Εκδηλώσεις
Δ. Ακτίου-Βόνιτσας: Οι Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση
Η μεγάλη χρονιά για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση είναι πλέον γεγονός. Το 2021 είναι μία χρονιά ορόσημο για την πατρίδα μας.
Στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας ,ήδη από τον Αύγουστο του 2020 ξεκίνησε η προεργασία και η υποβολή προτάσεων για τους εορτασμούς της Επετείου της Επανάστασης του 1821.Οι οποίες στάλθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην Οργανωτική Επιτροπή 1821-2021, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Πέρα από την οργανωτική επιτροπή 1821-2021 του Δήμου, ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι πολιτιστικοί – κοινωνικοί Σύλλογοι κάθε περιοχής , που κατά τόπους μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις ,λόγω της πανδημία του κορονοιού θα μεταφερθούν από Ιούνιο και μετά. Οι εκδηλώσεις θα μεταβληθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και εάν είναι εφικτό θα μετατεθούν οι ημερομηνίες.
Ένας ακόμη στόχος, είναι οι μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και Δημοτικού να λάβουν ενεργό δράση στα δρώμενα μετά την έγκριση των διευθυντών των σχολείων τους ,καθώς και της Σχολικής Επιτροπής στηριζόμενοι στην καθοδήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής Ελλάδα 2021 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Παρουσιάζοντας τους Ήρωες της περιοχής τους και προβάλλοντας την ιστορική πορεία του τόπου τους κατά την Επανάσταση του ‘21. Μια κατάλληλη ημερομηνία είναι αυτή του Ιουνίου- Ιουλίου που ολοκληρώνονται και οι σχολικές υποχρεώσεις.
Οι εκδηλώσεις που έχουν οριστεί είναι οι ακόλουθες:
ΕΛΛΑΔΑ 2021 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
1. Απελευθέρωση της πόλης της Βόνιτσας στις 5 Μαρτίου 1829
Λόγω της πανδημίας του sars- COVID 19 η αναπαράσταση των μαχών που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόνιτσας ,καθώς και η παρουσίαση που θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της πόλης μετατίθεται για της 5 Μαρτίου 2022 . Ταυτόχρονα θα έρθει και στο Δ.Σ.του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας η πρόταση να οριστεί η 5 Μαρτίου ως ήμερα αργίας για την Βόνιτσα
Η 25 Μαρτίου 2021 στην Βόνιτσα θα είναι αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλης και ο πανηγυρικός στο μνημείο των ηρώων θα ανιστορεί τα γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν με σκοπό την απελευθέρωση της πόλης .
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25 Μαρτίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βόνιτσα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
2. Παρουσίαση Βιβλίου ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ του ιστορικού καθηγητού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ του ιστορικού καθηγητού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ.
<<ΤΑ ΕΔΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟΝ ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ, ΑΛΛ’ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ,ΟΠΟΥ ΤΑ ΑΝΕΥΡΟΝ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Α ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ’’ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΟΜΩΝ ΤΟΥ,ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ –ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821.>>
Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Χρυσόστομος Πατούλας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27 Ιουνίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Θύρρειο (Αύλειος χώρος μουσείου Θυρρείου Δήμου Ακτίου) Βόνιτσας.
3. Μάχες στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας
Θα πραγματοποπιηθεί τον Ιούλιο του 2021 ,όπου έγινε και η καταστροφή του Μοναστηρακίου (Ιούλιος 1882 )με αναπαράσταση των μαχών που έγιναν στο Μοναστηράκι και αναφορά και παρουσίαση των οικογενειών
Α)Σουλτάνη – (Στρατηγός από το Μοναστηράκι Βονίτσης . Αξιωματικός του Καραϊσκάκη και του Γρίβα που σκοτώθηκε + στη μάχη της Δόμβραινας το 1826 και ο αδελφός του Γεώργιος Σουλτάνης , οπλαρχηγός και πολιτικός -διοικητής Βλοχού και Μεσολογγίου το 1829 και διοικητής Ξηρομέρου το 1832 )
Β)Μοναστηριώτη ( Μοναστηριώτης Πάνος. Προεστός –κοτζαμπάσης .Οπλαρχηγός , πολιτικός , βουλευτής 1848. Λούσιας Μοναστηριώτης , Δήμαρχος Αλυζίας ( Μοναστηράκι ) το 1835-1842 ,Χρηστάκης Μοναστηριώτης πληρεξούσιος βουλευτής το 1823 ( Μοναστηράκι Βονίτσης) )
Επισης αναφορά και άλλων μαχητών που πέρασαν από το Μοναστηράκι.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον Γεώργιο Τσόγκα που δεν ήταν Μοναστηριώτης , αλλά οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του λόγω του πολύ σημαντικού ρόλου που είχε σε πολλά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Μοναστηράκι και την ευρύτερη Περιοχή. Ο Τσόγκας Γεώργιος (Στρατηγός από τη Βόνιτσα. Πληρεξούσιος στη Συνέλευση της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος και πρόεδρος της Συνέλευσης του Αιτωλικού το 1824)
Τα ιστορικά γεγονότα θα στηριχθούν κατά βάση στο βιβλίο του Νικόλαου Μήτση ‘’ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ ΛΗΜΟΝΗΣΜΕΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ 21’’ , του Γεώργιου Φερεντίνου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και του Γεωργίου Τσούκα που αναφέρει στοιχεία στο βιβλίο του’’ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ’. Ο συντονισμός της εκδήλωσης θα γίνει από το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Γεώργιο Τσούκα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιουλίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μοναστηράκι Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
4. Ζωή και Δράση Οπλαρχηγών της Ζαβέρδας
Προτείνεται να γίνει μια πρώτη παρουσίαση –ενημέρωση με τη συμμετοχή των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου Παλαίρου και των πολιτιστικών συλλόγων της Παλαίρου ,της ιστορίας των ένδοξων αγώνων των Κατσικογιανναίων και άλλων αγωνιστών από Πάλαιρο ( Γεωργακάκος Κώστας ,οικογένεια Ράγκου Καββαδίας Παναγιώτης ,Κολοκανάκης Χρήστος ,Πατρώνης Αθανάσιος –Νικόλαος ,Σερεπίσος Βασίλειος, Τσακάλης Σπύρος ,Τσιδήμας Σπύρος, Χονδρός Ιωάννης και Σταμούλης και άλλοι.
HΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11 Ιουλίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πάλαιρος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
5. Παρουσίαση Πλαγιωτών και Περατιανών οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821. Η στρατηγική θέση της Χερσονήσου της Πλαγιάς
-Θα γίνει αναφορά στη δράση των αγωνιστών από τις οικογένειες Γρίβα, Καπογιωργάκη, Πλαγιώτη , Κοκόρη Τσαούση , Λεπενιώτης Κώστας (Αντιστράτηγος +Μεσολόγγι) , Νικόλαος Μπουρδάρας (Οπλαρχγηγός + Πούντα-Τεκέ 1821), Κατσαρός Στάθης & Πάνος (Αντιστράτηγος και χιλίαρχος (1826) από την Πλαγιά Βονίτσης) και άλλων, κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, καθώς και για την πολύτιμη προσφορά των αγωνιστών στον ένοπλο αγώνα.
Ψηφίδες ιστορίας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας
-Η στρατηγική θέση της Χερσονήσου της Πλαγιάς ανέκαθεν ανάμεσα στην Ακαρνανία και τα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα-Ιθάκη-Μεγανήσι)
-Κοινή πορεία των δύο χώρων 1479-1684. Μαρτυρίες για την περιοχή μας από τα οθωμανικά αρχεία
-Στο σύνορο οθωμανικού και δυτικού κόσμου (1684-1821). Κατασκευή του μικρού κάστρου στον Παλιοχαλιά
-Το πέρασμα των κλεφτοαρματωλών στην ασφάλεια του ιόνιου χώρου: Η μεγάλη συγκέντρωση των «καπετάνιων» στο Μαγεμένο. Μαρτυρίες επιστολών.
-Υπό την κυριαρχία του Αλή πασά. Κατασκευή του κάστρου του Αγίου Γεωργίου και του Τεκέ
-Οι επαφές των Φιλικών στον χώρο της Χερσονήσου για την προετοιμασία της Επανάστασης. Η μαρτυρία του Ιω. Ζαμπέλιου
-Η έναρξη της Αγώνα της Εθνεγερσίας. Κατάληψη των κάστρων Τεκέ και Αγίου Γεωργίου από τις επαναστατικές δυνάμεις. Η μικρή πατρίδα στην αγκαλιά της Μητέρας Πατρίδας.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτριος Τσερές
HΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 Ιουλίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλαγιά Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
6. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘’ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ’’
Γίνεται αφήγηση με ηθοποιό και συνοδεύεται από μουσική και τραγούδι.
