Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την στήριξη και της Βουλής και του λαού, ακόμη και αν ο Π. Καμμένος τελικά αποχωρήσει -και παρότι έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, μπορούν να διαμορφωθούν και νέες πλειοψηφίες, υπογράμμισε ο Δ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5. Αναρωτήθηκε εξάλλου πώς γίνεται δεν βρίσκουν να πουν μία λέξη για όσα διαπραγματεύτηκαν για το όνομα της ΠΓΔΜ τουλάχιστον τρεις «λαλίστατοι» πρώην πρωθυπουργοί…
«Αυτή η κυβέρνηση πέφτει εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο από το βράδυ που ανέλαβε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει και σταθερότητα και συνέχεια, θα προχωρήσει … έχοντας την στήριξη και της Βουλής και του λαού. Εγώ θέλω οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τέτοια είναι η εκτίμηση που βγήκε και από την Πολιτική Γραμματεία (σ.τ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), ότι υπάρχουν σήμερα και οι δυνατότητες και οι αριθμοί για να γίνει αυτό. Όπως υπάρχουν και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών οι αναγκαίες πλειοψηφίες», εκτίμησε ο κ. Βίτσας.
Σχολιάζοντας την στάση που κρατάει μέχρι σήμερα (αλλά και αυτή που θα κρατήσει τελικά) ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος και το αν είναι προδιαγεγραμμένο ένα «διαζύγιο» στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «ζητήματα που πρέπει να λυθούν υπάρχουν πάντα … αλλά για εμάς βρίσκονται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Πρέπει να προχωρήσει εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δόσεις για οφειλές, η επιδότηση του ενοικίου, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, κτλ., έχουμε δουλειά να κάνουμε. Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των ευφάνταστων δημοσιολογούντων που πολύ γρήγορα θα διαψευστούν, θα τους συνιστούσα να κάνουν λίγη υπομονή, δεν βλάπτει».
Αν ο Π. Καμμένος προχωρήσει και φύγει από την κυβέρνηση, πέραν του ότι «έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Βίτσας, παράλληλα «μπορούν να διαμορφωθούν και νέες πλειοψηφίες», για να προσθέσει ότι «με τους ΑΝ.ΕΛ. είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και καταφέραμε -μαζί και με τους Οικολόγους Πράσινους- να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, δεν το ξεχνάμε, δεν το πετάμε, είναι στοιχείο της Ιστορίας της χώρας. Θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι το τέλος, δεν είναι όμως στο δικό μας χέρι».
Πλέον, κατά τον ίδιο, «πάνω στην Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε πολιτική δύναμη και κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν άνθρωποι στις άλλες πολιτικές παρατάξεις (όχι κατ’ ανάγκη βουλευτές) που είχαν διαπραγματευτεί αντίστοιχα πράγματα, ακόμη και τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργοί της χώρας και ενώ είναι λαλίστατοι για άλλα ζητήματα δεν βρίσκουν να πουν μία κουβέντα. Τι διαπραγματεύτηκαν, ποια ήταν η θέση τους τότε;», αναρωτήθηκε.
Ειδικά για τις εξελίξεις που μπορούν να προκαλέσουν στα κόμματα κυρίως του κέντρου οι εντός τους αντιθέσεις σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βίτσας είπε ότι «τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν πρώτα και κύρια στο χώρο της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς … δεν μπορεί να είναι “ουρά” της Ν.Δ., αλλά με βάση τις αναλύσεις και τις θέσεις που προωθεί, να δει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον. Να λειτουργήσει εθνικά, όχι πολιτικάντικα. Αυτό είναι το ζήτημα. Δυστυχώς, από τις ηγεσίες δεν βλέπω μία τέτοια διάθεση … δυστυχώς προσκολλημένοι στην προηγούμενη ενοχή τους για το πώς διοίκησαν την χώρα και την λαίλαπα της μνημονιακής εποχής, προσπαθούν να υποστηρίξουν και εκ των υστέρων να δικαιώσουν τις απόψεις τους».
Εν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης για τον θάνατο στη Μόρια
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης και σε ένα «δυσάρεστο περιστατικό στη Λέσβο τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου στις 02.00, καθώς πέθανε ένας νεαρός μετανάστης από το Καμερούν. Οι ομοεθνείς του τον μετέφεραν από το ISOBOX όπου βρισκόταν, αλλά παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στη Μόρια όσο και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Αναμένεται η έκθεση του ιατροδικαστή», για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου, όπως διευκρίνισε.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ότι «όπως λένε οι μετεωρολόγοι δεν θα υπάρξει κάποιο ισχυρό φαινόμενο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Παρά ταύτα, έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, όπου έγινε και σύσκεψη με τους φορείς του νησιού, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό και τον στρατό, ώστε να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός».