Connect with us

Υγεία

Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της νόσου

laboratory 3827736 1280 1

Μια νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ με την ίδια ακρίβεια όπως και οι επεμβατικές οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις και να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της πάθησης, σύμφωνα με μελέτη. Η νέα εξέταση μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-tau217 και είναι πιο αποτελεσματική από άλλες εξετάσεις που αναπτύσσονται σήμερα, λένε οι ειδικοί. Η εν λόγω πρωτεΐνη είναι δείκτης διάγνωσης της νόσος Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 786 άτομα, οι ερευνητές δοκίμσαν την εξέταση ALZpath p-tau217 για να αξιολογήσουν τους ασθενείς ανάλογα με την πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

«Η μελέτη αυτή είναι ένα εξαιρετικά ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δείχνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να είναι εξίσου ακριβείς με τις πιο επεμβατικές και δαπανηρές εξετάσεις όσον αφορά στην ανίχνευση χαρακτηριστικών της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ. Ρίτσαρντ Όουκλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στη Βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ.

«Επιπλέον, υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά σαφή ώστε να μην απαιτούνται περαιτέρω έρευνες παρακολούθησης για ορισμένα άτομα που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πορεία διάγνωσης στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να δούμε περισσότερες έρευνες σε διάφορες κοινότητες για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι εξετάσεις αίματος», σημείωσε.

Ο Ντέιβιντ Κέρτις, επίτιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL του University College London, δήλωσε: «Όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο κάθε λίγα χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται τώρα για υψηλή χοληστερόλη. Είναι πιθανόν οι σημερινές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ να λειτουργούν καλύτερα σε όσους διαγιγνώσκονται νωρίς με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματική ελπίδα είναι ότι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες. Ο συνδυασμός ενός απλού τεστ διαλογής με μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ θα είχε δραματικό αντίκτυπο για τα άτομα και την κοινωνία», κατέληξε ο καθηγητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Neurology Journal».

ΠΗΓΗ: Guardian

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014