Αιτωλοακαρνανία
Αμφιλοχία: Μαζικές επιθέσεις λύκων – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι (Photos)
Εφιάλτης έχουν γίνει για τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της ορεινής και ημιορεινής επαρχίας Βάλτου οι μαζικές επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους. Το κακό χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερο, αφού όλο και περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή γίνονται τροφή σε όλο και περισσότερους λύκους.
Οι ζημιές για τους κτηνοτρόφους είναι πλέον τέτοιες που αγγίζουν τα όρια της οικονομικής καταστροφής και του εξαναγκασμού εγκατάλειψης της δραστηριότητας κυρίως στην ελεύθερη κτηνοτροφία.
Με βάση μαρτυρίες κτηνοτρόφων σε χωριά της περιοχής, οι κατασπαράξεις ζώων από λύκους αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κτηνοτρόφος στο e-maistros.gr μέσα σε ένα χρόνο έχασε 50 ζώα και άλλα 40 ο αδελφός του.
Στην περιοχή μας η απώλεια 50 ζώων μέσα σε ένα χρόνο, σημαίνει τεράστια οικονομική ζημία. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παθόντες κτηνοτρόφους, αφού εκτός των άλλων δεν παίρνουν αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές, που τους προκαλούν οι λύκοι. Και οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια των ζώων, αλλά στη μείωση του αριθμού παραγωγής αμνοεριφίων και γάλακτος, καθώς και στην απώλεια επιδοτήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις στην περικοπή των «δικαιωμάτων», δηλαδή του επιδοτούμενου αριθμού ζώων.
«Εξαφανίζουν την κτηνοτροφία και ενισχύουν την Λυκοπαραγωγή, από τη μία επιδοτούν δήθεν την κτηνοτροφία και από την άλλη αφήνουν απροστάτευτο τον πρωτογενή τομέα» λέει χαρακτηρίστηκα κτηνοτρόφος στο e-maistros.gr που έχασε το βιος του από τους λύκους στην περιοχή της Παυλιάδας Αμφιλοχίας.
Έτσι, η ελεύθερη κτηνοτροφία σιγά – σιγά τείνει να εξαφανιστεί μόνη η επιβίωση η ενσταβλισμένη κτηνοτροφία που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και κατώτερη ποιότητα προϊόντων.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που κατασπαράσσουν οι λύκοι μένουν χωρίς αποζημίωση. Όπως επίσης λένε, ο ΕΛΓΑ, για να δώσει μια αποζημίωση που είναι πολύ μικρότερη από την αξία του χαμένου ζώου, ζητάει να του παρουσιαστούν μαζί τουλάχιστον τέσσερα φαγωμένα από λύκους αιγοπρόβατα, αναγκάζοντας τους παθόντες κτηνοτρόφους να αναζητούν τα κουφάρια των ζώων στα δύσβατα μέρη των βουνών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κτηνοτρόφοι αντικρίζουν σχεδόν καθημερινά λύκους σε αποστάσεις 50-100 μέτρων, χωρίς όμως να μπορούν να προστατέψουν το κοπάδι τους αφού ακόμα και το κυνηγετικό τους όπλο απαγορεύεται να το φέρουν μαζί τους, ακόμη και για προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας.
Τέλος, το αποτέλεσμα είναι ότι οι λύκοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, μέχρι το σημείο που προστατευόμενο είδος θα θεωρείται πλέον ο κτηνοτρόφος αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
Διαβάστε επίσης: Αμφιλοχία: Νέο τροχαίο με αγριογούρουνο – Ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής (Photos)