Κοινωνία
Αιτ/νία: Η συγκινητική ανάρτηση του Προέδρου των Λιμενικών για τον 44χρονο ήρωα, Κ. Παπαδόπουλο
Ο ξαφνικός χαμός του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου, ξαφνικά από καρδιά, στα 44 μόλις χρόνια του, σκόρπισε θλίψη και στην Αχαΐα.Ο Κυριάκος, ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016.
«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Τη μεγάλη του θλίψη για τον ξαφνικό χαμό του εκφράζει ο Πρόεδρος των Λιμενικών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας – Φωκίδας Μιχάλης Κωστάκης.
«Είμασταν φίλοι. Ήταν εξαίρετος άνθρωπος και συνάδελφος. Είναι μεγάλη η απώλεια για το Λιμενικό Σώμα. Τελευταία φορά μιλήσαμε πριν τρεις ημέρες. Με είχε καλέσει στο τηλέφωνο για συνδικαλιστικό ζήτημα, αναφέρει στο thebest.gr ο Μιχάλης Κωστάκης, ο οποίος θα τον αποχαιρετήσει αύριο όπως η οικογένεια και οι άλλοι συνάδελφοι και φίλοι του.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 4.30 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα.
Η ανάρτηση του Αιγιώτη κ. Κωστάκη
Καλό ταξείδι Κυριάκο σειρά μου είναι απίστευτο. Μεταφέρω αυτούσια την αφιέρωση που μου έκανες πρίν δύο χρόνια 09/10/2016: Μιχάλη Κωστάκη σε ευχαριστώ πολύ που στηρίζεις όλο αυτό τον καιρό μέσω της ΠΟΕΠΛΣ την προσπάθεια που καταβάλουν τα πληρώματα των σκαφών του Αν. Αιγαίου. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εκλογές της Ένωσης σου τόσο του Συνδυασμού που συμμετέχεις «ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΉ ΕΛΛΆΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» όσο και σε σένα προσωπικά. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.
Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».
thebest.gr