα Πιστιόλα απευθυνόμενη προς τη Δημοτική Αρχή ξεκινώντας με τη φράση «εκεί, κάνουν δουλειά!».Ανακοίνωση εξέδωσε η Παράταξη «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» με Επικεφαλής τον Κώστα Πιστιόλα απευθυνόμενη προς τη Δημοτική Αρχή ξεκινώντας με τη φράση «εκεί, κάνουν δουλειά!».
Πιο αναλυτικά:
23 + 10 πόλεις έλαβαν το σήμα αποστολής της Ε.Ε. για τις προσπάθειές τους προς την κλιματική ουδετερότητα.
Σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, το σήμα αποστολής της Ε.Ε. απονεμήθηκε σε 23 πόλεις που ανήκουν στην αποστολή της Ε.Ε. για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, μία από τις αποστολές της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».
Το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το σήμα αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε από την Iliana Ivanova, Επίτροπο αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, κατά τη διάρκεια τελετής με Δήμαρχους και εκπροσώπους των πόλεων στις Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε., το μεγαλύτερο φόρουμ στην Ευρώπη για να συζητηθεί το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας και να δημιουργηθούν λύσεις από κοινού με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Οι 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα είναι οι εξής: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Pecs (Ουγγαρία), Malmö (Σουηδία), Guimaraes, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία), Λεμεσός (Κύπρος) και Izmir (Τουρκία).
Τον περασμένο Οκτώβριο, το σήμα είχε απονεμηθεί σε δέκα ακόμη πόλεις. Πρόκειται για τις: Sønderborg (Δανία), Mannheim (Γερμανία), Μαδρίτη, Βαλένθια, Valladolid, Vitoria-Gasteiz και Zaragoza (Ισπανία), Klagenfurt (Αυστρία), Cluj-Napoca (Ρουμανία) και Στοκχόλμη (Σουηδία).
Το σήμα αποστολής της Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων πόλης για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική.
Οι πόλεις δημιουργούν από κοινού τις συμβάσεις πόλης για το κλίμα με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.
Υπενθυμίζουμε ότι έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια από τότε που οι Αγρινιώτες πληροφορηθήκαμε, με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου, ότι 21 Ελληνικοί Δήμοι, ανάμεσά τους και ο Δήμος Αγρινίου, υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».
Τι σχέση, όμως, έχουν στην πραγματικότητα όλα αυτά με το Δήμο Αγρινίου; Μάλλον… καμία!
Και επαναλαμβάνουμε:
Δυο χρόνια μετά, ουδείς (και σε κάθε περίπτωση όχι εμείς) έχει καταλάβει σε τι ακριβώς μεταφράζεται η συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου σε αυτή την πρωτοβουλία.
Θέτουμε ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
- Υπάρχει «Κλιματικό Σύμφωνο» και που έχει κατατεθεί;
- Υπάρχει κάποιο Σχέδιο Δράσης;
- Αν υπάρχει: ποιος το συνέταξε, που έχει παρουσιαστεί, τι προβλέπει; Και ποια η συμβολή/συμμετοχή των πολιτών σε αυτό;
- Έχουν μήπως ενημερωθεί οι δημότες για το τι σημαίνει «κλιματικά ουδέτερη πόλη», τι εννοούμε όταν λέμε «μετάβαση», πως θα γίνει αυτή, σε τι θα τους επηρεάσει και πως οι ίδιοι θα προσαρμοστούν, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι; Και ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι στόχοι;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα οφείλει με συγκεκριμένο τρόπο να τις δώσει η Δημοτική Αρχή, η οποία και σε αυτή την περίπτωση περιορίστηκε στην επικοινωνιακή, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, αξιοποίηση Ευρωπαϊκής Αποστολής και της υπογραφής του «Συμφώνου των Πόλεων», αγνοώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν και αδιαφορώντας για πραγματικό διακύβευμα.
Διαβάστε επίσης: Χριστίνα Σταρακά: «Στα βαγόνια των Τεμπών θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας»