Αιτωλοακαρνανία
Αμφιλοχία: Υδροπλάνο έκανε την πρώτη του πτήση
Υδροπλάνο έκανε την πρώτη του πτήση στην Αμφιλοχία, η οποία συνδέει τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τα Ιόνια ΝησιάΥδροπλάνο έκανε την πρώτη του πτήση στην Αμφιλοχία, η οποία συνδέει τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά
Η ταχεία ανάπτυξη του Τουρισμού στο Ιόνιο Πέλαγος και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον – είναι ήδη εδώ.
Με τον Αμβρακικό κόλπο να μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της τουριστικής άνθισης, ολόκληρη η περιοχή ζει έναν αέρα αισιοδοξίας.
Στο κέντρο αυτής της εξέλιξης, η Αμφιλοχία, η πύλη που συνδέει τη, Δυτική Στερεά την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης ευκαιρίας.
Ωστόσο, όσο κι αν η τοπική κοινωνία και οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την τουριστική έκρηξη, η Πολιτεία, με τα δεσμά της γραφειοκρατίας καθυστερεί μια αναπόφευκτη πρόοδο.
Είναι πραγματικά απογοητευτικό το ότι τέτοιου είδους αναπτυξιακές προτάσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν ζωή και πνοή σε ολόκληρη την περιοχή, αναβάλλονται συνεχώς λόγω ανεπάρκειας.
Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να αναγνωρίσει και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτού του τόπου. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για «αναβολές» και «αξιολογήσεις».
Ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο είναι τεράστιος και, ενώ η περιοχή της Αμφιλοχίας προσφέρει φυσικές ομορφιές και μια στρατηγική γεωγραφική θέση, χωρίς υποδομές και στήριξη από την Πολιτεία, οι ευκαιρίες αυτές θα χαθούν.
Η Αμφιλοχία σήμερα είναι ένας σταθμός, ένα σημείο διέλευσης για χιλιάδες τουρίστες που ανακαλύπτουν την ομορφιά του Αμβρακικού.
Η ζήτηση για παραθαλάσσιες αποδράσεις στην περιοχή είναι αυξανόμενη, και αυτό αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Τα παράλια του Αμβρακικού προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, από οικοτουρισμό μέχρι θαλάσσιες δραστηριότητες.
Ωστόσο, ενώ οι δυνατότητες βρίσκονται στα χέρια της τοπικής κοινωνίας, η αδράνεια των πολιτικών και της διοίκησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, απειλεί να πνίξει αυτήν την προοπτική.
Και ενώ η ανάγκη για βελτιώσεις πρόσβασης στις παραλίες όπως συντήρηση δρόμων είναι επιτακτική, βασικά έργα υποδομής όπως η κατασκευή επιτέλους της Μαρίνας στην Αμφιλοχία, που θα προσέλκυε θαλάσσιους τουρίστες και σκάφη αναψυχής, και κατ’ επέκταση το έργο του υδατοδρομίου, το οποίο θα έδινε στην περιοχή το συγκριτικό πλεονέκτημα της σύνδεσης με υδροπλάνα και θα διευκόλυνε την πρόσβαση στους τουρίστες, παραμένει εγκλωβισμένο στις ατέλειωτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Αυτό που χρειάζεται είναι άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες.
Η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε έργα υποδομής, να απελευθερώσει την ανάπτυξη από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις που θα φέρουν την περιοχή στο προσκήνιο της τουριστικής βιομηχανίας.
Η Αμφιλοχία του μέλλοντος μπορεί να είναι ένας τόπος εξωστρεφής, ζωντανός, γεμάτος από τουρίστες και δραστηριότητες που θα προωθούν τον Πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής.
Ωστόσο, αυτό το μέλλον εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει η Πολιτεία σήμερα.
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια της γραφειοκρατίας και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη του Τουρισμού στον Αμβρακικό.
Διαβάστε επίσης: Ναύπακτος: Ο Βασίλειος Καρέλης «έφυγε» σε ηλικία 55 ετών