Δυτική Ελλάδα
Αισιόδοξο παράδειγμα συνεργασίας και συναντίληψης η Συμμαχία για Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Συμμαχίας» που συνεδρίασαν εν όψει του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017.
«Το Διεθνές Συνέδριο, στο οποίο θα μετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, είναι το επιστέγασμα μιας σειράς δράσεων που υλοποιήθηκαν μέσα σε αυτό το χρόνο, στο πλαίσιο της βράβευσης μας από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκτυο της «Συμμαχίας», στη σύμπραξη 32 φορέων της περιοχής. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Είμαστε η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που το καταφέραμε, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με την ένωση δυνάμεων μπορούμε να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Η «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα» είναι ένα νέο αισιόδοξο παράδειγμα συνεργασίας και συναντίληψης που στόχος μας είναι να έχει συνέχεια, ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη γνώση και την επιχειρηματική ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Μαντάς πρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ, τόνισε ότι η «Συμμαχία» ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε στη συνεργατικότητα και πρόσθεσε: «Με το συνέδριο ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος, βλέπουμε όμως ήδη τη συνέχισή της και την επόμενη μέρα».
Αντιστοίχως ο Πλάτων Μαρλαφέκας πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Αχαΐας, αναφέρθηκε στη «σπουδαιότητα του Δικτύου της Συμμαχίας με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός κοινού οράματος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας».
Μεγάλο εγχείρημα, που ευχήθηκε να διατηρηθεί και να μεγαλουργήσει, χαρακτήρισε τη «Συμμαχία» ο Γιώργος Τελώνης πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων Δυτικής Ελλάδας και επεσήμανε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια» αναδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής.
«Εξαιρετικό μείγμα που μπορεί να δώσει αποτελέσματα χρήσιμα στη Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισε τη «Συμμαχία» ο Βασίλης Μπουργανός διευθυντής του ΙΤΕ/ΕΙΧΜΗ, προσθέτοντας τη συμβολή του Ινστιτούτου να «μεταφέρει» αξιοποιήσιμα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Για πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος αναφερόμενος στο επικείμενο Διεθνές Συνέδριο κι επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες της περιοχής προς όφελος της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».
Το γεγονός ότι μέσα σε έξι μήνες έχουν επισκεφτεί τη Δυτική Ελλάδα πέντε Πρέσβεις σχολίασε ο Σπύρος Συρμακέσης αναπληρωτής Πρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «μελετούν το οικοσύστημα, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της περιοχής και φεύγουν με θετικές εντυπώσεις». Για το Συνέδριο είπε πως δεν πρόκειται για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά για τη μετάβαση σε ένα νέο κλίμα με γερά θεμέλια που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συνεχάρη την Περιφέρεια για τη συγκρότηση του δικτύου της «Συμμαχίας».
«Πραγματικά αισιόδοξο παράδειγμα για όλη τη χώρα» χαρακτήρισε τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας ο Πρόδρομος – Ιωάννης Προδρομίδης ερευνητής ΚΕΠΕ και αναφέρθηκε παράλληλα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, βάσει του οποίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύτηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.
Συγχώνευση δόσεων Αναπτυξιακού Νόμου
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση συγχώνευσης των δόσεων χρηματοδότησης που προβλέπονται, μετά την απόφαση ολοκλήρωσης επενδύσεων ενταγμένων στον αναπτυξιακό νόμο.
Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται έπειτα από επανειλημμένα διαβήματα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Έτσι, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, οπότε, μετά την απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης, οι δόσεις χρηματοδότησης που απομένουν συγχωνεύονται σε μία.