Ειδήσεις
Αιτωλ/νία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των απειλούμενων γυπών (Φωτό)
Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, συνεχίζοντας τη συλλογή δεδομένων για τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο των γυπών, επισκέφθηκαν στις 5 και 6 Ιουνίου, μαζί με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, τις περιοχές της Κλεισούρας και των Ακαρνανικών Ορέων. Στόχος της εργασίας πεδίου ήταν η καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Όρνιων, καθώς και μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης του τοπικού πληθυσμού, ιδιαίτερα μετά το πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης 11 γυπών στην περιοχή της Κλεισούρας τον Φεβρουάριο του 2020.
Το ενθαρρυντικό νέο από την αποικία της Κλεισούρας ήταν η καταγραφή ενός νεοσσού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την αναπαραγωγική διαδικασία παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν από το περιστατικό δηλητηρίασης, ενώ συνολικά στην αποικία καταγράφηκαν 10 Όρνια, μεταξύ των οποίων κι ένα δακτυλιωμένο πουλί που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τον κλωβό εγκλιματισμού του Φορέα Διαχείρισης που βρίσκεται στον Αράκυνθο. Όσον αφορά την αποικία των Ακαρνανικών Ορέων, στην περιοχή Κανδήλας – Μύτικα παρατηρήθηκαν τρεις νεοσσοί και συνολικά 16 Όρνια, ενώ άλλοι τρεις νεοσσοί παρατηρήθηκαν στην αποικία της Πάλαιρου και συνολικά 13 Όρνια. Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες καταγραφές τον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι στην περιοχή των Ακαρνανικών Ορέων υπάρχουν περισσότερες από 10 ενεργές θέσεις φωλιάσματος.
Σημειώνεται, επίσης, ότι κατόπιν της κινητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης και της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ τον Φεβρουάριο, με την αποστολή δειγμάτων ιστών από τα δηλητηριασμένα Όρνια, στάλθηκαν από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων που υποδεικνύουν ως ουσία δηλητηρίασης των Όρνιων το Bendiocarb, το οποίο προέρχεται από παρασιτοκτόνο φυτοφάρμακο του οποίου η διάθεση απαγορεύεται στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Bendiocarb είναι πολύ τοξικό τόσο για τα ψάρια όσο και για τα πουλιά.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα με ενεργές αποικίες Όρνιων, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας και είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 Natura προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία Σχέδιο Δράσης για τρία απειλούμενα είδη γυπών της χώρας (Όρνιο, Γυπαετός, Μαυρόγυπας), που περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών αυτών.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Ρούλα Τρίγκου – Συντονίστρια Επικοινωνίας, τηλ: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.118, κιν.: 6977 528200, rtrigou[at]ornithologiki.gr
Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων: Γιάννης Κασβίκης, τηλ. 26320 55094, g.kasvikis[at]fdlmes.gr
Το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA (2018-2025) https://edozoume.gr/ αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE που εγκρίνεται για την Ελλάδα και είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής φύσης. Στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση. Στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA δέκα εταίροι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «ασπίδα» για την ελληνική φύση, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.