Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

Το «Αιτωλικό» διοργανώνει εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές

aitoliko ergo antikatastasis diktuon

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» διοργανώνει 6ήμερη οδική εκδρομή στη δαντελωτή ακτογραμμή του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, τις ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 6ήμερο του Αυγούστου, ήτοι Τρίτη 27 Αυγούστου έως Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Κόστος κατ’ άτομο 320 €.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 28 Ιουλίου 2019.
Προκαταβολή 90€.
(Απαραίτητη ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και ημερομηνία έκδοσης μετά το 2005)

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
Πούλμαν – μεταφορές * εκδρομές
Ξενοδοχεία 4* με πρωινό
Ξεναγήσεις σε Ντουμπροβνικ-Σπλιτ
Συνοδός Γραφείου
Ασφάλεια Αστικής Επαγγελματικής Ευθύνης

Πληροφορίες:
Περγαντή Αστέρω τηλ. 6976360004
Κότσαρης Μιχάλης τηλ. 6972812941
Νίκος Ευαγγελινός τηλ.6977986526
Γραφεία CHARMA HOLIDAYS Δαγκλή 9-11 , 301 31 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ 2641039387-388 , κινητό 6945334626

Επισκέψεις:
ΤΙΡΑΝΑ – Ένα «Ντουμπάι» στα Βαλκάνια
Τα Τίρανα, η μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας της Αλβανίας, χαρακτηρίζονται από το ήπιο μεσογειακό κλίμα και από μια πληθώρα όμορφων εκκλησιών και κατάφυτων πάρκων. Το κέντρο της πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 1614, κοσμείται με ορισμένα αρχιτεκτονικά μνημεία της εποχής του Μουσολίνι. Πανοραμική περιήγηση της πρωτεύουσας, όπου θα εντυπωσιαστούμε από τα αναπαλαιωμένα κτίρια που δεσπόζουν στην κεντρική πλατεία, την Όπερα, το Kοινοβούλιο, το Προεδρικό Mέγαρο, το Eθνικό Ποδοσφαιρικό Στάδιο και το Mουσείο.

ΜΠΟΥΤΒΑ
Η Μπούτβα πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη βους (βόδι). Οπως όμως αναφέρει η ελληνική μυθολογία όλα ξεκίνησαν από τον Κάδμο, γιο του βασιλιά της Τύρου Αγήνορα και αδελφού της Ευρώπης. Θα ξεκινήσουμε από την μαρίνα της Μπούτβα όπου είναι αραγμένα πανάκριβα πολυτελή γιοτ. Η μαρίνα βρίσκεται βόρεια της Παλαιάς Πόλης και από εκεί ξεκινά και η Σλοβένσκα Ομπάλα που είναι ο πεζόδρομος περιπάτου. Από εκεί θα περάσουμε την κεντρική πύλη των βενετσιάνικων τειχών για να επισκεφτούμε την Ακρόπολη που κτίστηκε κατά τον 15ο αιώνα στο νότιο τμήμα της Παλαιάς Πόλης, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων. Το φρούριο, που πολλές φορές άλλαξε σχήμα και μέγεθος, τώρα στεγάζει και το Θέατρο της Μπούτβα όπου φιλοξενούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, κυρίως θεατρικές παραστάσεις με δραματολόγιο ντόπιων και ξένων συγγραφέων. Συνεχίζουμε για το μεσαιωνικό Κότορ που είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας τον 14ο αιώνα. Οι ενετικές επιρροές είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική της πόλης.

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
Η πόλη του ΝτουΜπρόβνικ, φυλάσσεται για περισσότερα από 1300 χρόνια, περιτριγυρισμένο από τα στιβαρά και καλοδιατηρημένα τείχη του. Βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO και χαρακτηρίζεται ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα κυριότερα αξιοθέατα που θα δούμε μέσα στην παλιά πόλη είναι ανάκτορα σπουδαίας αρχιτεκτονικής, όπως ο μητροπολιτικός ναός του προστάτη της πόλης, Αγίου Βλασίου, με το μαρμάρινο οπλισμένο ιππότη στην πλατεία του, η μεγάλη κρήνη του Ονοφρίου, το φραγκισκανό μοναστήρι με την εκκλησία του Σωτήρος και το παλαιότερο φαρμακείο της πόλης από την εποχή της δημοκρατίας της Ραγούζας. Δε θα παραλείψουμε να δούμε τον πύργο του Ρολογιού και τη μικρή κρήνη του Ονοφρίου, καθώς και το Μέγαρο Σπόντζα.

