Uncategorized
Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες
Κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. «Η αποδοχή της ελληνικής πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών», ανέφερε.
«Αν δεν επιτευχθεί λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή στο Eurogroup του Μαΐου η πρόταση μου στο υπουργικό είναι να μην δεχτούμε και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από την έναρξη της κρίσης, όχι με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, αλλά κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ περιέγραψε τη θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για χρέος και ανάπτυξη. «Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων: την περίοδο χάριτος για τα επιτόκια- την επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, και – την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ», είπε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για την ανάπτυξη.
«Διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αρκούνταν σε ό,τι τους έδιναν οι δανειστές, και επισήμανε: «Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄αοριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα ανάπτυξης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διεκδικεί τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να προκύψει κοινωνικά βιώσιμη λύση, ενώ παράλληλα διεκδικεί δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.
Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης σε σχέση με τον χρόνο που άνοιξε το θέμα του χρέους, απαντώντας σε αναφορές ότι “αυτοεγκλωβίστηκε” και πως θα έπρεπε να περιμένει τις γερμανικές εκλογές, λέγοντας: «Κάναμε άριστα που ανοίξαμε το θέμα του χρέους, στον βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι». «Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς και τις θυσίες εμείς τις αποδεχτήκαμε όχι για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά για να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να θίξει το ζήτημά του χρέους είπε πως ήταν ο καλύτερος που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια των μνημονίων.
«Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από τις δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης το αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε δε, πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, αφενός γιατί η χώρα πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος και αφετέρου γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε για περισσότερες από δυο ώρες αποδέχτηκε ομόφωνα την εισήγηση του πρωθυπουργού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