Οικονομία
Αλλαγές στα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών
Τη δυνατότητα επιβολής τιμαριθμικών αναπροσαρμογών στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, εξετάζει αυτή την περίοδο η ΕΕΤΤ, μέσω δημόσια διαβούλευσης για την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 2023.
Συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κατόπιν αιτήματος των παρόχων και λαμβάνοντας υπόψη τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, εξετάζει την πιθανότητα αναπροσαρμογής των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιών ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Τί προτείνεται για την τιμαριθμική προσαρμογή;
Στην πρότασή της, η οποία δεν είναι δεσμευτική και ενδέχεται να αναδιαμορφωθεί μετά την δημόσια διαβούλευση, η ρυθμιστική αρχή προτείνει η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής να υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτός ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και να εφαρμόζεται μία φορά το χρόνο – μετά την οριστικοποίηση του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.
Ωστόσο για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν την θέση σε ισχύ της τιμαριθμικής προσαρμογής, η ΕΕΤΤ προτείνει να ενεργοποιείται η ρήτρα σε τρεις μήνες μετά την σύναψη του νέου συμβολαίου και να παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να καταγγείλουν αζημίως την σύμβασή τους σε αυτό το διάστημα.
Κατόπιν της δημόσιας διαβούλευσης ωστόσο θα αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος επιβολής της τιμαριθμικής προσαρμογής και άλλες λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως το αν θα υπάρχει «ταβάνι», δηλαδή μέγιστο ποσοστό αύξησης που μπορεί να επιβληθεί.
Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023 και να ξεκινήσει άμεσα η ισχύς του μέτρου.
Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της δημόσια διαβούλευσης, η τιμαριθμική προσαρμογή στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών λειτουργεί σε χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην Γαλλία και την Ισπανία.
Η απόφαση να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αίτημα των παρόχων για τιμαριθμική προσαρμογή έρχεται μετά τις πιέσεις που άσκησε και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, η αύξηση των τιμών του ρεύματος αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυξήσεις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τους παρόχους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ισολογισμούς τους.
Σημειωτέον ότι ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει ιδιαίτερα ανελαστική λειτουργία προσαρμογής στις απότομες αυξομειώσεις τους κόστους λειτουργίας του.
Είναι ενδεικτικό ότι για το έτος 2022 ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ομάδας Επικοινωνίες σημείωσε αρνητική μεταβολή -2,44%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο μηνιαίου ΔΤΚ Επικοινωνιών για το έτος 2021, δηλαδή αποπληθωρισμό, ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για το έτος 2022 παρουσίασε αύξηση, δηλαδή πληθωρισμό, της τάξης του 9,65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι πληθωριστικές αυτές τάσεις, προχωρώντας παράλληλα στην συντήρηση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (5G) και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
Νίκη Παπάζογλου – insider.gr
Διαβάστε επίσης: Σημαντική υπενθύμιση για τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50%