Ο ηθοποιός –αφηγητής Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από κορυφαίο διήγημα << ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ>> του << Αγίου>> των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη , συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 Ιουλίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Δρυμός Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
7. Επετειακές εκδηλώσεις με αποκαλυπτήριο μνημείο και παρουσίαση των τοπικών αγωνιστών στην Κωνωπίνα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Αποκαλυπτήρια (σε κεντρικό σημείο του χωριού) μνημείου με αναφορά των ονομάτων των Ηρώων και Αγωνιστών του χωριού (περίπου 50) οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία.
Οι Ήρωες και οι Αγωνιστές έχουν ονόματα και αφού ποτέ τους δεν απέκτησαν έναν μνήμα, είναι χρέος μας να τους τιμήσουμε έναν προς έναν ξεχωριστά αναγράφοντας τουλάχιστον τα ονόματά τους.
Ταυτόχρονα εκδήλωση σε κεντρικό σημείο του χωριού με ομιλίες προσωπικοτήτων για την συνεισφορά του τόπου μας στην Αγώνα του λαού μας για την Ελευθερία. Τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στις ομιλίες, όπως και το ακριβές πρόγραμμα, θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο από την επιτροπή και πάντα βάσει της κατάστασης με την πανδημία.
Ειδικότερα, αναφορά στον Στρατηγό Ανδρέα Γριβογιώργο με καταγωγή από την Κωνωπίνα (σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι το 1826 κατά την Ηρωική Έξοδο) και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του που τόσα πρόσφεραν στον Αγώνα. Επίσης, ειδική αναφορά στον Κωνσταντή Γριβογιώργο , αντιστράτηγο το 1826, πληρεξούσιος βουλευτής στην Δ και Ε Εθνοσυνέλευση 1831 , 1832 και αιρετός βουλευτής 1853-1857.
Αναφορά στον χιλίαρχο Μπεκιράκη Γιάννη.
Ακόμα, ειδική αναφορά σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες Αγωνιστών του τόπου μας. Τους Λουντζαίους Αγωνιστές που αριθμούσαν πάνω από 10 άτομα και διέθεταν δικό τους ασκέρι ενώ ένας εξ΄αυτών σκοτώθηκε στην Β΄ Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826 κατά την Ηρωική Έξοδο.
Ακόμα, θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, να ακούσουν μια σπάνια εγγραφή του Εθνικού μας Ύμνου των αρχών του 20ου αιώνα από την Συλλογή του συμπατριώτη μας Νίκου Ράππου στην οποία ακούγονται επιπλέον στίχοι από την σύγχρονη εκδοχή.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23 Ιουλίου 2021
ΤΟΠΟΣ: Κωνωπίνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
8. Μουσικοxoρευτική Εκδήλωση ανάμνησης & τιμής Των Ηρώων του 1821
Θα γίνει μουσικοχορευτική εκδήλωση ,στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Σε κάθε χορευτικό τραγούδι θα γίνεται ιστορική αφήγηση και ερμηνεία του δημοτικού τραγουδιού με βάση το ιστορικό πλαίσιο της επανάστασης του 1821. Θα είναι προσκεκλημένοι ιστορικοί που θα μιλήσουν για τη σχέση της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας και τη δυναμική τους την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821.
Tοποθεσία: Κατούνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Ημερομηνία: 30 Ιουλίου 2021
9. Ο Απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων!
Παρουσίαση-αναπαράσταση-αφήγηση από τα αρχεία των ιστορικών δεδομένων της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων για τον Απροσκύνητο Στέργιο Κουμπάρο, τον Σαρακατσάνο της Βλισόρας Παλιαμπέλων, θα υπάρχει αναπαράσταση-αφήγηση της ζωής του Στέργιου Κουμπάρου από ηθοποιούς ταυτόχρονα με μουσικό χαλί από τραγουδιστές-ορχήστρα.
