Με 370 ψήφους υπέρ πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος κανονισμός περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτήρια τα οποία και «ευθύνονται» για το 40% του προβλήματος. Προβλέπει απαγόρευση τοποθέτησης καυστήρων ορυκτών καυσίμων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα νεόδμητα κτήρια ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέα προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Νέα νέα οδηγία για την βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων, αν εφαρμοστεί, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο οικιστικό τοπίο, της Ελλάδας. Αν σκεφθούμε πως ο στόχος είναι τα κτίρια να γίνουν ενεργειακής κλάσης Α+ την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών κηρίων ανήκει στην κατηγορία Η, 7 ενεργειακές κλάσης χαμηλότερη, δηλαδή.
Ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια από το 2026 και σταδιακά μέχρι το 2030όλα τα νεόδμητα κτίρια θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων. Σύμφωνα με τους μηχανικούς αυτό συνεπάγεται αύξηση κόστους κατασκευής κατά 10% . Η απόσβεση όμως, του επιπλέον κόστους, θα γίνει σε 3-5 χρόνια λόγω της δραματικής μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.. Στα νέα κτίρια Α+ θα δούμε να προστίθενται φωτοβολταϊκά, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και αντλίες θερμότητας, προκειμένου να παράγουν και δική τους πράσινη ενέργεια
Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα που έχει πολύ “κακή” ενεργειακή συμπεριφορά αφού καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. Εδώ η οδηγία θα εφαρμοστεί σταδιακά με ενεργειακούς στόχους που θα αναβαθμίζονται προοδευτικά στο χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα που το κτιριακό απόθεμα είναι γερασμένο.
Το σίγουρο είναι ότι το 2040 όλα τα υφιστάμενα θα πρέπει να ξηλώσουν καυστήρες πετρελαίου και αερίου και να εξηλεκτρίσουν τη θέρμανσή τους . Για το σκοπό αυτό θα δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα. Το πιο σημαντικό είναι η θωράκιση του κελύφους του κτιρίου, με θερμομονώσεις και κουφώματα που θα μηδενίζουν τις απώλειες, μπορεί ένα κτίριο να μειώσει έως και 90% την κατανάλωσης ενέργειας. Το κόστος για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις εκτιμάται από 300-500/ τμ και η απόσβεση αναμένεται σε 6-8 χρόνια.
Τι θα δούμε από εδώ και μετά: Περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, ενώ οι αντλίες θερμότητας θα αποτελούν πλέον τον επιλέξιμο τύπο θέρμανσης και ψύξης.