Connect with us

Επιστήμες

Αμίρ Ράπαπορτ: Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον χάρτη της κυβερνοτεχνολογίας

xartis ellada

Δεν είναι κάτι που θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι κάτι που συμβαίνει ήδη: η κυβερνοτεχνολογία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στις καθημερινές μας δραστηριότητες και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμίρ Ράπαπορτ, ιδρυτής της Cybertech, εταιρίας που διοργανώνει το μεγαλύτερο συνέδριο ψηφιακών τεχνολογιών στον κόσμο εκτός των Η.Π.Α., «η επανάσταση που συντελείται θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας».

Η χώρα του Αμίρ Ράπαπορτ, το Ισραήλ, βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της επανάστασης μαζί με μεγαθήρια όπως είναι οι Η.Π.Α. και η Κίνα. Και η Ελλάδα; Μπορεί να βρει μια θέση στον χάρτη; Στις επαφές που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο ίδιος αποκόμισε την αίσθηση ότι η βούληση υπάρχει.

Παραμένει γεγονός πάντως ότι η χώρα μας δεν έχει αφομοιώσει ακόμη στην πράξη τη σημασία της τεράστιας αυτής αλλαγής. Αλλαγής που είναι προϊόν της αλματώδους ανάπτυξης των υπολογιστών από τη μία και της όλο και μεγαλύτερης συνδεσιμότητας από την άλλη.

Στην πραγματικότητα όμως όλοι οι τομείς της ζωής, από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις μεταφορές έως την υγεία, αρχίζουν να σαρώνονται από αυτήν την επανάσταση. Η είσοδος της κυβερνοτεχνολογίας σε όλους αυτούς τους τομείς είναι αναπότρεπτη.

«Χρησιμοποιούμε πλέον την κυβερνοτεχνολογία για να καλέσουμε ένα ταξί ή για να κλείσουμε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο» σημειώνει ο Αμίρ Ράπαπορτ. «Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση νέων οικονομιών αλλά και νέων τρόπων κοινωνικοποίησης. Το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές, αλλαγές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ποιος θα το περίμενε πριν από μερικά χρόνια ότι τα αυτοκίνητα θα κινούνταν χωρίς οδηγό;».

Η πραγματικότητα αυτή έγινε αντιληπτή στο Ισραήλ πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα οι ισραηλινές εταιρίες να απορροφούν σήμερα το 20% των συνολικών επενδύσεων διεθνώς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ο ίδιος ο Αμίρ Ράπαπορτ διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο Cybertech τον Ιανουάριο του 2014. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να πλασαριστεί στην πεντάδα των χωρών που πρωτοπορούν στις τεχνολογίες του κυβερνοχώρου.

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε μια Εθνική Υπηρεσία για τον Κυβερνοχώρο, η οποία μάλιστα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό της χώρας.

Κι όλα αυτά, ενώ η κυβερνοεπανάσταση είναι μόλις στην αρχή της: «Σε δυο μήνες θα ανακοινωθεί το νέο πρωτόκολλο για τα δίκτυα 5G που θα αποτελέσει τη βάση για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων» υπενθυμίζει ο Αμίρ Ράπαπορτ. Πώς θα μπορούσε όμως η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της κυβερνοεπανάστασης;

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να μετατραπεί σε ένα είδος κόμβου τουλάχιστον αρχικά για τα Βαλκάνια, συμφωνεί ο Ισραηλινός αναλυτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014