-Χορός από συλλόγους Σαρακατσάνων και τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Παλιάμπελα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
10. Παρουσίαση βιβλίου «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από την Δυτική Στερεά Ελλάδα» της συγγραφέως – καθηγήτριας Λαϊκής Τέχνης κ Αρχιτεκτονικής Ευφροσύνης Ριζοπούλου
Θα πραγματοποιηθεί ,εκδήλωση ,για την παρουσίαση του βιβλίου‘’ Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από την Δυτική Στερεά Ελλάδα’’. Το βιβλίο έχει συγγραφεί από την διακεκριμένη καθηγήτριας Λαικής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου της κυρίας Ευφροσύνης Ριζοπούλου με τον ομώνυμο τίτλο ‘’ Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από την Δυτική Στερεά Ελλάδα’’.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες και αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου της κυρίας Ευφροσύνης Ριζοπούλου από άλλους συγγραφείς και ιστορικούς, καθώς συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η κα. Σταματίνα Καραούλη.
Το βιβλίο της κυρίας Ευφροσύνης Ριζοπούλου ‘’ Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από την Δυτική Στερεά Ελλάδα’’ πραγματεύεται το νομικά δεσμευτικό κείμενο που υπογραφόταν από τον γαμπρό και την οικογένεια της νύφης και περιείχε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που δίνονταν ως προίκα σε αυτόν. Συγκεκριμένα το προικοσύμφωνο αυτό συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου 1821. Δεν είναι μόνο η χρονολογία που συνδέει το έγγραφο με την Ελληνική Επανάσταση ,αλλά και τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών της. Το υπογράφει ο υποσχόμενος την προικοδοσία προύχοντας (κοτζαμπάσης ) Γεωργάκης Μαυρομμάτης ,και αποτελεί επικύρωση της συμφωνίας του με τον καπετάν Γεωργάκη Νικολού Βαρνακιώτη. Πρόκειται για την επισφράγιση στενών σχέσεων ανάμεσα σε δύο σημαντικών οικογενειών της Ακαρνανίας.
HMΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κατούνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
11. Αναπαράσταση της μάχης του Αετού Ξηρομέρου
Προτείνεται να γίνει αναπαράσταση στη θέση ΑΙ ΛΙΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ με τη συμμετοχή των συλλόγων του ΑΕΤΟΥ αλλά και κατοίκων του ΑΕΤΟΥ έτσι ώστε μαζί με τους ηθοποιούς που θα έχουν τους κύριους ρόλους στην αναπαράσταση αλλά και αφήγηση να καλύψουν τις ανάγκες της εν λόγω ιστορικής αναπαράστασης. Θα συμμετάσχουν επίσης συγκροτήματα χορευτικά όπου θα παρουσιάσουν χορούς του 1821. H αναπαράσταση θα στηριχθεί στο βιβλίο του Νικόλαου Θεοδ. Μήτση «Αετός Ξηρομέρου» – Ιστορικές Επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 9 Αυγούστου
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αετός Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
12. Αποκαλυπτήρια προτομή Μαυρομάτη Γεώργιου-αναφορά στη ζωή και στην προσφορά του. Άλλοι Κατουνιώτες Ήρωες του 1821.
Προτείνεται η κατασκευή προτομής και η τοποθέτηση της στην πλατεία Κατούνας και εκδήλωση την ημέρα αποκάλυψης με αναφορά στη ζωή και στην προσφορά του Γεωργίου Μαυρομάτη στην επανάσταση του 1821 όπως επίσης και εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά της περιοχής.
Ο Μαυρομάτης Γεώργιος ήταν προεστός – κοτζάμπασης , πληρεξούσιος βουλευτής , υπουργός
Οικονομίας (1827) , Σύμβουλος Επικρατείας (1835)
Ταυτόχρονα στην εκδήλωση να γίνει αναφορά-προβολή των Ξηρομεριτών αγωνιστών της επαναστάσεως του 1821 όπως αναφέρονται στο βιβλίο του συγγραφέα Μπάμπη Κουβέλη <<Το πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών>> και από το βιβλίο «Γεώργιος Μαυρομμάτης” του Νίκου Θεοδ. Μήτση: “ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί”
HMΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κατούνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
13. Αποκαλυπτήρια προτομή Ευστάθιου Κατσικογιάννη. Αναφορά στη ζωή και στην προσφορά των Κατσικογιανναίων.
