Κοινωνία
Αγρίνιο – «To πρότυπο της τριπλής αειφορίας» ανέλυσε ο Σταύρος Μπένος στο Πανεπιστήμιο (Photos)
Σταύρος Μπένος: «Όχημα» βιώσιμης ανάπτυξης η αειφορική γεωργία – Η διάλεξη στο υπό ίδρυση Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας,
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μια διάλεξη μέσα από την οποία η τοπική κοινωνία είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την αειφορική γεωργία ως όχημα βιώσιμης ανάπτυξης, με ομιλητή τον Πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο.
Μέσα από τη διάλεξη οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την αειφορική γεωργία, τι είναι και πως μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και να φέρει το μάλλον πιο κοντά, όπως επίσης και τι προεκτάσεις έχει, καθώς «παντρεύει» το παρόν και τα στοιχεία του παρελθόντος με το μέλλον.
Επί του θέματος, την αειφορική γεωργία, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο, εκμεταλλευόμενο τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται και σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα.
Η διάλεξη του Σταύρου Μπένου στο Αγρίνιο ήταν μια πρωτοβουλία του υπό ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Προέδρου του Νίκου Κούτσια.
Έτσι οι παραβρισκόμενοι είδαν ένα από τα βήματα της προσπάθειας για τη δημιουργία του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, ενός σύγχρονου τμήματος που θα αφορά την γεωργία του παρόντος και του μέλλοντος, όπως επίσης και την περεταίρω ανάπτυξη της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα και πως αυτή θα γίνει εργαλείο και κομμάτι της καθημερινότητας του αγρότη.
Με το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο στοχεύει να «χτίσει» γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα στην περιοχή, οι αγρότες θα μπορούν να αποκτήσουν ένα σύγχρονο όπλο στη «φαρέτρα» τους, μέσω του οποίου θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την επιστημονική γνώση!
Οι τρεις πυλώνες
Στο πλαίσιο της διάλεξης του ο κ. Μπένος επικεντρώθηκε σε τρείς πυλώνες, τον πυλώνα των μνημείων της φύσης και αυτών του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Είναι ένα πρότυπο της τριπλής αειφορίας, της περιβαλλοντικής, της κοινωνικής και της οικονομικής. Μέσα από το «τρίπτυχο» αυτό, που ο κ. Μπένος έχει εφαρμόσει στη Μεσσηνία, αλλά και στην Εύβοια, παρουσίασε πως το συγκεκριμένο υπό ίδρυση τμήμα μπορεί να έχει μια ολιστική προσέγγιση μέσω των οποίων μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις προς όφελος του τμήματος, των φοιτητών του και φυσικά της τοπικής κοινωνίας.
Πάνω στο «τρίπτυχο» του κ. Μπένου σημαντικό ρόλο, όπως ανέλυσε και ο ίδιος κατά την διάλεξή του, έχει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που πρέπει να υπάρχει. Αναφέρθηκε επίσης και σε «τεχνικά» ζητήματα πάνω στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ).
«Το πανεπιστήμιο διαθέτει πολύπλευρο ρόλο. Τον αυστηρά ακαδημαϊκό, που είναι αυτός της εκπαίδευσης και της έρευνας, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων και των δεσμών με την τοπική κοινωνία που να έχουν αλληλεπίδραση» τόνισε ο κ. Κούτσιας, ο οποίος συμπλήρωσε:
«Το κοινό μας κινείται σε τρείς κατευθύνσεις, το ακαδημαϊκό κοινό, το κοινό των γεωπόνων της Αιτωλοακαρνανίας, όπου μέσα από τις εκδηλώσεις μας απευθυνόμαστε και σ’ αυτούς και το κοινό που απαρτίζεται από πολίτες. Στην διάλεξη του κ. Μπένου υπήρχαν αρκετοί πολίτες και χαρήκαμε πολύ. Μέσα από την διαδικασία αυτή μαθαίνουμε και εμείς και στόχος μας είναι να γίνει θεσμός για το Αγρίνιο η διοργάνωση διαλέξεων».
Διαβάστε επίσης: Ένωση Αγρινίου: Συνεχίζονται οι αιτήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης