Αγρίνιο
AGROWN 2024: Τέσσερις σημαντικές ενότητες στο φινάλε της πρώτης ημέρας
Τέσσερις σημαντικές ενότητες στο φινάλε της πρώτης ημέρας του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου AGROWN 2024, που διοργανώθηκε στο Αγρίνιο.Τέσσερις σημαντικές ενότητες στο φινάλε της πρώτης ημέρας του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου AGROWN 2024, που διοργανώθηκε στο Αγρίνιο.
Η 6η ενότητα του AGROWN ασχολήθηκε με την ιχθυοκαλλιέργεια ως πυλώνα της γαλάζιας οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ. Απόστολος Τουραλιάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπόκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «AMBIO A.E.» Φίλιππος Πετρίδης και ο Δρ. Ιωάννης Θεοδώρου, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο Απ. Τουραλιάς δήλωσε ότι «αν δεν προστατεύσουμε τον Πρωτογενή Τομέα παραγωγής και πάμε μόνο στον τριτογενή, αυτό το μοντέλο έχει πεθάνει και κάποια στιγμή θα χάσουμε την οικονομική και εθνική μας ανεξαρτησία».
Ο Κ. Μπόκας στάθηκε στην ανάγκη του «να αγαπήσουμε τον τόπο μας» και να ληφθούν μέτρα για βιολογικό καθαρισμό και «καταπολέμηση του τουρισμού παράγκας», ενώ μίλησε για τα οφέλη από τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Π.Ο.Α.Υ., τονίζοντας ότι η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Τέλος, ο Ι. Θεοδώρου σχολίασε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι και παραγωγικός χώρος και οικοσύστημα οπότε πρέπει να προστατευθούν.
Η 7η ενότητα είχε ως θέμα της το «Smart farming και διαθέσιμη ευφυής τεχνολογία» και ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε.» Ο.Τ.Α. Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, ο Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Υπ. Δρ. Άγγελος Χασιώτης, ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Δημήτρης Πυρομάλης και ο Διευθυντής παραγωγής της Wings ICT Solutions Γεώργιος Ανωγιάτης.
Όλα τα Μέλη του πάνελ ανέπτυξαν έξυπνους και σύγχρονους τρόπους για να αναπτύσσεται η αγροτική παραγωγή.
Η 8η και προτελευταία ενότητα της πρώτης ημέρας είχε ως θέμα: «Επιχειρηματικότητα και Επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης στην Εποχή της Ευφυούς Τεχνολογίας».
Στο πάνελ συμμετείχαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» Έφη Λαζαρίδου, ο Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Σύμβουλος Επιχειρήσεων Γιάννης Περουλάκης και ο Δρ. Δημήτρης Ρουκάς, τεχν. Γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας και υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η Έφη Λαζαρίδου τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι κι οφείλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους και στην ηγεσία, κάτι που είναι μονόδρομος».
Ο Ι. Περουλάκης στάθηκε στο ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια χρειάζεται χρήματα από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό, ενώ ο Δ. Ρουκάς μίλησε για τη στροφή προς τα παραδοσιακά προϊόντα, καταθέτοντας την άποψη ότι «ο αγρότης δεν είναι επιχειρηματίας».
Τέλος, η 9η ενότητα είχε ως θέμα το «Αναγέννηση της Αγροτικής Παραγωγής-Παραγωγή τροφών που αντέχουν στην Κλιματική Αλλαγή» και ομιλητές ήταν ο Δρ. Χρήστος Καβαλάρης (γεωπόνος, Διδάκτορας Γεωργικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και η Αναστασία Παπακρίβου (Τμηματάρχης ΕΜΥ/Γ/3 Αγρομετεωρολογίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας).
Το Συνέδριο είναι μία πρωτοβουλία του Ειδησεογραφικού Οργανισμού «Συνείδηση» σε συνεργασία με τον Ειδησεογραφικό Οργανισμό «Πελοπόννησος», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο – Δημήτρης Σκαρμούτσος: Αθώοι και οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατό στις Παπαδάτες