Connect with us

Οικονομία

Τι αλλάζει για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία

brexit 768x500 1

Οι επιπτώσεις του Brexit που συμφωνήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 2020, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα μας, αλλά και τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως θα επηρεαστούν και όσοι Έλληνες επιθυμούν να σπουδάσουν ή να εργαστούν στη Βρετανία. 

Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά, γεγονός που θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αύξηση των διδάκτρων

Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα την καταλάβουν στην τσέπη τους οι Έλληνες φοιτητές που έχουν επιλέξει την Αγγλία για σπουδές, καθώς θα αυξηθούν τα δίδακτρα. Όσοι θα εγγραφούν τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

image

Επιπλέον, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Μια ακόμη παράμετρος είναι ότι πια οι Έλληνες φοιτητές δεν θα δικαιούνται τις κρατικές βρετανικές επιδοτήσεις των φοιτητικών δανείων για την πληρωμή διδάκτρων, ενώ και στο θέμα της φοιτητικής βίζας θα υπάρξουν αλλαγές, σύμφωνα με το νέο μηχανισμό (Student Route) που θα ισχύ για τις σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 για τους πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Τέλος το Erasmus 

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, το Λονδίνο αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα Erasmus που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν γiα σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.

Αλλαγές στον τομέα της εργασίας

image

Στον τομέα της εργασίας τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, για όσους επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά, διότι θα πρέπει να εκπληρώνουν περισσότερα κριτήρια προκειμένου να λάβουν την άδεια προσωρινής παραμονής. Θα προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους, ενώ θα περιλαμβάνεται και μια ξεχωριστή κατηγορία χορήγησης βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα

Μία ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη παράμετρος του Brexit που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον Βρετανών για ελληνικά ακίνητα. Μετά την εφαρμογή του Brexit οι αγοραστές από τη Βρετανία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών. Και αυτό σημαίνει ότι η διακίνηση γι’ αυτούς δεν θα είναι ελεύθερη. Κάποιοι από τους Βρετανούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στρέφονται προς την απόκτηση της ελληνικής Golden Visa. Πρώτη στη λίστα τους είναι Ισπανία και δεύτερη η Κύπρος, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία.

Μειώνεται το κόστος για τους Έλληνες μετανάστες 

Η πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ, αναμένεται να μειώσει το κόστος της διαβίωσης για τους Έλληνες μετανάστες. Το οικονομικό όφελος θα είναι ανάλογο με το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Το όφελος από μια πτώση της στερλίνας κατά 10% περίπου μπορεί να εξοικονομήσει 2.000-3.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

Προβλήματα στον τομέα του τουρισμού

image

Πιθανή μείωση των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να ισχύσει στη μετα-Brexit εποχή. Δύο δισ. ετησίως φτάνουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Βρετανούς τουρίστες, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Το συνάλλαγμα θα είναι πολύ πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας, καθιστώντας αλμυρά τα τουριστικά πακέτα διακοπών.

Δυσκολίες θα υπάρξουν και για όσους Έλληνες διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στη Βρετανία. Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα. Υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου αποσύρονται.

Αλλάζουν επίσης οι όροι για τη νοσηλεία, καθώς δεν θα υπάρχει η τωρινή συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το βρετανικό.

zougla.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014