Αυτοδιοίκηση
Αγρίνιο: Η θέση της «Συμμαχίας Πολιτών» για το περιβαλλοντικό τέλος
Η αντιπολίτευση στάθηκε τελικά στο ύψος των περιστάσεων και με την συνδρομή και ενός μέλους της πλειοψηφίας διέσωσε το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου στην συνεδρίαση της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2020 καθώς με τη στάση της απέτρεψε την υπερψήφιση του περιβαλλοντικού τέλους μένοντας συνεπής στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει και στις 24/6/2019.
Γιατί θα αποτελούσε γελοιοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρει αντίθετη απόφαση για το ίδιο θέμα όταν οι λόγοι για τους οποίους έλαβε τότε την απόφαση ισχύουν και σήμερα.
Η Δημοτική Αρχή βεβαίως, απόντος του Δημάρχου, έκανε στροφή 180ο από τη θέση που είχε υποστηρίξει και η ίδια με πάθος πριν από 7 μήνες. Γιατί άραγε;
Η θέση της «Συμμαχίας Πολιτών» για το θέμα είναι ξεκάθαρη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου μας. Δεν είναι ούτε επιχείρηση ούτε δημόσια υπηρεσία.
Όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτό εκπροσωπούμε τους πολίτες που μας ψήφισαν και για αυτό πρέπει να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι αποφάσεις που παίρνουμε να είναι τέτοιες που να βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής μας και να είναι σύμφωνες με το αίσθημα του δικαίου για την κοινωνία.
Και όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε το δίκαιο για την κοινωνία μας το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει το σθένος να αντιδρά.
Και η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στους Δημότες της πόλης μας καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου για τους δημότες του Αγρινίου.
Γιατί εδώ υπάρχει μια τεράστια υποκρισία.
Ο Δήμος Αγρινίου και οι Αγρινιώτες είχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις (περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές) με την κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) από τα οποία ωφελήθηκε σημαντικά η χώρα μας. Όμως ποτέ δεν πήραν αντισταθμιστικά οφέλη.
Ενώ δεν πήραμε τίποτα από όσα δικαιούμασταν σήμερα έρχεται το Ελληνικό κράτος και μας ζητάει να πληρώσουμε και περιβαλλοντικό τέλος.
Έλεος!
Προκύπτουν όμως και μεγάλα ερωτηματικά που δείχνουν ότι διαχρονικά κάποιοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
1. Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24/6/2019 με την οποία δεν ενέκρινε το περιβαλλοντικό τέλος και απαιτούσε την καταβολή ανταποδοτικών τελών στον Δήμο Αγρινίου από την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων ποιες ήταν οι ενέργειες της Δημοτικής αρχής για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης;
2. Πότε και με ποιο τρόπο διεκδίκησαν οι διατελέσαντες Δήμαρχοι μετά την μεταπολίτευση τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούνται οι πολίτες του Αγρινίου;
3. Γιατί ο Δήμος Αγρινίου δεν απαλλάχθηκε από το περιβαλλοντικό τέλος κάτι που όπως πληροφορούμαστε από ανάρτηση συναδέλφου έχει γίνει για άλλους Δήμους όπως της Ναυπακτίας και των Πατρών.