Ειδήσεις
Αιτωλ/νία: Μείωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στην καραντίνα
Μείωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν τους μήνες της κρίσης και του κορωνοϊού, καταγράφει η Αστυνομία, στην Δυτική Ελλάδα, σε αντίθεση σε όσα έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, που αφορούν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, παιδιά και άνδρες, που καταγγέλθηκαν σε Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος παρατηρούνται τα παρακάτω κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος του 2020 σε σχέση με αυτό του 2019 .
Επισημαίνεται, ότι τα στατιστικά στοιχεία αφορούν μόνο υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές Υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα:
Κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος, του έτους 2019 είχαμε 94 υποθέσεις με 112 θύματα ενώ το 2020 είχαμε 89 υποθέσεις με 94 θύματα
Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν κατά 5,3% ενώ τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν κατά 16%.
Πιο αναλυτικά:
Στην Αχαΐα, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν κατά 14,7%.
Στην Ηλεία, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν κατά 40%.
Στην Αιτωλοακαρνανία ( ΔΑ Ακαρνανίας και Αιτωλίας), τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν κατά 6,9%
*****
Ειδικά στην Πάτρα, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα μειώθηκαν κατά 13%.
Από τις Υπηρεσίες των τριών Αστυνομικών Τμημάτων της Πάτρας καταγράφηκαν κατά το τρίμηνο Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο του έτους 2019:
Κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος του έτους 2019 είχαμε 50 υποθέσεις με 54 θύματα ενώ του έτους 2020 είχαμε 47 υποθέσεις με 47 θύματα.
To 2019 στα αστυνομικά τμήματα της Πάτρας καταγγέλθηκαν περιστατικά όπου θύματα ήταν 40 γυναίκες, 3 παιδιά, 11 άνδρες.
Το 2020 στα αστυνομικά τμήματα της Πάτρας καταγγέλθηκαν περιστατικά όπου πάλι τα 40 θύματα ήταν γυναίκες. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν καταγράφθηκε κανένα περιστατικό με θύμα κάποιο παιδί. Καταγράφηκαν όμως περιστατικά όπου θύματα ήταν 7 άνδρες.
Να σημειώσουμε ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Η Ελληνική Αστυνομία, όπως τονίζει, διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με εξειδικευμένα στελέχη. Παράλληλα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα/υπευθυνότητα κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης : ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο.
Αν γνωρίζετε κάποιο άτομο που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σιωπά, ενθαρρύνεται το να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Αν είστε θύμα:
Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Πείτε την αλήθεια στο γιατρό για το τι σας συνέβη.
Καλέστε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.
Για πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στη σελίδα: http://www.isotita.gr/emfyli-via
https://www.thebest.gr/