ΣΠΛΙΤ – Η κορόνα των Δαλματικών Ακτών
Είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και η µεγαλύτερη των αδριατικών ακτών. Το Σπλιτ, ως ένα δυνατό κράµα ατόφιας µεσογειακής οµορφιάς και αξιόλογης σλαβικής ιστορίας, προτάσσει τη φυσική καλλονή του, αλλά και τα σηµαντικά του αξιοθέατα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους θαυµαστές στο χρηµατιστήριο του τουρισµού!
Tο Σπλιτ σε θαμπώνει απροσδόκητα. Περιμένεις μια τυπική μεσογειακή πόλη για καλοκαιρινό τουρισμό: ηλιόλουστες παραλίες, χαλαρή ζωή, γαλάζιες θάλασσες. Εκτός από τα παραπάνω όμως, βρίσκεσαι μπροστά στα μεγαλοπρεπή απομεινάρια του ρωμαϊκού παλατιού του Διοκλητιανού, που κλείνει μέσα του μια μεσαιωνική πόλη με στενά καλντερίμια –ένα μάλιστα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «Άσε με να περάσω», αφού χωράει μόνο έναν άνθρωπο!– κι ένα μικροσύμπαν ζωηρό και σύγχρονο. Οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται ανάμεσα σε ξεναγούς και μαγεμένους επισκέπτες, μπαινοβγαίνουν στα κτίρια με τα χαρακτηριστικά σκουροπράσινα παντζούρια και τα οικόσημα στους τοίχους, ψωνίζουν από ντελικατέσεν με τοπικά προϊόντα. Σε απόσταση αναπνοής από τη στιβαρή πύλη του παλατιού απλώνεται το σύγχρονο Σπλιτ. Μια αμμώδης οργανωμένη παραλία με beach bar και το τοπικό παιχνίδι picigin σε πλήρη ανάπτυξη. το λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια, τα φέρι για τα απέναντι νησιά και τα ψαροκάικα. Παράλληλα με τη θάλασσα η μεγάλη περαντζάδα Riva, με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και τραπεζάκια έξω, όπου χτυπάει η καρδιά της πιο σύνθετης, όμορφης και ζωντανής πόλης της Δαλματίας. Και λίγο παραέξω, βιομηχανίες και ναυπηγία. Το Σπλιτ τα έχει όλα!

ΜΟΣΤΑΡ στη μηχανή του χρόνου
Το Μόσταρ στο ιστορικό κέντρο του είναι μια πανέμορφη πόλη. Ξαφνικά, ενώ έχεις περάσει την άχαρη μοντέρνα πόλη με τα καταπράσινα πάρκα και τις παρακμιακές σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες, γεμάτες σημάδια από θραύσματα βομβών και ριπών πολυβόλων, ενώ έχεις περάσει ερειπωμένα, μισογκρεμισμένα ιστορικά κτίρια που τα απομεινάρια τους φανερώνουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, βρίσκεσαι σε έναν εντελώς ξεχωριστό τόπο. Σαν να μπήκες σε μια χρονομηχανή και να μεταφέρθηκες αιώνες πίσω στον χρόνο.
Είναι η βασίλισσα του Νερετβα, κτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, ενώ συνιστά πόλη μαρτυρική ανά τους αιώνες με σύμβολά της τη Νέα Γέφυρα και τους Πύργους. Έχει, επίσης, χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκό- σμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αργότερα και για όσους το επιθυ- μούν, αναχώρηση για το Σπλιτ, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Δαλματίας. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην πόλη, θα επισκεφθούμε το περίφημο ανάκτορο σε σχήμα ρωμαϊκού κάστρου του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, το οποίο είναι το σημα- ντικότερο και καλύτερα διατηρημένο ρωμαϊκό κτίριο στην Κροατία χτισμένο μεταξύ 295 και 305 μ.Χ. Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον Καθεδρικό Ναό, το Γοτθικό Δημαρχείο, τον αναγεννησιακό Πύργο του Ρολογιού.

ΚΟΤΟΡ
Ο Κόλπος του Κότορ, που είναι και το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, αλλά και η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης έχουν συμβάλει στην ανακήρυξή του ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Θα περιηγηθούμε στο Ρωμαϊκό Καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνος του 12ου αιώνα, καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΔΥΡΑΧΙΟ
Ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη με τα σύγχρονα κτίρια, το εντυπωσιακό παραλιακό μέτωπο με τα παραθεριστικά σύγχρονα πολυώροφα συγκροτήματα που κτίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Θα επισκεφθούμε τη Pωμαϊκή Aγορά και το Aμφιθέατρο της Eπιδάμνου, μνημεία τα οποία σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Θα προσπεράσουμε τα ιστορικά κτίρια της Nομαρχίας, του Πολιτιστικού Kέντρου και του Mουσουλμανικού Tεμένους που βρίσκεται και αυτό στο κέντρο της πόλης.

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ Παραμύθι από πέτρα
Μια πόλη κτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα, κι ένα κάστρο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι να την στεφανώνει και να την βαφτίζει
Οι περιηγήσεις ξεκινούν από την κεντρική πλατεία – πλάτωμα στο οποίο μένουν την πρώτη φορά τα αυτοκίνητα (τα πέτρινα δρομάκια οδηγούνται εύκολα, αλλά μοιάζουν τρομακτικά στους νεοφερμένους οδηγούς) και ανηφορίζουν προς την συνοικία του Παζαριού, με τα οθωμανικά σπίτια του 18ου αιώνα. Ξύλινα χαγιάτια, πέτρινες στέγες και πολλά –μα πολλά– μεγάλα παράθυρα, στολισμένα με λευκά κεντητά κουρτινάκια κυριαρχούν όπου και αν στρέψεις το βλέμμα.
Το Κάστρο που έδωσε το όνομά του στην πόλη βαφτίστηκε με την σειρά του, σύμφωνα με τον θρύλο, από την Πριγκίπισσα Αργυρώ, που έπεσε από έναν πύργο του την στιγμή που οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη. Βγαλμένο από παιδικό παραμύθι με ιππότες και πριγκίπισσες, το δεύτερο μεγαλύτερο κάστρο των Βαλκανίων είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο, και διαθέτει αρκετούς λαβυρίνθους, σκοτεινές αίθουσες, χωμάτινα μονοπάτια, πολεμίστρες με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Αργυρόκαστρου και μικρά μουσεία για να σας κρατήσει απασχολημένους ένα ολόκληρο απόγευμα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014