Αγρίνιο
Αγρίνιο: Ζώα ζούσαν σε σπίτι-κολαστήριο, αλλά και σε χωράφι, με πτώματα και σκουπίδια
Οι «μαύρες» σελίδες της υπόθεσης στο Αγρίνιο
Γνωστή σε κατοίκους, φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και στις Αρχές ήταν η ύπαρξη του σπιτιού – «κολαστηρίου» στο Αγρίνιο, όπου για πολλά χρόνια ζούσαν σε άθλιες συνθήκες δεκάδες σκύλοι και γάτες.
Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι διατηρούν και έκταση στο Παναιτώλιο, όπου η εικόνα είναι η ίδια. Σκουπίδια παντού, νεκρά ζώα παρατημένα και ζωντανά να δίνουν μάχη για επιβίωση.
Τρεις καταγγελίες…
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για την αποτρόπαια υπόθεση έχουν γίνει τρεις καταγγελίες, το 2015, το 2021 και φέτος.
Όπως λέει η Μαριάννα Σωτηριάδη, η γυναίκα που προχώρησε στη φετινή καταγγελία αλλά δίνει και χρόνια αγώνα για τα συγκεκριμένα ζώα μαζί με την Νικολέττα Κορδάτου, είχε ενημερωθεί για την κατάσταση και η Φιλοζωική Αγρινίου.
Η καταγγελία στις Αρχές έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 2023 και την επόμενη ημέρα δόθηκε το «πράσινο φως» για προσωρινή αφαίρεση των ζώων από το σπίτι μέσα στην πόλη του Αγρινίου.
Η κα Σωτηριάδη υποστηρίζει πως είχε γίνει καταγγελία και το 2015.
Ωστόσο, το 2018 -όταν εκδικάστηκε η υπόθεση- ο άνθρωπος που κρατούσε όλα αυτά τα ζώα και τα είχε αφήσει να ζουν υπό τέτοιες συνθήκες, αθωώθηκε
. Πλέον, ο άνδρας αυτός έχει φύγει από τη ζωή και πίσω έχει μείνει η μητέρα του -η οποία φαίνεται και σε βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και που έχουμε στην κατοχή μας να κινείται ανάμεσα σε πτώματα αλλά και σε ζωντανά ζώα και να δείχνει πως δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.
Ο γιος της φαίνεται πως ήταν εκείνος που κυρίως «φρόντιζε» τα δεκάδες ζώα που «φιλοξενούσε», τόσο στο σπίτι-κολαστήριο όσο και σε έκταση στο Παναιτώλιο επί σειρά ετών.
«Η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε τώρα, μέσα σε δύο μήνες. Ήταν χρόνια εκεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γειτόνων», τονίζει η κα Σωτηριάδη.
Δεκάδες σκύλοι εγκλωβισμένοι
Το 2015 είχαν βρεθεί ζώα σε πολύ πιο άθλια κατάσταση από τώρα, σε χωράφι στο Παναιτώλιο. Σήμερα, στην ίδια τοποθεσία, υπάρχουν 10 σκύλοι που προς το παρόν δεν μπορούν να απομακρυνθούν -καθώς αυτό απαιτεί απόφαση εισαγγελέα. Ωστόσο, η κα Σωτηριάδη μαζί με τη κα Κορδάτου τα ταΐζουν και τα φροντίζουν.
Τα 10 αυτά σκυλάκια ζούσαν κλεισμένα σε κλουβιά. Οι εθελοντές τα ελευθέρωσαν και επειδή μέχρι στιγμής δεν μπορούν να τα πάρουν από εκεί, τα φροντίζουν στο σημείο.
Τα κλουβιά, όπως περιγράφουν στο ethnos.gr οι δύο γυναίκες, είχαν περικυκλωθεί από φυτά, κάτι που σημαίνει πως η προσέγγιση δεν ήταν εύκολη και «μαρτυρά» ότι τα ζώα μάλλον δεν έτρωγαν καν.
Η δεύτερη τοποθεσία των μαρτυρίων
Μετά το κτήμα στο Παναιτώλιο, πληροφορήθηκαν για το σπίτι-κολαστήριο. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο, όπου φέτος βρέθηκαν έξι σκύλοι και 13 γάτες… Οι σκύλοι -πλην ενός που δυστυχώς κατέληξε- έχουν απομακρυνθεί με εντολή εισαγγελέα, ενώ τα γατάκια ταΐζονται στην αυλή.
Μάλιστα, η κα Σωτηριάδη μάς λέει ότι έχουν μαρτυρίες και για άλλα ζώα που ζουν σε επίσης άθλιες συνθήκες, στο σπίτι όπου κατοικεί πλέον η οικογένεια. Προς το παρόν, αυτό δεν έχει εξακριβωθεί.
Μέσα στο σπίτι – κολαστήριο
Οι εικόνες από το σπίτι – κολαστήριο είναι «γροθιά» στο στομάχι: Μέσα σε ένα δωματιάκι, μικρότερο από 30τμ, βρίσκονταν στοιβαγμένες 10 γάτες μαζί με έναν μικρόσωμο σκύλο.
