Connect with us

Ειδήσεις

Αισιοδοξία στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγρινίου

dsc 0032

Σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Παπαστράτειο Μέγαρο η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα με την ομόθυμη έγκριση του ισολογισμού και των λοιπών οικονομικών καταστάσεων και εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των ορκωτών λογιστών, για το οικονομικό έτος 2016, για την οποία, βεβαίως, ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα απ’ το καταστατικό, στήθηκε δηλαδή κάλπη. Ομοίως, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δράσης για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού και ο προϋπολογισμός για το 2017, με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Θωμά Κουτσουπιά να επεκτείνει την εισήγησή, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της Οργάνωσης για την επόμενη πενταετία.

Προηγήθηκε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και του τζίρου της κάθε δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Οργανισμός την περασμένη πενταετία, από τον Διευθυντή του λογιστηρίου της Ένωσης, κ. Νίκο Σακαρέλλο, τα κέρδη αλλά και οι περιπτώσεις ζημίας, ενώ αυτό που ο ορκωτός λογιστής κ. Νικόλαος Τσαμπάζης τόνισε, είναι πως ο ισολογισμός για το 2016 κλείνει θετικά.

Ο κ. Κουτσουπιάς, στη συνέχεια, εστίασε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται με τη λειτουργία πλέον της ΑΜΦΙΓΑΛ, αλλά και με την αναβάθμιση άλλων δραστηριοτήτων της Ένωσης, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στη δυναμική που αναπτύσσει το εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης ελιών, όπως και για το εργοστάσιο παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών και πρώτων υλών. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος εξήγησε, η σταθερή πορεία ανάπτυξης που σημείωσε η Ένωση από το 2012 μέχρι σήμερα, σκοπός είναι να συνεχιστεί με ακόμη πιο βελτιωμένους ρυθμούς την επόμενη πενταετία.

“Για την πενταετία ’17-‘ 21 έχουμε υιοθετήσει ένα συντηρητικό αλλά  αισιόδοξο σενάριο. Στόχος μας για το 2017, είναι ο κύκλος εργασιών να κλείσει με 21.300.000 ευρώ, το 2018 με 24.600.000 , το 2019 με 26.900.000, το 2020 με 28.600.000 και με 30 εκατ. ευρώ το 2021. Από το ’16 μέχρι το ’17 υπάρχει μεγάλη άνοδος στον κύκλο εργασιών, που σημαίνει ότι η Οργάνωση έχει αυξήσει το μέγεθός της   λόγω ΑΜΦΙΓΑΛ κάτι που θα φανεί και στη ρευστότητα τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς. Τα αποτελέσματα που προβλέπονται για την επόμενη πενταετία, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε,  είναι αντίστοιχα με την “προ φόρων” εποχή, και συγκεκριμένα, για το 2017 προβλέπονται 2 εκατ. ευρω, για το 2018 2.600.000, για το 2019 3 εκατ., για το 2020 3.200.000 και 3.400.000 για το 2021.

“Η ουσία είναι πως η κρίση δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια και η οικονομική δυσπραγία δεν θα εκλείψει στις τράπεζες. Ο συνεταιρισμός, όμως, πρέπει να λειτουργήσει και να έχει κέρδη”, τόνισε.

Συνέχισε παρουσιάζοντας ακολούθως το πλάνο για τις επιμέρους δράσεις των επομένων ετών. Όσον αφορά το κομμάτι των υπηρεσιών και ειδικότερα του ΟΣΔΕ, ο κ. Κουτσουπιάς τόνισε πως παρά τις αθέμιτες πρακτικές και τις απίστευτες καταστάσεις που η Ένωση είχε φέτος να αντιμετωπίσει, κατάφερε να έχει την σχεδόν καθολική αποδοχή των παραγωγών, που για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι εμπιστεύονται το Συνεταιρισμό: «Είμαστε περήφανοι που πήραμε τη μερίδα του λέοντος στον Νομό. Αυτή την εμπιστοσύνη, ξέρουν ότι θα την ανταποδώσουμε. Για ‘μας αποτελεί μέγιστη ευθύνη και είναι απαράβατος όρος της λειτουργίας μας η με κάθε τρόπο επιστροφή στους ίδιους τους παραγωγούς της εμπιστοσύνης που διαχρονικά μας δείχνουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, που χαρακτήρισε τις Υπηρεσίες  “μηχανή” της Οργάνωσης. Όπως εξήγησε, αναμένονται χρήματα από προγράμματα που έχουν καθυστερήσει αρκετά χρόνια , χρήματα που θα διοχετευθούν για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους παραγωγούς , μέσω προγραμμάτων για σχέδια βελτίωσης, απονιτροποίησης κλπ, κάτι που θα οδηγήσει και σε βελτίωση των εσόδων των Υπηρεσιών της Ένωσης.

Ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, σε διάφορα σημεία της εισήγησις του, αναφέρθηκε στις προοπτικές που δίνει η ΑΜΦΙΓΑΛ, για την οποία έως 2021 έχουν προϋπολογιστεί συντηρητικά νούμερα, όμως, όπως εξήγησε, αν  υπάρξει η ανάλογη αγορά, η δραστηριότητα αυτή έχει τη δυνατότητα να φτάσει από μόνη της τα 40 με 50 εκατ. Τζίρο μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως έγινε κατανοητό, μεγάλη βάση την επόμενη πενταετία θα δοθεί  στις παραγωγικές δραστηριότητες. Για το Εργοστάσιο Ζωοτροφών , από 2 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2017, προβλέπεται το  2021  να φτάσει τα 3.700.000 χιλιάδες, για το οποίο μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει και το εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ. Σχετικά με το , μεγάλης δυναμικής και προδιαγραφών, εργοστάσιο ελιών, για το οποίο ο κ. Κουτσουπιάς  εξέφρασε την άποψη πως θα ξανά ζήσει οικονομικά έτη της δεκαετίας του ’80, εξήγησε πως το 2017 ο κύκλος εργασιών θα κλείσει με 3.700.000 ευρώ, ενώ μέχρι το  2021 προβλέπεται αύξηση στα 8.700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης στη συνέλευση μελών,  έχει ήδη γίνει η απαραίτητη δουλειά για να πωληθεί το προϊόν με μεγάλη διασπορά, ενώ φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές από τους παραγωγούς. Στη συνέχεια μίλησε για το εργοστάσιο μηδικής, το οποίο συνεχίζει την καλή λειτουργία του ως το μόνο που δουλεύει πέλλετ μηδικής στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως ανέφερε, οι πωλήσεις δεν είναι αρκετές λόγω κόστους, παρά το ποιοτικό προϊόν που παράγεται εκεί. Στόχος είναι το εργοστάσιο να στηριχθεί και να σημειώσει αύξηση του τζίρου του, για να μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς. Ο κ. Κουτσουπιάς έκλεισε μιλώντας για το κοινωνικό πρόσωπο της Ένωσης που  συνεχίζει να επενδύει σε αυτόν τον τόπο.  “Επιλέξαμε να συγκρουστούμε, επιλέξαμε έναν δύσκολο δρόμο. Όλα αυτά τα κάναμε γιατί αν θέλουμε να έχουμε μέλλον θα πρέπει οι οργανώσεις και οι συνεταιρισμοί να μην κηδεμονεύονται από πουθενά. Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο των συνεταιρισμών και να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά πρότυπα”, τόνισε.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014