Αγρίνιο
AGROWN 2024: Εισηγήσεις για την παραγωγή, τη βιωσιμότητα, το κόστος και την κλιματική κρίση
Το AGROWN 2024 συνεχίστηκε με εξαιρετικά σημαντικές εισηγήσεις για την παραγωγή, τη βιωσιμότητα, το κόστος και την κλιματική κρίσηΤο AGROWN 2024 συνεχίστηκε με εξαιρετικά σημαντικές εισηγήσεις για την παραγωγή, τη βιωσιμότητα, το κόστος και την κλιματική κρίση
Με εξαιρετικά σημαντικές εισηγήσεις και πλήθος ερωτήσεων. που αποσκοπούσαν στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού, συνεχίστηκε το 2ο AGROWN στις ενότητες 15η έως 20ή και με μια συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρο Λειτουργιών της Ελληνικής Εταιρίας Logistics για το πώς συμβάλλει η εφοδιαστική αλυσίδα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Οι ενότητες ξεκίνησαν με τη στόχευση σε υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα και τον κο. Παναγιώτη Γερονίκο, υπεύθυνο παραγωγής της ΑΜΦΙΓΑΛ να δίνει τη σκυτάλη στον κο. Άρη Γιαννακά για την τεχνολογία των τροφίμων.
Παρέμβαση έκανε επίσης ο κος. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Φάρμα της Γιαγιάς», πριν ο συνεργάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δρ. Θεοφάνης Ζαχαράτος περιγράψει την περιφερειακή πολιτική πάνω στο ζήτημα.
Ακολούθησε η ενότητα που αφορούσε σε βιώσιμα αλιεύματα και περιβαλλοντικές πολιτικές με τη Δρ. Δήμητρα Κογιάνου εκ μέρους του ΕΛΚΕΘΕ να εξηγεί πώς η ποιότητα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας έδωσε τη δυνατότητα στον Έλληνα για εξαιρετικό ψάρι, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το θαλάσσιο Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου να έρχεται στην επιφάνεια με όλα τα ζητήματα που το αφορούν.
Παράλληλα, η βιολόγος κα. Παναγιώτα Στάπα μίλησε για τις πολιτικές αειφορίας στα αλιεύματα από την WWF, ενώ η καθηγήτρια στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο αναφέρθηκε στην μικροβιολογική διάσταση και το ερευνητικό κέντρο της περιοχής που δίνει σπουδαίες λύσεις σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
Ακολούθησε η 17η ενότητα του 2ου AGROWN η οποία ήταν αφιερωμένη στα τοπικά αποτελέσματα του προγράμματος CLLD/(LEADER ΠΑΑ) της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με εισηγητή αρχικά τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας που εξήγησε την τοπική στόχευσή της και την κα. Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστική Κληρονομιάς, η οποία εστίασε στο αστείρευτο πολιτισμικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, οι κος. Αθ. Πετρόπουλος, Στέλεχος της Ειδικής Περιφερειακής Διαχείρισης της Π.Δ.Ε., κος. Απ. Παπαϊωάννου από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου και Γερ. Καραντινός, Πρόεδρος της Ομάδας Βιοκαλλιεργητών της Δ. Ελλάδας εξήγησαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί με ευθύνη της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.
Όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά πριν, στην 18η ενότητα του συνεδρίου οι εισηγήσεις και οι ερωτήσεις αφορούσαν στα ράφια των supermarket, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που εμφανίζονται.
Ο οικονομικός αναλυτής Δρ. Μανόλης Μανιούδης του ΙΝΕΜΥ και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) εξήγησε το πλήθος των ευκαιριών που υπάρχουν, καθώς και τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής αγοράς, ενώ ανάλογες ήταν και οι προσεγγίσεις του Καθηγητή Μάρκετινγκ κο. Προκόπη Θεοδωρίδη, κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ε.Α.Π.
Τους παραγωγούς εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας κου. Δημ. Νικολάου και του κ. Πέτρου Παραγυιού από την Grey Eminence BOTTARGA STEFOS.
Ακολούθησε η ανάλυση της επιρροής της εταιρείας «Τριχωνίδα Α.Ε.» στα τοπικά προγράμματα Leader, με αποτελέσματα και πρακτικές.
Τις εισηγήσεις άρχισε η Γεωπόνος κα. Αθ. Καζάνα της Αναπτυξιακής για τους στόχους που έχουν επιτευχθεί ενώ από την πλευρά των εταιρειών τον λόγο πήραν οι κος. Θεόδωρος Τσόμπος, ιδιοκτήτης της «ΤΡΟΦΙΚΟ Α.Ε.», ο κος. Ανδρέας Μπλαχούρας, Διευθυντής της CORONA COOKIES και Νικ. Σκόνδρας, ιδιοκτήτης της FROG SPORTS.
Κοινή συνισταμένη η ανάγκη για ρευστότητα και εύκολη πρόσβαση στις διεθνής αγορές με εξωστρέφεια.
Τέλος, στην τελευταία, 20ή ενότητα της δεύτερης μέρας του 2ου AGROWN, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα του κόστους παραγωγής και της κλιματικής κρίσης που συρρικνώνει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης μίλησε για τις προτεραιότητες που υπάρχουν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κος. Θαν. Παπαθανάσης, ενώ ακολούθησε εισήγηση και έγιναν ερωτήσεις προς τον επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών Οικονομικών του ΙΟΒΕ κ. Ηλία Ντεμιάν που ερευνά εκτενώς το ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του.
Τον λόγο πήραν, επίσης, ο κος. Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος του ΕΘ.Ε.Α.Σ. και Κων. Σκλάβος παραγωγός της Sklavos Potatoes, οι οποίοι περιέγραψαν την αγορά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Διαβάστε επίσης: AGROWN 2024: Γαστρονομικό ταξίδι από Συλλόγους και Φορείς στο Συνέδριο