Uncategorized
Αναδιάρθρωση Ποδοσφαίρου: Επιστολή βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε Τσίπρα, Βασιλειάδη
Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το θέμα των ημερών και βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αντιτίθενται πέρασαν… στην πράξη.
Όσοι δεν επιθυμούν την εφαρμογή του πλάνου του Γιώργου Βασιλειάδη από την επόμενη σεζόν, έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μέσω τη οποίας εκφράζουν την θετική τους άποψη για την αναδιάρθρωση, αλλά την εφαρμογή της από την μεθεπόμενη σεζόν.
Μία πρωτοβουλία των βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Σωκράτη Βαρδάκη.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής – πρότασης:
«Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το σημαντικότατο πολιτικό πρόβλημα που διαπιστώνουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες και το οποίο προκύπτει ως συνέπεια της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης στα πρωταθλήματα των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020.
Το πρόβλημα αγγίζει 16 ιστορικές ομάδες στην περιφέρεια και στην πρωτεύουσα οι οποίες αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική Κατηγορία και όπως είναι φυσικό υποστηρίζονται από πολύ κόσμο.
Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση δημιουργείται μια νέα κατηγορία (η Σούπερ Λιγκ 2) ανάμεσα στις υφιστάμενες Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ,
Με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανισότητες και αδικίες στις προβιβαζόμενες από την Γ’ εθνική κατηγορία ομάδες, καθώς επί της ουσίας δεν θα υπάρχει αγωνιστικός προβιβασμός γι’ αυτές.
Οι παράγοντες των ομάδων αυτών και ο κόσμος που τις υποστηρίζει διαμαρτύρονται, με τη λογική και δίκαια άποψη ότι η αναδιάρθρωση δεν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί από την αμέσως επόμενη σεζόν 2019-2020.
Καθώς προκύπτει στο μέσο της τρέχουσας, ενώ η αγωνιστική περίοδος γι αυτούς έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι παράγοντες επένδυσαν χρήματα με την προσδοκία να ανέβουν κατηγορία και στην ουσία παρά τον προβιβασμό τους θα παίζουν τελικά στην ίδια τη τάξει κατηγορία.
Αυτές οι 16 ομάδες έχουν αντιπροτείνει εναλλακτικό σχέδιο
Στο οποίο να επισημανθεί ότι τονίζουν πως αποδέχονται την αναδιάρθρωση και ζητούν την μετάθεση της ισχύος της για την περίοδο 2020 – 2021.
Έτσι ώστε όλοι πλέον να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 αφού πλέον θα έχουν γνωστά όλα τα δεδομένα στο «τραπέζι».
Συγκεκριμένα αντιπροτείνουν για τη σεζόν 2019-2020, τη δημιουργία δύο ομίλων στην Φούτμπολ Λιγκ, απαρτιζόμενοι ο καθένας από 14 ομάδες και οι οποίοι όμιλοι θα αποτελέσουν τον προπομπό της σχεδιαζόμενης Σούπερ Λιγκ 2 (για τη σεζόν 2020-2021).
Στο σχέδιο αυτό δύο (2) ομάδες (μία από κάθε όμιλο) θα προβιβασθούν στην Σούπερ Λιγκ 1 (δηλαδή την εξέλιξη της υφιστάμενης Σούπερ Λιγκ), η οποία από τη σεζόν 2020-2021 θα έχει 14 ομάδες.
Καθώς θα υποβιβασθούν τέσσερις (4) και οι 10 επόμενες (5+5 από κάθε όμιλο) μαζί με αυτές τις 4 που θα υποβιβασθούν από την Σούπερ Λιγκ θα αποτελέσουν τη νέα κατηγορία Σουπερ Λιγκ 2.
Τέλος, προτείνουν η Φούτμπολ Λιγκ της περιόδου 2020-2021 να αποτελείται από 2 ομίλους των 12 ομάδων.
Οι οποίοι όμιλοι θα είναι χωρισμένοι με γεωγραφικά κριτήρια και θα αποτελούνται από τις 12 ομάδες που θα προβιβασθούν από τη Γ’ εθνική κατηγορία συν τις 12 ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ που δεν θα καταλάβουν θέσεις που οδηγούν σε κάποια από τις δύο (2) Σούπερ Λιγκ.
Εν κατακλείδι
Από το κείμενο των θιγόμενων ομάδων διαπιστώνουμε ότι είναι απόλυτα σύμφωνες με το πνεύμα της αναδιάρθρωσης, ενώ παράλληλα καταθέτουν μια ρεαλιστική πρόταση που ανταποκρίνεται στην κατεύθυνση της ΟΥΕΦΑ για την δραστική μείωση των ομάδων των δύο πρώτων κατηγοριών και το κυριότερο η συγκεκριμένη πρόταση δεν αιφνιδιάζει κανέναν, αφού δίνει το απαραίτητο βάθος χρόνου της μιας σεζόν σε όλους, για να προετοιμασθούν και να σχεδιάσουν το μέλλον.
Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφαίνεται να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος σε μία σειρά επαρχιακών πόλεων, αλλά και συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι υιοθετώντας την πρόταση που κάνουν οι 16 ομάδες μπορούμε κάλλιστα να το αποφύγουμε και παράλληλα να προωθήσουμε τις διαδικασίες εξυγίανσης στο χώρο του ποδοσφαίρου που είναι το ζητούμενο, αλλά με ένα ομαλότερο τρόπο που δε θα αιφνιδιάζει κανέναν και δε θα γεννά αισθήματα αδικίας.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να εξετάσετε περαιτέρω το θέμα της αναδιάρθρωσης και την πρόταση των 16 ομάδων.»