Οικονομία
Αίτημα να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στη συνδεδεμένη ενίσχυση
Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να παραμείνουν τα πορτοκάλια σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και στης νέα ΚΑΠ 2021 – 2027.
Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.
Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα -«πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση» τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η Aρτα.
Ωστόσο, όπως τονίστηκε, «αφορά κυρίως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων». Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι στην Π.Ε. Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.
Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται ότι:
- Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
- Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
- Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
- Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
- Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
- Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
- Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
- Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.
- Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.