Θα γίνουν αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Ευστάθιου Κατσικογιάννη στο μνημείο Ηρώων στην Πάλαιρο και εκδήλωση αποκαλυπτηρίων αλλά και ενημέρωσης για την ζωή και τους αγώνες του. Ως πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Γκούρα πολέμησε στο χάνι της Γραβιάς, στα Βασιλικά, στην Άμφισσα ,καθώς και σε μάχες στην Εύβοια ,στην Αττική και στην Πελοπόνησσο. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Επανάστασης συντηρούσε δικό του στρατιωτικό σώμα .Έπειτα προήχχθη σε στρατηγό (1822) και χιλίαρχο(1828).Μετά την επανάσταη ο Ευστάθιος Κατσικογιάννης εντάχθηκε στο τακτικό στρατό. Το 1835 ήταν αντισυνταγματάρχης και με τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια έφτασε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Παράλληλα με το στρατιωτικό επάγγελμα ασχολήθηκε με τις ενοικιάσεις και υπενοικιάσεις γης. Επιπροσθέτως στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για όλη την οικογένεια των Κατσικογιανναίων . Όλα τα ιστορικά δεδομένα που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στηρίζονται στο ιστορικό βιβλίο του Συγγραφέως ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔ. ΜΗΤΣΗ, με τίτλο ‘’ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ’’ (σελ.276-293).
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πάλαιρος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 Αυγούστου
14. Εκδήλωση για την ζωή και την δράση τους Γεωργίου Βαρνακιώτη . Αποκαλυπτήρια μνημείου αγωνιστή
Θα γίνει αναφορά στη δράση του Γεώργιου Βαρνακιώτη ,κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, καθώς και για την πολύτιμη προσφορά του στον ένοπλο αγώνα. Επιπλέον θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην Βόνιτσα και ομιλίες από ιστορικούς
Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης γεννήθηκε στον Βάρνακα της Ακαρνανίας το 1778 ή 1779. Η καταγωγή του ήταν από επιφανή οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας. Πατέρας του ήταν ο καπετάν Νικολός του Ξηρομέρου, παππούς του ο αρματολός Γιάννος.
Ξεκίνησε τον αγώνα εναντίον των Τούρκων πολύ πιο πριν από την έναρξη της επανάστασης. Έλαβε μέρος στις μάχες του Γαρδικίου και Μπερακίου.
Με την έναρξη της επανάστασης η Γερουσία του Βραχωρίου (σημ. Αγρίνιο) κατονόμασε τον Βαρνακιώτη «Στρατηγό της Δυτικής Ελλάδας», ενώ συγχρόνως διόρισε χιλίαρχους στην υπηρεσία του τους διασημότερους πολέμαρχους της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά τη συντριβή στη Μάχη του Πέτα ο Βαρνακιώτης αποφασισμένος να καθυστερήσει τον Κιουταχή κατέλαβε με τι λιγοστές δυνάμεις του τη ράχη του Προφήτη Ηλία απέναντι στον Αετό Ξερομέρου, από όπου υποχρεωτικά θα περνούσε ο τουρκικός στρατός. Η μάχη κράτησε έξι ώρες και κατέληξε με νίκη του Βαρνακιώτη.
TOΠΟΘΕΣΙΑ: Βόνιτσα (πλατεία Δημαρχείου )
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 Αυγούστου 2021
15. Αποκαλυπτήρια Προτομής Θεοδωράκη Γρίβα
Προτείνεται η κατασκευή προτομής του Θεοδωράκη Δράκου Γρίβα στη Βόνιτσα και εκδήλωση αποκαλυπτηρίων αλλά και ενημέρωσης για την ζωή και τους αγώνες στις 17 Αυγούστου του 2021 (Ο εν λόγω Ήρωας κατέληξε την 24/10/1862). Επίσης στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για όλη την οικογένεια των Γριβαίων. Όλα τα ιστορικά δεδομένα που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στηρίζονται στα ιστορικά στοιχεία των βιβλίων του Γεωργίου Φερεντίνου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και των ιστορικών πηγών και βιβλίων του Νικολάου Μήτση
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΣ: Βόνιτσα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Σε Χωριά που δεν έχουμε ακόμα ορίσει εκδηλώσεις με την συμβολή και πρόταση της οργανωτικής επιτροπής Ελλάδα 2021 του δήμου Ακτίου Βόνιτσας , θα οριστούν βάση ιστορικότητας και συμμετοχής στους αγώνες του 21 κάποιες ενέργειες έτσι ώστε να καταφέρουμε παντού στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας να πραγματοποιήσουμε έστω και μία εκδήλωση μνήμης.
ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΤΟΜΩΝ
Οι κάτωθι προτομές θα γίνουν μέσα από πρόταση που θα καταθέσουμε στο πρόγραμμα Α.Τρίτσης (πρόσκληση AT14 με τίτλο Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021 ) . Για το λόγο αυτό η κατασκευή των προτομών πιθανόν να ολοκληρωθούν το 2022 . Οι εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων θα μετακινηθούν το 2022
Α)Θα γίνει αναφορά στη δράση του Αντιστράτηγου Δημητρίου Παληογιάννη ,κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, καθώς και για την πολύτιμη προσφορά του στον ένοπλο αγώνα. Επιπλέον θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην Βόνιτσα και ομιλίες από ιστορικούς.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:Βόνιτσα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ?
Β)Θα γίνει αναφορά στη δράση του Καπογιωργάκη Κώστα ,κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821,καθώς και για την πολύτιμη προσφορά του στον ένοπλο αγώνα. Επιπλέον θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην Πλαγιά και ομιλίες από ιστορικούς
Ο Κώστας Καπογιωργάκης, υπήρξε για τον γράφοντα από τις ελάχιστες ηρωικές μορφές του αγώνα του ΄21, που δυστυχώς αδικήθηκε κατάφωρα από την πολιτεία όσο κανένας άλλος ανώτερος αξιωματικός στον αγώνα της Παλιγγενεσίας..
Μαζί με τον αδελφό του Καπογιωργάκη Χρήστο πολέμησε υπό τις διαταγές του σε πολλές μάχες.Το όνομά του μαζί με αυτό του αδελφού του Κώστα, είναι χαραγμένο στο ηρώο των αγωνιστών στο Χάνι της Γραβιάς.
Τοποθεσία: Πλαγιά
Ημερομηνία: ?
Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821
Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021
Η οργανωτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό εκδηλώσεων ανάδειξης του σημαντικού αυτού ορόσημου στην ιστορία της Πατρίδας μας.
Στόχος της επιτροπής είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των δράσεων αυτών ώστε να εορταστεί με το λαμπρότερο τρόπο αυτή η σημαντική και ξεχωριστή Επέτειο.
Μέχρι αρχές Μαρτίου τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θα καταθέσουν επιπλέον προτάσεις, έτσι ώστε να επέλθει μία ολοκληρωμένη σύνθεση για συγκεκριμένες εργασίες- εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2021 σε όλα τα χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Μέλη οργανωτικής επιτροπής:
1. Παπά Βασιλική-Δημοσιογράφος (υπεύθυνη συντονίστρια εκδηλώσεων και δράσεων )
2. Μήτσης Νικόλαος-Ιστορικός Συγγραφέας-αναλυτής (συντονιστής ιστορικού υλικού εκδηλώσεων )
3. Αλαφογιώργος Αντώνης – Δημοσιογράφος
4. Βερύκιος Δημήτρης-Ηθοποιός /Σκηνοθέτης
6 Ζερβούλη Σπυριδούλα – Εικαστικός/Ζωγράφος
7. Κυρίκου Καραούλη Σταματίνα-Φιλόλογος-Νομικός / Πρόεδρος Εν Αθήναι Βονιτσάνων
8. Κακούρη Αρνή Λουκία – Φιλόλογος εκπαιδευτικός
9. Λούντζης Γεράσιμος – ιστορικός ερευνητής
10. Λουτζη Πετροπουλου Μαρία Καθηγήτρια Θεολόγος
11. Πατούλας Χρυσόστομος- Δημοσιογράφος / Συγγραφέας
12. Σόμπολος Παναγιώτης-Δημοσιογράφος
13. Στεργίου Δημήτρης-Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ΟΠΣΥΞ
14. Τσούκας Γεώργιος- πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείου ανάπτυξης – συγγραφέας του βιβλίου «Το Μοναστηράκι Βόνιτσας ….. στο πέρασμα του χρόνου»
15. Φράγκος Σπυρίδων – Δημοσιογράφος /εκδότης εφημερίδας “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”
ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