Αγρίνιο
Αγρίνιο: Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα Κτηνιατρεία – Αντιδρούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων
Αγρίνιο: Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα Κτηνιατρεία – Αντιδρούν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων
Κλειστά σήμερα στο Αγρίνιο όλα τα Kτηνιατρεία, αντιδρώντας στο Εθνικό Μητρώο Ζώων ενώ οι Kτηνίατροι αναφέρουν Αντιεπιστημονικές και ανεφάρμοστες διατάξεις βλέπουν στο θεσμικό πλαίσιο
Οι Kτηνίατροι προκήρυξαν για σήμερα Τετάρτη πανελλαδική απεργία και γι’ αυτό όλα τα κτηνιατρεία της περιοχής, αλλά και πανελλαδικά, θα είναι κλειστά. Ο λόγος της 24ωρης απεργίας είναι η εφαρμογή του νόμου 4830, ο οποίος μπορεί να έχει ψηφιστεί εδώ και 2 χρόνια, αλλά σταδιακά αρχίζει να εφαρμόζεται τώρα.
Προ 20ημερου περίπου ξεκίνησε η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς το οποίο «φιλοξενείται» στο gov.gr και οι κτηνίατροι θα πρέπει να το επισκέπτονται για να συμπληρώνουν στοιχεία των σκύλων λ.χ. για το μικροτσίπ, για τον εμβολιασμό τους για την λύσσα, που είναι υποχρεωτικά.
Επίσης, ξεκίνησε προ 20ημέρου περίπου η λειτουργία του Εργαστηρίου στην Ακαδημία Αθηνών, στο οποίο οι κτηνίατροι θα πρέπει να αποστέλλουν δείγμα από τους σκύλους.
Βάσει νόμου από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του Εργαστηρίου και για διάστημα ενός μηνός πρέπει να αποστέλλονται δείγματα, ενώ μετά από 6 μήνες θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα, διότι, βάσει του νόμου, ζώο άνω του ενός έτους πρέπει να είναι ή στειρωμένο ή αν ο ιδιοκτήτης του δεν επιθυμεί να το στειρώσει πρέπει να γεννήσει μόνο μια φορά στη ζωή του και να αποσταλεί δείγμα DNA στο Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών.
Αυτό θα συμβαίνει, ώστε να καταχωρηθεί το γενετικό του προφίλ του ζώου και αν βρεθεί κάποιο αδέσποτο στο δρόμο με την λήψη DNA να μπορούν να ταυτοποιήσουν τον γονέα, ώστε να μπορούν να επιβάλλον στον ιδιοκτήτη του τις ανάλογες κυρώσεις.
Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους η υποχρεωτική λήψη DNA ή η υποχρεωτική στείρωση δεν είναι σωστός τρόπος επίλυσης του ζητήματος που έχει ανακύψει με τα αδέσποτα.
Ο πρώτος λόγος που υποστηρίζουν οι κτηνίατροι ότι δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση αφορά την υποχρεωτική στείρωση, ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα! Υπάρχουν ζώα με προβλήματα υγείας στα οποία μια χειρουργική επέμβαση (ειδικά για τα θηλυκά, μιλάμε για επέμβαση ανοικτής κοιλίας) μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο! Επίσης υπάρχουν μελέτες της τελευταίας 20ετίας σχετικά με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορεί να παρουσιαστούν σε ορισμένα στειρωμένα ζώα.
Ο έτερος λόγος που αντιδρούν οι κτηνίατροι είναι διότι θεωρούν πως η μέθοδος λήψης DNA είναι «αίολη», διότι το αποτέλεσμα που σου προσφέρει η διαδικασία αυτή δεν θα είναι 100% έγκυρο. Επιστημονικά δηλαδή είναι αμφισβητούμενη, ενώ δεν εφαρμόζεται πουθενά υποχρεωτικά στον κόσμο. Ουσιαστικά είναι ένα χαράτσι για τον ιδιοκτήτη του κατοικιδίου! Ποτέ ένας ιδιοκτήτης με σημασμένο ζώο δε θα το αφήσει αδέσποτο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Κτηνίατρους, ανακύπτει πρόβλημα στον τρόπο αποστολής του δείγματος DNA, διότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών απαγορεύεται να παραλαμβάνουν βιολογικό υλικό λόγω της επικινδυνότητας.
Ακόμη, από την ημερομηνία λειτουργίας του Εργαστηρίου της Ακαδημίας Αθηνών έπαψε να ισχύει το βιβλιάριο που διέθεταν οι ιδιοκτήτες των σκύλων, βάσει του οποίου είχαν εικόνα για την υγεία του ζώου τους και το οποίο βεβαίωναν επίσημα οι κτηνίατροι ακόμη και σε πιθανό έλεγχο των Αρχών.
Πλέον, το μόνο επίσημο έγγραφο που θα υπάρχει για την περίπτωση θα είναι ένα έγγραφο που θα εκτυπώνεται αποκλειστικά μέσω του gov.gr. Σ αυτή τη περίπτωση δημιουργείται πρόβλημα στους ιδιοκτήτες σκύλων μεγάλης ηλικίας και σε όσους δεν έχουν επαφή ή εξοικείωση με την τεχνολογία και γι’ αυτό αίτημα των κτηνιάτρων είναι η συνέχιση της ισχύος, της εγκυρότητας, του βιβλιαρίου του ζώου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι κτηνίατροι θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για γραφειοκρατικά θέματα, παρά για αυτό για το οποίο σπούδασαν, την κτηνιατρική πράξη! Ο κτηνίατρος είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών και μόνο!
Τέλος, αίτημα των Kτηνιάτρων για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων είναι η στελέχωση των Δήμων όπως και η δημιουργία καταφυγίων και κυνοκομείων από τους Δήμους με την παράλληλη όμως ύπαρξη των απαραίτητων μέσω, που εννοείται πως θα διαθέτουν στην κατοχή τους οι Δήμοι, για την στείρωση των ζώων.
Το 24ωρο «λουκέτο» των κτηνιατρείων όμως δεν οφείλεται μόνο σ’ αυτούς του λόγους, που είναι εκ των βασικοτέρων, αλλά και στο ότι με τον τρόπο αυτό της αποστολής DNA αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και οι ίδιοι οι κτηνίατροι εκτεθειμένοι, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, διότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών επίσημα αναγράφουν στα έγγραφά τους την απαγόρευση μεταφοράς γενετικού υλικού, με αποτέλεσμα αν αποσταλεί και κάτι δεν πάει σωστά την ευθύνη να την έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι και θα γνωρίζουν το περιεχόμενο της συσκευασίας που θα παραδίδουν στην εταιρεία ταχυμεταφορών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελή Κάκκο, πέραν όλων των παραπάνω, τα αιτήματα των κτηνιάτρων που απεργούν είναι:
1) Οι κτηνίατροι διεκδικούμε διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.
2) Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
3) Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
4) Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.
5) Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.
6) Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
7) Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr
Διαβάστε επίσης: Κλεισούρα – Αγία Ελεούσα: Φορτηγό εξετράπη εξαιτίας της μετατόπισης φορτίου (Photo)