Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Ο Αλ. Τσίπρας και 18 Υπουργοί τον Γενάρη στην Πάτρα – Τα “δώρα” που πρέπει να φέρει ο πρωθυπουργός

tsipras patra dora ianouario

Σε οργανωτικό οργασμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τοπικά και όχι μόνο κυβερνητικά στελέχη ενόψει το 9ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στα μέσα Ιανουαρίου και το οποίο θα φέρει στη Δυτική Ελλάδα, μαζί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 18 Υπουργούς.

Χθες και σήμερα στην αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας, Αλέξης Χριστόπουλος και Δημήτρης Σακελλάρης.

Τα δύο στελέχη είχαν σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας και κατέγραψαν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότησης της περιοχής. Όπως φαίνεται η κυβερνητική κάθοδος τον Γενάρη θα συνοδευτεί από μια σειρά εξαγγελιών που σχετίζονται με ζητήματα υποδομών που τίθενται από όλες τις πλευρές.

Ανάμεσά τους, για την Αχαΐα, η παράδοση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, η επέκταση του φράγματος του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της δυτικής Αχαΐας, οι οριστικές αποφάσεις για τη διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το κέντρο της Πάτρας, η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, το εμπορικό λιμάνι, η ανάπτυξη Cargo μεταφορών από το αεροδρόμιο του Αράξου κ.α

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά κλιμάκια η απουσία του Δήμου Πατρέων από τις συζητήσεις ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί και να υποβάλει τις δικές τους προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο κ. Χριστόπουλος ρωτήθηκε σήμερα για το θέμα απέφυγε όμως να σχολιάσει την στάση του Κώστα Πελετίδη και των συνεργατών του λέγοντας: «Η σιωπή είναι κάποιες φορές εξίσου ισχυρή με τα εκάστοτε λόγια».

Κατά τα λοιπά ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε: «Στοχεύουμε στη διαμόρφωση θέσεων για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο που έχει ψηφιστεί. Η όποια ανάπτυξη και πλούτος πρέπει να διοχετευτεί σε περιφερειακό επίπεδο και γι αυτό επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλουμε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο και θέλουμε να αμβλύνουμε τις περιφερειακές ανισότητες που υπάρχουν αλλά και τις ενδωπεριφερειακές ανισότητες. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο σε πλήρη αντίθεση σε αυτό που μας έφερε έως εδώ».

Αναφερόμενος στα αιτήματα που καταθέτουν οι φορείς με τους οποίους συναντιούνται τα κυβερνητικά στελέχη ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε: «Είναι γνωστά αυτά τα θέματα στην κυβέρνηση, εκείνο που δεν ξέρουμε και θα μας βοηθήσουν τα συνέδρια αυτά είναι να αποφασίσουμε τον χρόνο υλοποίησης, να μπουν προτεραιότητες κ..α.. Πρέπει να κινηθούμε πάνω στην ενέργεια, πάνω στις μεταφορές, στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που είναι η ευλογία της γης μας και το έχουμε μετατρέψει σε κατάρα. Μέσα από αυτές τις πολιτικές θα δώσουμε λύσεις σε πολλά μικρά προβλήματα χτυπώντας στα στην ρίζα τους».

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλάρης υπογράμμισε τα εξής: «Για πρώτη φορά διαμορφώνονται οι όροι με ενεργούς τους πολίτες για την ανάπτυξης ενός παραγωγικού σχεδίου για την χώρα. Το Αύγουστου του 2018 τερματίζοντας την επιτροπεία δεν αρκεί να βγούμε από τέτοιες δεσμεύσεις, πρέπει πρωτίστως να πολεμήσουμε τα αίτια που οδήγησαν μια χώρα κι έναν λαό σε αυτή την οικονομική κατάρρευση.

Έτσι στόχος μας είναι διαμορφώσουμε τους όρους παραγωγικής ανασύνταξης της χώρας, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας από κάτω προς τα πάνω ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Να κάνουμε την αρχή μιας νέας σελίδας να ξεκινήσει από τις δικές μας γενιές και ας ελπίσουμε να το παραλάβουμε και οι επόμενες.»

thebest.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014