Πολιτική
Ο Αιτωλ/νας Δημήτρης Βίτσας «…Φαίνεται ότι οι άριστοι δεν παίρνουν άριστα…»
Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στη σημερινή συνέντευξή του στον ρ/σ Focus 103,6 fm.
– Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα (ελπίζω ότι έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών) είναι να ζητήσουμε από όλα τα διεθνή φόρα, και πρωτίστως από τον Ο.Η.Ε., να χαρακτηριστεί η «συμφωνία» με την Λιβύη παράνομη με βάση, πάντα, το διεθνές δίκαιο.
– Μπορούμε «μονομερώς» να ανακηρύξουμε Α.Ο.Ζ. (με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ότι έχουμε ήδη δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με άλλες χώρες, όπως π.χ. Αίγυπτος κλπ) σαν αμυντική κίνηση από τη χώρα μας, στην κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Αυτές είναι τακτικές κινήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν βήμα- βήμα.
Αν τελικά αποφασίσουμε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ή αν θα ανακηρύξουμε μονομερώς Α.Ο.Ζ. κλπ, θα είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το Συμβούλιο Αρχηγών υπό την Προεδρία της κας Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.
– Η μονομερής προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια μορφή τακτικής, που, αν και γνωρίζεις ότι θα απορριφθεί, εξασφαλίζεις ότι μένει έκθετος αυτός που δεν προσέρχεται (βλ. Τουρκία).
– «….Δεν έχω λόγο να πιστέψω τις δηλώσεις των Τούρκων περί μορατόριουμ ενεργειών στα Ίμια. Περιμένω όμως τη σαφή διάψευση της κυβέρνησης δια στόματος Πρωθυπουργού, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Εξ αιτίας αυτού, η Ελλάδα εμφανίζεται στην διεθνή σκηνή υποχωρητική και ότι «δέχεται» γκριζάρισμα των Ιμίων. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε ένοπλη σύγκρουση, αλλά μερικά πράγματα στη διπλωματία θα πρέπει να λέγονται καθαρά.
Φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά και που μπορεί να εξελιχθούν πολύ επικίνδυνα….».
«…Τώρα που η Χρυσή Αυγή είναι εκτός κοινοβουλίου, είναι εφικτή η δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με την προϋπόθεση ότι τα στρατιωτικά ζητήματα θα τα χειρίζονται οι στρατηγοί βάσει των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας. Ζητήματα που δεν μπορούν να μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα, να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σύνεση.
Αυτό θα προσδώσει ενότητα και σοβαρότητα και όχι αδυναμία…»
– «….Μετά την χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οφείλω να σας πω ότι έφυγα πιο ανήσυχος… Δεν γίνεται να επαναλαμβάνεις χιλιοειπωμένες διακηρύξεις περί αύξησης της επιτήρησης των συνόρων και ταυτόχρονα να έχεις σήμερα τον 4πλάσιο αριθμό αιτούντων άσυλο στα νησιά.
Δεν γίνεται να κάνεις μόνο εξαγγελίες, και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση λαθεμένες.Θα πρέπει και να ενεργείς συγχρόνως….».
«…Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες προς την Ε, ώστε να πιεστεί η Τουρκία στην τήρηση των διατάξεων της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και πρωτίστως στη μείωση έως την εξάλειψη των προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, αποφορτίζοντας τα νησιά, μειώνουμε τα προβλήματα των αιτούντων άσυλο αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και, συγχρόνως, διατηρούμε το δικαίωμα της επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους αυτών που τελικά δεν θα πάρουν άσυλο. Συγχρόνως, ενεργοποιούμε και πρόσθετα προγράμματα πχ εθελούσιες επιστροφές κλπ.
Είναι πιά πολύ έμπειρες οι υπηρεσίες μας ώστε, άμεσα και με αξιοπιστία, να καταλαβαίνουν την ακριβή κατάσταση των αιτούντων άσυλο και τη χώρα προέλευσής τους….
«…Αυτό που θα πρέπει να εξετάσει, ενδεχομένως, μια νέα συμφωνία είναι αν η Frontex μπορεί να επιχειρεί στα τουρκικά παράλια και όχι στην ελληνική πλευρά, γιατί αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας, λειτουργεί σαν υπηρεσία υποδοχής. Φυσικά το κύριο είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των Ελληνικών και Τουρκικών Λιμενικών Αρχών και η σύλληψη των διακινητών.
Έχουμε ανάλογο επιτυχημένο παράδειγμα στο πρόσφατο παρελθόν στην περιοχή του Καστελόριζου και στην απέναντι τουρκική ακτή…».
«…Αποτελεί αφέλεια από την πλευρά της κυβέρνησης η προτεραιοποίηση στην εξέταση ασύλου των πρόσφατα αφιχθέντων, έναντι αυτών που αιτήθηκαν άσυλο το 2018 και το 2019. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν πολύ εκρηκτικές καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Έχουμε να κάνουμε από τη μια πλευρά με πονεμένους ανθρώπους που έρχονται εξ αιτίας των πολέμων, της κλιματικής κρίσης κλπ, και από την άλλη αδίσταχτων ανθρώπων και εγκληματικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις, μετατρέποντας την εμπορία διακίνησης ανθρώπων στην τρίτη πιο επικερδή δραστηριότητα, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά, παγκοσμίως.