Connect with us

Κοινωνία

Αγρίνιο: Παρουσιάστηκε η Εγκυκλοπαίδεια της Ελαιοκομίας: «Το ελαιόλαδο»

egkuklopaideia elaiokomias elaiolado1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση της Εγκυκλοπαίδειας της Ελαιοκομίας: «Το ελαιόλαδο», που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Γεωπόνων Ν. Αιτωλίας & Ακαρνανίας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Αγρίνιο στο φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «Η λέσχη του βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά.

Η εγκυκλοπαίδεια της ελαιοκομίας αποτελεί μία πλήρη αναφορά στο ελαιόλαδο με 38 κεφάλαια γραμμένα με επιμέλεια και μεράκι από 36+1 έγκυρους επιστήμονες που κατέθεσαν την επιστημονική τους γνώση και που όλοι τους είναι απολύτως εξειδικευμένοι στον τομέα που κάλυψαν.

Καλεσμένος στην εκδήλωση ως συντονιστής της έκδοσης ήταν ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος ο οποίος για περίπου 37 έτη εργάζεται πλήρως και αποκλειστικά με τον ελαιοκομικό τομέα. Διαχειριστής της ιστοσελίδας olivenews και εκδότης του περιοδικού «Ελιά και ελαιόλαδο» με πλήθος μελετών και διοργανώσεων στο βιογραφικό του, ο κος Ζαμπούνης ανέφερε ότι η έκδοση καλύπτει όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα του ελαιολάδου από τον ελαιώνα μέχρι το ράφι.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δρ Παντελής Μπαρούχας, γεωπόνος – εδαφολόγος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και συγγραφέας ενός από των κεφαλαίων της εγκυκλοπαίδειας, ο οποίος μίλησε για τις καινοτόμες τεχνολογίες αναλύσεων εδάφους που έρχονται να βοηθήσουν στη σωστή διαχείριση του εδάφους και να μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται για την εκτίμηση της εδαφικής κατάστασης. Τόνισε δε ότι το έδαφος των ελαιώνων λόγω των μεγάλων εκτάσεων που καταλαμβάνουν στον ελλαδικό χώρο, μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και των φαινομένων της διάβρωσης και της ερημοποίησης.

Ο τρίτος ομιλητής, ο Δημήτριος Τσακανίκας, γεωπόνος, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην επιχείρηση GAEA Τρόφιμα στην ομιλία του για την σωστή συντήρηση ελαιολάδου τόνισε ότι τα προβλήματα του ποιοτικού ελαιολάδου κατά την συντήρηση είναι: το οξυγόνο, το φως, η θερμοκρασία και το δοχείο/δεξαμενή αποθήκευσης.

Ακολούθησε συζήτηση για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή όπου συμμετείχαν γεωτεχνικοί,  παραγωγοί, ελαιουργοί αλλά και καταναλωτές ελαιοκομικών προϊόντων.

Από τις τοποθετήσεις ιδιαίτερη σημασία έχουν: η πρόταση για «το πεντόλιτρο του παραγωγού» που μεταφράζεται στην εγκατάσταση στο ελαιοτριβείο, στην τελική γραμμή παραγωγής, αμέσως μετά τον διαχωριστήρα γεμιστικό μηχάνημα για πεντόλιτρα ώστε το λάδι των παραγωγών να συσκευάζεται σε 5λιτρα και να είναι νόμιμο.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη ανάδειξης επώνυμων τοπικών προϊόντων από συλλογικούς φορείς, η συνέχιση της αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής μας, η αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγυάλι καθώς και η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γεωπόνων  Ν. Αιτωλίας & Ακαρνανίας ευχαριστεί τους ομιλητές και όλους της παραβρισκόμενους  για την συμμετοχή τους.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014