Βουλή
Οι αλληλοκατηγορίες Μητσοτάκη – Τσίπρα για διχασμό
Σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος διχάζει την κοινωνία με άξονα τα θέματα της αστυνομικής βίας επιδόθηκαν κατά την αντιπαράθεσή τους στη βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.
Το κέντρο και οι εχθροί
Ουσιαστικά όμως μέσα από τις ρητορικές αυτές αλληλοκατηγορίες οι δυο πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούσαν να οριοθετήσουν το κοινωνικό ακροατήριο στο οποίο θέλουν να απευθυνθούν.
Ο πρωθυπουργός ήταν σαφές ότι από τις συνεχείς αναφορές του για τις «πλατείες των νεοαγανακτισμένων» τις οποίες χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές ότι απευθύνεται σε ένα target group που με όρους τους παρελθόντος θα μπορούσε να αντιστοιχεί στην κοινωνική βάση του ΝΑΙ του δημοψηφίσματος του 2015.
Ήταν άλλωστε χαρακτηριστικές οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τη ΝΔ ως εχθρό και όχι το αντίθετο όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει το παλιό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ζήτημα της σύνδεσης του κοροναϊού με τις διαδηλώσεις και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στήριξη και την αποφυγή της αποδοκιμασίας των κοινωνικών διαμαρτυριών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της αστυνομικής βίας, αναφερόμενος στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιχείρησε το ακριβώς αντίθετο από τον κ. Μητσοτάκη, δηλαδή δεν θέλησε να απευθυνθεί με όρους της αντιμνημονιακής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλησε να επιμείνει στην προσπάθειά του να διεμβολίσει το λεγόμενο μεσαίο χώρο ή χώρο του κέντρου και να δώσει κεντροαριστερή ταυτότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εκφράσει το προφίλ ενός «δημοκρατικού νοικοκυραίου» και εξ’ αυτού του λόγου ουσιαστικά είχε μια ρητορική για μέτρα που θα οδηγήσουν σε ένα είδος συμφιλίωσης πολιτών και αστυνομίας.
Η βία και ο διάλογος
Ο δε κ. Μητσοτάκης καυτηριάζοντας το «η βία γεννάει βία» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για διάλογο που θα προκαλεί πρόοδο με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι τα ΜΑΤ δεν μπορούν να κάνουν διάλογο, επιμένοντας στο ζήτημα των πολιτικών κατευθύνσεων που έχει η αστυνομία ώστε να μην ενθαρρύνονται φαινόμενα αυθαιρεσιών.
Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για την οργή των νοικοκυριών που θα πρέπει να φοβάται η ΝΔ καθώς και δικοί της ψηφοφόροι διαμαρτύρονται για την αστυνομική αυθαιρεσία, και σε κάθε περίπτωση υπήρξαν κόντρες και φραστικές αντιπαραθέσεις με τον πρωθυπουργό για τη μεσαία τάξη.
Τρομοκρατία και κράτους δικαίου
Το θέμα έφτασε και στα θέματα της τρομοκρατίας με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ του «κράτους δικαίου» και της υποστήριξης της τρομοκρατίας καταγγέλλοντας τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι συκοφαντούν το ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε το σεβασμό του προς την οικογένεια Μπακογιάννη χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη να μετατρέψει σε ήρωα τον Δ. Κουφοντίνα με τον τυχόν θάνατό του.
Από την πλευρά του και ο κ. Μητσοτάκης αν και υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης είπε ότι «κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε αυτόν τον άνθρωπο ζωντανό».
Οι νέοι
Ενδιαφέρον είχε και η προσπάθεια που έκαναν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να απευθυνθούν στη νεολαία καθώς είναι το κομμάτι εκείνο όπου τους τελευταίους μήνες με πρωταγωνιστές τους φοιτητές ηγούνται των κοινωνικών διαμαρτυριών στους δρόμους.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τα νεανικά πλήθη που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με την αστυνομική βία είπε ότι «θα κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη τη διακυβέρνησή μας. Ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε. Οι νέοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να ξέρουν ότι μια ανάρτησή στο διαδίκτυο δεν έχει την απόλυτη αλήθεια».
«Μην βάλετε φωτιά στο δρόμο, αλλά στην σκέψη σας» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αγκαλιάσει τη νεολαία αλλά περιορίστηκε μόνο να αφήσει να εννοηθεί ότι η ΝΔ έχει χάσει το στοίχημα της νέας γενιάς καθώς όπως είπε «τα όνειρα της νέας γενιάς είναι εδώ και πολύ καιρό και θα γίνουν πολύ περισσότερο εφιάλτης σας κύριε Μητσοτάκη».
Η Αριστερά και το ιστορικό παρελθόν
Στο πλαίσιο όλων αυτών έγιναν ιστορικές αναφορές και αναδρομές, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να καλύψει μέσω αυτών τα αντανακλαστικά του αριστερού κόσμου αλλά και ταυτόχρονα να τεκμηριώσει την αντιδεξιά ρητορική του.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ για ρητορική που επιστρέφει την χώρα σε μια εμφυλιοπολεμική περίοδο, ενώ μιλώντας για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι κατώτερος των περιόδων και των μορφών της Αριστεράς του παρελθόντος που επικαλείται.
Μέτρα για τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την αστυνομία και τις αλλαγές που θα κάνουν και υπήρξαν σε αρκετά σημεία συγκλίσεις.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα, όπως ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες, θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία με τη Βρετανική και τη Γαλλική αστυνομία. Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Ενώ τέλος ο συνήγορος του πολίτη θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά στο θέμα των καμερών δεν αντέτεινε κάτι περιορίστηκε ωστόσο να ασκήσει κριτική –επικαλούμενος τον κ. Αλιβιζάτο- ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν στους εσωτερικούς χώρους της αστυνομίας (οχήματα και κτίρια). Προφανώς συμφώνησε με την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, άφησε ωστόσο αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για καπέλωμα του Συνηγόρου του Πολίτη με την πρόταση για βοηθό.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε και δεσμεύτηκε για την κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ ενώ ζήτησε την επανεκπαίδευση των ειδικών φρουρών.
Κοινοβουλευτική συναίνεση για την ηγεσία της ΕΛΑΣ
Ωστόσο κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν στην δημιουργία διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ προκειμένου να υπάρχει διακομματική θεσμική συναίνεση. Πρόταση που μοιάζει τεχνικά με την αντίστοιχη που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ αν και πολιτικά θα μπορούσε να ερμηνευτεί με την προ καιρού πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας.
in.gr