Παντού υπήρχαν ακαθαρσίες, τρίχες ζώων και νεκρά ποντίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο σκύλος που βρισκόταν μαζί με τις γάτες έτρωγε το πτώμα μίας άλλης γατούλας. Σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού υπήρχε ένας σκύλος μόνος του.
Στην αποθήκη του σπιτιού υπήρχε μία σακούλα γεμάτη κόκαλα αλλά και ένα ολόκληρο κουφάρι σκύλου… Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως ήταν «από φαγητό που τα ταΐζαμε». Μάλιστα, το πάτωμα ήταν καλυμμένο με σακούλες και από κάτω φαίνεται πως υπήρχαν άλλα αντικείμενα, χωρίς να ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι αυτά.
«Άκουγες κρατς, κρατς, σαν κάτι να σπάει, όλη την ώρα», περιγράφει η Νικολέττα που μπήκε στο σπίτι μαζί με την ιδιοκτήτρια, με την άδεια της αστυνομίας.
Όπως άλλωστε φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουμε στην κατοχή μας, αλλά πολλά από αυτά επιλέγουμε να μην τα δημοσιεύσουμε λόγω απάνθρωπων, αποκρουστικών και σκληρών εικόνων, το σπίτι αυτό ήταν γεμάτο σκουπίδια, κουφάρια ζώων που είχαν πεθάνει χρόνια πριν και ακαθαρσίες ετών…
Όταν γνωστοποιήθηκε πως η αστυνομία θα μετέβαινε στο σημείο για έρευνα, η μητέρα του πρώην «φροντιστή» των ζώων εθεάθη να «καθαρίζει» το σπίτι, με μάρτυρες να λένε πως έβλεπαν απλά «πολλές μαύρες σακούλες σκουπιδιών, γεμάτες». Μόλις είδε τις Αρχές, άρχισε μόνη της να βγάζει μερικά ζώα προς τα έξω, επιλεκτικά.
Στην πίσω πλευρά του σπιτιού, μάλιστα, είχε κλείσει γάτες σε συρμάτινα κλουβιά.
Το χρονικό, το προφίλ του «φροντιστή» και η απόφαση του 2018
Αρχικά, όπως περιγράφει στο ethnos.gr η Νικολέττα Κορδάτου, στόχος των δύο γυναικών ήταν να βοηθήσουν αυτόν τον άνθρωπο, που φρόντιζε τόσα ζώα μόνος. Το 2015 υπήρχαν εκεί περίπου 50 σκυλιά, όλα σε άσχημη κατάσταση. Έτσι, η κα Κορδάτου τότε κοινοποίησε φωτογραφίες τους στα social media, με σκοπό να βοηθηθούν εκείνες οι ανυπεράσπιστες ψυχές.
Μετά από αυτό, ξέσπασαν αντιδράσεις και έπειτα από συζητήσεις συμφωνήθηκε να αναλάβει τα ζώα η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου.
Ο τότε «φροντιστής» επίσης αντέδρασε έντονα στο γεγονός πως δημοσιοποιήθηκε η κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο του και τα σκυλάκια παρέμειναν στη δική του «φροντίδα». Τότε, έγινε και η πρώτη καταγγελία (2015). Μάλιστα, όταν η αστυνομία μετέβη στο σημείο, ένα σκυλάκι κατέρρευσε και έφυγε από τη ζωή μπροστά στα μάτια τους.
Ο κατηγορούμενος από εκεί και έπειτα και έως το 2018 έπαιρνε αναβολές, ενώ η Νικολέττα Κορδάτου ήταν η βασική μάρτυρας.
Στο δικαστήριο, όταν τελικά έγινε, επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Η απόφαση που ελήφθη ήταν ότι την ευθύνη φροντίδας των ζώων θα αναλάβει η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου και ο «φροντιστής» αθωώθηκε.
Και τώρα τι;
Η δράση των εθελοντών οι οποίοι είναι η αιτία που σήμερα αυτά τα ζώα είναι ζωντανά και ζουν σε καλύτερες συνθήκες -όχι ιδανικές προς το παρόν, αλλά καλύτερες- δεν σταματά αλλά είναι περιορισμένη. Αυτά τα πλάσματα πρέπει και αξίζουν να βρουν μια οικογένεια, ένα ζεστό σπίτι, να έχουν το δικό τους μπολ με φαγητό, το δικό τους κρεβάτι, τα χάδια που τόσο τους έχουν λείψει. Όλα όσα τους στέρησαν.
Τα σκυλάκια που ζούσαν στο σπίτι – κολαστήριο είναι πέντε. Τα δύο από αυτά βρίσκονται σε σπίτια φιλοξενίας και τα άλλα τρία σε πανσιόν φιλοξενίας που, φυσικά, πληρώνουν οι εθελοντές.
Τα υπόλοιπα σκυλάκια που ζουν στο Παναιτώλιο, πλέον είναι εκτός κλουβιών, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την τοποθεσία. Αναμένεται δηλαδή η απόφαση της Δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Εθελοντική Αιμοδοσία στο Παπαστράτειο Μέγαρο την Παρασκευή